Η Ύπαιθρος ερημώνει, ο Δήμος σβήνει, η Ελλάδα πεθαίνει!!! 

Η Ύπαιθρος ερημώνει, ο Δήμος σβήνει, η Ελλάδα πεθαίνει!!!

Απογραφής συμπεράσματα…

Μείωση του πληθυσμού του δήμου μας κατά 25% (3.000 περίπου) και για εμάς που μένουμε μόνιμα στο Δήμο ο προβληματισμός μεγάλος. Αν κάποιος ψάξει τα αίτια, θα βρει αρκετά…

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής του τόπου μας είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να φέρει ανάπτυξη και βελτίωση στη ποιότητα ζωής των δημοτών.

Και ξέρουμε όλοι πως ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή, μεροκάματα, αύξηση απασχόλησης. Σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας, μείωση της ανεργίας και το βασικότερο επιστροφή των νέων στα χωριά μας.

Ήταν όνειρο του αείμνηστου Δημάρχου, “του γιατρού της καρδιάς μας”, όπως είχε αποτυπωθεί στη μυαλό των ψηφοφόρων του. Ίσως ήταν και το μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό του. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα από τις λίγες συζητήσεις που κάναμε και από τις ομιλίες που έκανε προεκλογικά.

Προς απογοήτευση όλων μας κανείς από τους συνεχιστές του δεν σεβάστηκε την επιθυμία του ούτε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ό,τι θα παλέψει δηλαδή με όλη του τη δύναμη για να γυρίσουν οι νέοι στα χωριά τους. Και η απόδειξη ήρθε με την απογραφή. Αδιαφόρησαν παντελώς με συνέπεια να μειωθεί κατά 30% ο πληθυσμός του δήμου μας. Βέβαια δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες… Μέχρι εκεί φτάνουν…

Χωρίς να κρύβουμε οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει τους επόμενους στη σειρά της ιεραρχίας υπεύθυνους. Και δεν είναι άλλοι παρά μόνο οι αιρετοί της περιφέρειας και οι δημοτικοί μας άρχοντες…

Αδιάφοροι και νωθροί στη σκέψη αλλά και χωρίς όρεξη για δουλειά και προσφορά προς το σύνολο, το μόνο τους μέλημα για τους 45 μήνες διοίκησης είναι πως να ξαναεκλεγούν… Είναι και αυτές οι άτιμες οι αναθέσεις που δεν τους αφήνουν να “ηρεμήσουν”…

Πως αντέχουν να μην κάνουν κάτι για να ανασυγκροτήσουν το δήμο μας που πάει συνεχώς προς το χειρότερο;;;;

Είναι η αδιαφορία, η ανεπάρκεια, η ανικανότητα, ο ζαμανφουτισμος, το χαμηλό νοητικό επίπεδο ή είναι όλα τα προηγούμενα, μαζί και η κουτοπονηριά τους;;;;

 Δεν θέλουν τους νέους στο Δήμο, δεν τους θέλουν κοντά. Τους θέλουν σε απόσταση γιατί οι νέοι έχουν άποψη. Ξέρουν πως οι νέοι τους αμφισβητούν και αυτό είναι αντίθετο στις επιδιώξεις τους.

Είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για την πληθυσμιακή μείωση αλλά και για την “γήρανση” του δήμου.

Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την αυτοδιοικητική φτώχεια και κατάντια του δήμου μας.

Είναι αυτοί που φροντίζουν με τις μεθοδεύσεις τους και τα βρώμικα κόλπα τους, να αποθαρρύνουν ό,τι νέο έχει απομείνει στο τόπο μας από το να ασχοληθεί με τα κοινά…

Και καλά, πες πως η κεντρική εξουσία αδιαφορεί για εμάς τους χωριάτες, όπως μας αποκαλούν οι σαλονάτοι πολιτικοί της Αθήνας.

Οι βουλευτές του νομού, η περιφέρεια, ο Δήμος τι στο καλό κάνουν;;;; Δεν βλέπουν πως στο παραπέντε παραμείναμε τετραεδρικος νομός;;;;

Έφυγαν αρκετοί νέοι από την περιοχή, ακόμη και οι αλλοδαποί εργάτες γης (Αλβανοί, Πακιστανοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι) δύσκολα βρίσκεις πλέον βοσκό, ενώ αρχίζουν να εκλείπουν οι οικοδόμοι. Έχουν τραβήξει προς Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία… γιατί βρίσκουν απασχόληση και γιατί έχουν τριπλάσιους μισθούς εκεί από ότι εδώ… Δεν ακούσαμε κανένα από τους πολιτικούς μας τώρα που γυρνάνε στα χωριά μας για ψήφους, να αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα της ερημοποίησης της υπαίθρου.

Και όμως αντί να τρέχουν άσκοπα από χωριό σε χωριό και από καφενείο σε καφενείο, μη κάνοντας κάτι παραγωγικό, μπορούν να συντονιστούν πολιτικοί, Δήμος και πολίτες, να καθίσουν κάτω και να πάρουν αποφάσεις. Να αποφασίσουν μαζί δημότες, Δήμος και πολιτικοί την διαμόρφωση ενός προγράμματος τουλάχιστον δεκαπενταετους διάρκειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση του δήμου μας, αλλά και των υπολοίπων του νομού.

 Και να αποφασίσουν και να δεσμευτούν, (βάζοντας κάτι σαν ρήτρα) πως και οι επόμενοι (κυβέρνηση, περιφέρεια, Δήμος) που θα είναι στις διάφορες εξουσίες θα τηρήσουν πιστά το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ίσως έτσι υπάρξει πιθανότητα να επιστρέψουν νέοι στο κάθε τόπο και να ξαναζωντανέψει η μαραζωμενη ύπαιθρος. Μια ύπαιθρος που θυμίζει την εποχή του 1960, του πρώτου μεταναστευτικου κύματος που είχε ζήσει τότε η χώρα.

Ίσως το τραγικό, θανατηφόρο δυστύχημα/έγκλημα με τους 57 νεκρούς (κυρίως νέοι, φοιτητές) να αφυπνίσει το πολιτικό κόσμο ώστε να αλλάξει πορεία και να ξεφύγει από την απλή άθλια διαχείριση του κράτους.

Προς δημοτικούς άρχοντες και πολιτευταδες του νομού μας…

Εμείς οι «ρομαντικοί» θα επιμείνουμε για τον πρωτογενή τομέα γιατί η «Ύπαιθρος χώρα ερημώνει, ο Δήμος μας σβήνει και η Ελλάδα πεθαίνει»!!!!

Δαλάι Λάμα

“Δώσε σε αυτούς που αγαπάς,

φτερά για να πετάξουν,

ρίζες για να γυρίσουν πίσω

και λόγους για να μείνουν”…

Ηλίας Καραμάνος