Η Ψυχοφελής Νηστεία των Χριστουγέννων

Η ενανθρώπηση του Κυρίου μας, αποτελεί ένα μεγάλο θαύμα και όπως είναι γνωστό, τα θαύματα δεν απευθύνονται στη λογική των ανθρώπων, αλλά στην αγαθή προαίρεση της καρδιάς μας.

Η  (Εκκλησία) μας προετοιμάζει πνευματικά μέσω της νηστείας που προηγείται της εορτής, να καθαρίσουμε τις καρδιές μας «από παντός ρύπου», να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το θαύμα αυτό της Γεννήσεως του Κυρίου και να ζήσουμε το γεγονός της σωτηρίας που απορρέει από αυτό.

Σήμερα όμως, η αδυναμία της ανθρώπινης λογικής εμποδίζει τον άνθρωπο να διεισδύσει στο βάθος της Θείας αγάπης.

Το κυριότερο εμπόδιο στη βίωση του θαύματος των Χριστουγέννων, είναι ο ίδιος ο τρόπος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, που τον έκανε να χάσει κάθε επαφή με το μυστήριο και το θαύμα.

Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς σήμερα για την Θεία αγάπη, όταν ο άνθρωπος εγκλωβισμένος στον ατομισμό του έχασε ακόμα και την αίσθησή της.

Πώς να προσκαλέσεις το σύγχρονο άνθρωπο να παραστεί ως ταπεινός προσκυνητής ενώπιον του Θείου Βρέφους, όταν καθημερινά προσκυνά τα φθαρτά είδωλα του σύγχρονου κόσμου;

Πέρα όμως από όλα αυτά, αυτός ο αυτονομημένος από το Θείο θέλημα άνθρωπος, αυτός ο φθαρτός κόσμος με την απανθρωπιά και την αλαζονεία που μας διακρίνει, γίναμε το αντικείμενο του πόθου του Θεού, ο οποίος για μια ακόμη χρονιά έρχεται να γεννηθεί, αναζητώντας τόπο στο κατάλυμα της καρδιάς του καθενός. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εμπιστευθούμε τον εαυτό μας στην πρόνοια του Θεού και να κάνουμε πράξη το μήνυμα της αγάπης που μας μεταφέρει η εορτή των Χριστουγέννων, όχι όμως ευκαιριακά και με ημερομηνία λήξεως, αλλά συνεχώς και αδιαλείπτως.

Τα φετινά Χριστούγεννα να αποτελέσουν για όλους μας την αφετηρία για ένα καινούργιο ξεκίνημα, που θα μας φέρει πιο κοντά στο Θεό αλλά και μεταξύ μας.

Ο Χριστός μας που ανατέλλει ως Ήλιος της Δικαιοσύνης να φωτίσει με το φως της ελπίδας τη ζωή όλων, διαλύοντας το σκοτάδι της απόγνωσης και του άγχους που κυριαρχεί.

Καλή και ευλογημένη μετάνοια,καλό πνευματικό αγώνα & καλή νηστεία.