Η ανυπαρξία της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτικό κενό… Στάσιμος και βαλτωμένος ο Δήμος Φαρκαδόνας…

Μία δημοσκόπηση που δεν θα γίνει ποτέ στο Δήμο μας. Αν όμως γινόταν θα έδειχνε ό,τι:
1. Ο Δήμος δείχνει να είναι στάσιμος και βαλτωμένος, χωρίς να έχει ταυτότητα, χωρίς να έχει πρόγραμμα στην παρούσα περίοδο, χωρίς να έχει κάποια στοιχειώδη στρατηγική για το μέλλον του.
Εκείνα που έμειναν είναι μόνο τα συνθήματα του αείμνηστου γιατρού για ενότητα, το όλοι μαζί και η αλλαγή σελίδας και η διαφάνεια, και η σωστή διαχείριση και η επάνοδος νέων… και πολλά άλλα…
Συνθήματα που έμειναν μόνον συνθήματα χωρίς περιεχόμενο και κανένα αντίκρισμα… για τον δημότη, αφού τίποτα από όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε.
2. Σίγουρο είναι πως, κυρίαρχα ζητήματα θα αναδεικνύονταν αυτά που σχετίζονται με την καθημερινότητα. Για παράδειγμα η καθαριότητα που λειτουργεί στο ελάχιστο καθιστώντας το δήμο μας τον πιο βρώμικο Δήμο στο νομό μας. Η ελλιπής εξυπηρέτηση των δημοτών, ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η εγκληματική αδιαφορία για τα αδέσποτα έχουν να κάνουν με την δύσκολη και απαράδεκτη καθημερινότητα.
3. Η εικόνα που έχουν οι δημότες μας για τους διοικούντες τον Δήμο, αλλά και για τον δήμαρχο και τους αντιδημαρχους του είναι αρνητική.
Θα αποτελούσε επιτυχία αν 1 στους 4 δημότες (25%) δήλωνε πως είναι ικανοποιημένος από την συγκεκριμένη διοίκηση. Για τον δήμαρχο η εικόνα ίσως να ήταν και χειρότερη, αφού τα 3/4 των δημοτών, από όσα ακούγονται, μάλλον δεν τον γνωρίζει. Πιθανόν στο εύλογο ερώτημα της επανεκλογής του μόνο ένα 20% ίσως απαντούσε θετικά.
4. Προφανώς σε ένα ενδεχόμενο ερώτημα ότι “πρέπει να αλλάξει ο δήμαρχος και να εκλεγεί άλλος” η απάντηση θα ήταν καθολική υπέρ της αλλαγής.
Αυτό βέβαια δεν βάζει νικηφόρα στο παιχνίδι τους υπόλοιπους μνηστήρες τους προερχόμενους από την αντιπολίτευση, γιατί η ανυπαρξία τους έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτικό κενό. Πιθανόν το κυβερνών κόμμα να τρέφει φρούδες ελπίδες στηρίζοντας μια κομματική υποψηφιότητα, αλλά αυτό μάλλον θα τους γυρίσει Μπούμερανγκ.
5. Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις που πιθανόν να ισχύουν, δεν είναι καθόλου κολακευτικές για έναν δήμαρχο με θητεία τριών χρόνων.
Μπορεί να μην ήταν αρχικά υποψήφιος, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την αρνητική εικόνα. Αλλά πάλι ο Δήμος έχει μια ιδιαιτερότητα. Από το 1998 και μετά δεν εξελέγη ποτέ δήμαρχος για δεύτερη συνεχή θητεία, αφού κανένας δεν κατάφερε να φτιάξει ισχυρό ρεύμα επανεκλογής μετά την πρώτη θητεία του. Αποτελεί πλέον παράδοση στο Δήμο μας.
Τελικά εκείνος που θα αποφασίσει και θα κρίνει είναι μόνο ο ψηφοφόρος. Αυτός είναι που κάνει την σύγκριση με τον προηγούμενο δήμαρχο και βγαίνει αυτή η άρνηση για τον νυν. Και οι ψηφοφόροι του Δήμου μας έδειξαν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, πως συμπορεύονται με υποψηφιότητες που δείχνουν να είναι αυτόνομες σε σχέση με τα κόμματα. Γύρισαν την πλάτη σε όλες τις μέχρι τώρα κομματικές επιλογές, θεωρώντας προφανώς ότι είναι μειονέκτημα η κομματική ταύτιση με την αυτοδιοίκηση.
Οι κομματικές επιλογές, ειδικά του κυβερνώντος κόμματος, ίσως να εξασφαλίζουν ένα καλό εκλογικό ποσοστό την πρώτη Κυριακή, αλλά η δεύτερη Κυριακή είναι εκείνη που καθορίζει το αποτέλεσμα. Και σε μια τέτοια περίπτωση ένα πρόσωπο, αν βρεθεί…, προερχόμενο από τον χώρο της κεντροαριστεράς με αυτόνομο και καθαρά αυτοδιοικητικό πρόσημο θα άλλαζε πλήρως το εκλογικό αποτέλεσμα. Και η Κεντροαριστερά στο Δήμο μας έχει δείξει πως μπορεί να το καταφέρει.

Ηλίας Καραμάνος