Κ. Αγοραστός: «Διασώζουμε την θρησκευτική κληρονομιά της Θεσσαλίας»

«Ο τουρισμός είναι  βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Και ο θρησκευτικός τουρισμός κατέχει μια σημαντική θέση και ένα δυναμικά ανερχόμενο  ποσοστό στο συνολικό  τουριστικό προϊόν της χώρας. Ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχεί η αστάθεια, η πολυπλοκότητα και η ασάφεια. Σ’ αυτή την εποχή καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε και  μπορούμε να  αντεπεξέλθουμε μόνο με πίστη. Η πίστη είναι εκείνη που μπορεί να μας βγάλει από τα μεγάλα αδιέξοδα και να κρατήσει τη συνεκτικότητα της κοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο στις δύσκολες καταστάσεις, όλοι προστρέχουν στη θρησκεία» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  στην ομιλία του στο υβριδικό Διεθνές Συνέδριο του Economist με θέμα τον  Θρησκευτικό Τουρισμό.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγικό σχεδιασμό και ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων,  διασώζει, συντηρεί και αναδεικνύει τα εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσσαλίας  που   αποτελούν πυλώνες  θρησκευτικού τουρισμού και μας κρατούν συνδεδεμένους με το ιστορικό μας παρελθόν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει πάνω από 20 εκατομμύρια  ευρώ για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη  περισσότερων από  100  θρησκευτικών  μνημείων, παραδίδοντάς τα αλώβητα στο χρόνο. Χάρη στο  σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο της Περιφέρειας  τα θρησκευτικά μνημεία  της Θεσσαλίας είναι εύκολα προσβάσιμα και αποτελούν δυναμικούς τουριστικούς προορισμούς,  με απτά αποτελέσματα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ο  θρησκευτικός τουρισμός ως  εναλλακτική μορφή τουρισμού, παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης, αφού οι  προσκυνητές-τουρίστες διαθέτουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα Μετέωρα,  αποτελούν τον ισχυρότερο πόλο έλξης, φιλοξενώντας την μεγαλύτερη  μοναστική κοινότητα στη χώρα  που όλοι  μπορούν να επισκεφτούν, ανήκουν στα μνημεία  παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και αποτελούν τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό προορισμό της χώρας μετά την Ακρόπολη.  Παράλληλα, πολλές ακόμη περιοχές στην Θεσσαλία διαθέτουν εκκλησίες και μοναστήρια, που  συγκεντρώνουν μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον για θρησκευτικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους τόσο στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα, όσο στη Μαγνησία, στο Πήλιο και στις Σποράδες και στη Λάρισα, στις περιοχές της Ελασσόνας και του Ολύμπου.

Οι  «Δρόμοι της Πίστης»

«Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης  δρομολογούμε το τουριστικό project «Δρόμοι της Πίστης».  Πρόκειται για  μια συντεταγμένη παρέμβαση για την  καταγραφή των θρησκευτικών μνημείων και κειμηλίων που υπάρχουν σε όλη την περιοχή. Τα μνημεία που θα καταγραφούν θα είναι χωρισμένα σε ομάδες, κάθε μία εκ των οποίων θα αποτελεί προορισμό που να  μπορεί να επισκεφθεί ο προσκυνητής / περιηγητής σε μία, δύο, τρεις ή και περισσότερες ημέρες.  Παράλληλα η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  χρηματοδοτεί την έκδοση πολλών βιβλίων, « κιβωτών μνήμης»  για το  πλούσιο και αναντικατάστατο θρησκευτικό απόθεμα της Θεσσαλίας. Η χώρα χρειάζεται να επενδύσει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και ένα από τους σημαντικότερους  στόχους είναι η περιπατητική διασύνδεση των δυο μεγάλων Φάρων της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, της διαδρομής  Μετέωρα – Άγιο Όρος. Μια διαδρομή που έχουν διανύσει πολλοί Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας,  μια διαδρομή που διατρέχει πολλά ιστορικά θρησκευτικά μνημεία που αξίζει όλοι να επισκεφτούν. Ο  θρησκευτικός τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας στη χώρα. Αποτελεί και μπορεί να αποτελέσει ακόμα πιο δυναμικά στο  μέλλον, ένα   ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο. Ο περιπατητικός τουρισμός είναι εκείνο το είδος τουρισμού που θα δώσει την αναγκαία  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το τουριστικό  project για τη διασύνδεση των δυο μεγάλων μνημείων της Ορθοδοξίας μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια επανάσταση στον περιπατητικό και θρησκευτικό τουρισμό στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.