Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού. Συγκαταλέγεται στις 300-400 καλύτερες θέσεις Ιατρικών Σχολών του κόσμου, στην παγκόσμια «Κατάταξη της Σαγκάης», επίσημα γνωστής ως Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), σημειώνοντας τεράστιο άλμα προόδου και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη δυναμική.
Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όμως, αφού στην Λάρισα, που εδρεύει, έζησε το δεύτερο μισό μέρος της ζωή του ασκώντας την ιατρική ο Ιπποκράτης, όπου πέθανε και ετάφη περίπου το 370 π.Χ.
Για τον λόγο αυτό τα πέντε τελευταία χρόνια διοργανώνονται εκδηλώσεις αφιερωμένες στον πατέρα της ιατρικής με τίτλο «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή».
Οι φετινές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και Αθηνών, τον σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Γιώργος Πατούλης, υπεβλήθη αίτημα προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να καθιερωθεί η 4η Σεπτεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τον Ιπποκράτη», με στόχο την ενίσχυση της Ιπποκρατικής σκέψης και ηθικής στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας η αποκάλυψη του αντίγραφου της προτομής του Ιπποκράτη που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κω, η οποία είναι δωρεά του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και τοποθετήθηκε μπροστά από το αμφιθέατρο. Είναι η πρώτη από τις προτομές του πατέρα της ιατρικής που έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθούν στις περισσότερες Ιατρικές Σχολές της Ευρώπης.
Η αναπτυξιακή πορεία της Ιατρικής Σχολής
Από την ίδρυσή της πριν από 30 χρόνια, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει χαράξει μια αναπτυξιακή πορεία με στόχο την αριστεία, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Γιαννούκας και ο αναπληρωτής πρόεδρος Ιωάννης Τσούγκος. Ιδρύθηκε το 1985 με έδρα την Λάρισα και δέχθηκε για πρώτη φορά φοιτητές το 1990-1991. Αποτελεί το πρώτο Τμήμα στην ανάπτυξη της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και είναι αυτόνομο Τμήμα από το 1995. Αποτελεί δε το νεότερο εκ των επτά Τμημάτων Ιατρικής της χώρας.
Δέχεται περίπου 100-120 φοιτητές ετησίως, και μέχρι στιγμής έχουν αποφοιτήσει πάνω από 1.500 νέοι ιατροί. Στο τμήμα επίσης λειτουργούν περισσότερα από 20 Μεταπτυχιακά προγράμματα και υπάρχει πλούσιο διδακτορικό ερευνητικό έργο με περίπου 500 υποψήφιους διδάκτορες, ενώ έχουν ήδη ορκιστεί 635 διδάκτορες Ιατρικής.
Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζουν οι δύο καθηγητές, έχει σαν στόχο και όραμα να εκπαιδεύει ολοκληρωμένους ιατρούς που θα υπηρετήσουν την κοινωνία. Να διακατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό και ιατρικό ήθος και να είναι αφιερωμένοι στους ασθενείς που οφείλουν να υπηρετούν. Επίσης στόχος του τμήματος είναι να εμφυσήσει στους απόφοιτούς του την αγάπη για την έρευνα και την προσπάθεια για διαρκή συνεχιζόμενη εκπαίδευση και βελτίωση των ικανοτήτων τους στην μελλοντική άσκηση του λειτουργήματός τους.
Το Τμήμα Ιατρικής έχει «ανοικτές θύρες» για την τοπική κοινωνία, είναι κομμάτι της με το δικό της αποτύπωμα και η προσφορά του είναι διαρκής και σημαντική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και αναπληρωτή πρόεδρο το Τμήμα έχει διαμορφώσει σαφή προσανατολισμό́ έχοντας αλλάξει τον υγειονομικό χάρτη σε όλη την κεντρική́ Ελλάδα, με προσφορά ποιοτικών τριτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, αναστρέφοντας πλήρως την προγενέστερη εσωτερική μετανάστευση. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1999, έχει 700 κλίνες, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Δια μέσου των ανταγωνιστικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που έχει αναπτύξει και της πλούσιας ερευνητικής δραστηριότητας από την οποία έχει αντλήσει ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έχει συμβάλει σημαντικά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου όσο και στην απασχόληση αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα μας στα χρόνια της κρίσης. Έχει ακόμα μεγάλη συμβολή και στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας μέσα από ποικίλες δράσεις, όπως εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια κ.α.
Οι σύγχρονες κτιριακές υποδομές, η εγγύτητα αυτών με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, η εξωστρεφής ανάπτυξη του Τμήματος με αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, ο φοιτητο-κεντρικός προσανατολισμός του και ο κριτική προσέγγιση για τον εντοπισμό́ και διόρθωση των εγγενών αδυναμιών αποτελούν τα ισχυρά́ ερείσματα για την συνέχεια της δημιουργικής του πορείας στο μέλλον, τονίζουν οι κ. Γιαννούκας και Τσούγκος.
Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος της Ιατρικής, που περιλαμβάνουν εργαστήρια προκλινικών μαθημάτων, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, διοικητικές υπηρεσίες, κλπ. βρίσκονται στο νέο κτίριο του Τμήματος στην περιοχή Βιόπολις το οποίο αποπερατώθηκε το 2008, δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ), και στο κτίριο της ανακαινισμένης πρώην Κλινικής Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου στο κέντρο της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ