Η Ford κλείνει τα εργοστάσιά της στη Βραζιλία

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο των τριών τελευταίων εργοστασίων της στη Βραζιλία, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε σχεδόν 5.000 απολύσεις, καθώς ο τομέας παραμένει βυθισμένος σε κρίση την οποία κλιμάκωσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Η Ford θα διακόψει την παραγωγή, η πανδημία δεν έχει πάψει να αυξάνει το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό και η μείωση των πωλήσεων οδήγησε σε χρόνια μεγάλων απωλειών», ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να εξοικονομήσει 4,1 δισεκ. δολάρια, κατά υπολογισμούς της ιδίας. «Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ δύσκολες», όμως «είναι απαραίτητες» ώστε η επιχείρηση να γίνει «κερδοφόρα και βιώσιμη», επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος της Φορντ, ο Τζιμ Φάρλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία διευκρίνισε ότι η παραγωγή θα σταματήσει «αμέσως» στις μονάδες της σε Καματσάρι (βορειοανατολικά) και Ταούμπατε (νοτιοανατολικά), καθώς και ότι δεν θα παράγονται παρά μόνο κάποια ανταλλακτικά για μερικούς μήνες, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να γίνονται σέρβις μετά τις πωλήσεις. Το εργοστάσιο στο Οριζόντσι, στην πολιτεία Σεαρά (βορειοανατολικά), θα συνεχίσει να λειτουργεί «μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021».