Η Ρωσία απελαύνει Ευρωπαίους διπλωμάτες ως αντίποινα για την υπόθεση Ναβάλνι

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστηρίζει πως διπλωμάτες της ΕΕ «πήραν μέρος σε παράνομες διαδηλώσεις» που πραγματοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τον πολιτικό αντίπαλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Ρωσία κηρύσσει ανεπιθύμητα πρόσωπα έναν Σουηδό, έναν Πολωνό και έναν Γερμανό διπλωμάτη, οι οποίοι συμμετείχαν σε μη νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη στις 23 Ιανουαρίου. Οι πρεσβευτές της Σουηδίας και της Πολωνίας σε σχέση με την εν λόγω απόφαση κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και τους επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ρωσική πλευρά αναμένει ότι στο μέλλον οι διπλωματικές αποστολές του Βασιλείου της Σουηδίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το προσωπικό τους θα τηρούν αυστηρά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».