Η Χαλβατζά τους ανοίγει τα μάτια…

Σήμερα 26 Ιουλίου 2021 ξεκινά η Β΄ φάση για την “Αστική Αναζωογόνηση 2021” και για τους Δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πράσινου Ταμείου. Όπως τονίζεται σε αυτή «Ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκα και για την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων, ανακοινώνεται ότι επιταχύνεται χρονικά η έναρξη της Β΄ φάσης της Πρόσκλησης “Αστική Αναζωογόνηση 2021” του Πράσινου Ταμείου για τους Δήμους αυτούς. Αφού ολοκληρωθεί η αναγκαία διοικητική διαδικασία, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για το σκοπό αυτό τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 και θα παραμείνει ανοιχτή ως την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 για όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους αυτούς. Με τον τρόπο αυτό, κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2019 – Δεκέμβριος 2021 το Πράσινο Ταμείο θα έχει θέσει στη διάθεση και των 332 Δήμων της Xώρας 2 διαφορετικές Προσκλήσεις για έργα και υποέργα Αστικής Αναζωογόνησης σε 4 συνολικά φάσεις, κάτι που ουδέποτε έχει επαναληφθεί στην ιστορία του.»

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε εκδοθεί από το Πράσινο Ταμείο η Πρόσκληση που αφορούσε τους Δήμους μόνο άνω των 20.000 κατοίκων, γεγονός που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, τόσο σε επίπεδο Δήμων όσο και σε Κοινοβουλευτικό Επίπεδο ως προς το θέμα του αδικαιολόγητου αποκλεισμού των Δήμων κάτω των 20.000 κατοίκων από την εν λόγω πρόσκληση που αφορά δράσεις αστικής αναζωογόνησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Έτσι από σήμερα ο δήμος Φαρκαδόνας μπορεί να υποβάλλει τις προτάσεις του, σύμφωνα με τον Οδηγό Διαχείρισης Χρηματοδοτικού Προγράμματος, στον άξονα προτεραιότητας 2 (Α.Π.2) για την «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» για το έτος 2021.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μέτρα του προγράμματος συμπεριλαμβάνουν ιδιαίτερα αναγκαίες για κάθε μεγέθους ΟΤΑ δράσεις, που αφορούν σύνθετες αστικές αναπλάσεις καθώς και παρεμβάσεις στον σύγχρονο αστικό χώρο, όπως την ενίσχυση του πράσινου και τις φυτεύσεις, τις παιδικές χαρές, την αναβάθμιση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, την ανακαίνιση κτιρίων ιδιοκτησίας ΟΤΑ, την αναβάθμιση χώρων στάθμευσης, την αναβάθμιση αύλειων σχολικών χώρων κ.α.

Ελένη Κ. Χαλβατζά

Δημοτική Σύμβουλος

Επικεφαλής ‘Ο Τόπος μας Αύριο’