ΗΠΑ-κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Έγκριση για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech εναντίον του νέου κορωνοϊού έδωσαν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση για την έγκριση του εμβολίου έκανε η επιστημονική διευθύντρια του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA), Ντενίζ Χάιντον.

Η άδεια δίνεται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αποτελούν την χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στις ΗΠΑ ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει την ζωή περίπου 300.000 Αμερικανών σε διάστημα λιγότερο από χρόνο αποδυναμώνοντας παράλληλα την αμερικανική οικονομία.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να αποστείλει 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου φέτος, αρκετές για τον εμβολιασμό 25 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το εμβόλιο αναμένεται να διανεμηθεί σε φάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί δύο δόσεις οι οποίες χορηγούνται σε απόσταση τριών εβδομάδων.

Οι ΗΠΑ γίνονται η πέμπτη χώρα που δίνει εγκρίνει το εμβόλιο, μετά τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ σύντομα επιτροπή του FDA αναμένεται να αππφανθεί και για το εμβόλιο της Moderna.

Πρώτοι στη λίστα για την χορήγηση του εμβολίου βρίσκονται τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι σε κέντρα φροντίδας. Σε δεύτερη φάση ακολουθούν οι εργαζόμενοι σε ευάλωτα επαγγέλματα και σε τρίφη φάση ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα και πολίτες άνω των 65 ετών.