Η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών

Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου, ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας. Στέφανον ἐξ ἀκανθῶν περιτίθεται, ὁ τῶν Ἀγγέλων Βασιλεύς. Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται, ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανὸν ἐν νεφέλαις. Ῥάπισμα κατεδέξατο, ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάμ. Ἥλοις προσηλώθη, ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας. Λόγχῃ ἐκεντήθη, ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου. Προσκυνοῦμέν σου τὰ Πάθη Χριστέ. Δεῖξον ἡμῖν, καὶ τὴν ἔνδοξόν σου Ἀνάστασιν»

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 21 Απριλίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος στην Καλαμπάκα, η Ακολουθία των Αχράντων Παθών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε για να προσκυνήσει τον Εσταυρωμένο και να συμπροσευχηθεί, μεταξύ αυτών και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς επεσήμανε ότι “Σήμερα σταυρώνεται ο Κύριος μας επειδή κάποιοι τον μίσησαν θανάσιμα. Επειδή θέλησε να κάνει καλό στους ανθρώπους και να τους λυτρώσει από τα δεσμά του Άδου.”

Εν συνεχεία του λόγου του επεσήμανε “Δυστυχώς όμως σήμερα στον 21ο αιώνα, στον αιώνα που κάθε άνθρωπος διεκδικεί και χαίρεται τη ζωή του στον αιώνα του δικαιώματος, την ίδια λοιπόν στιγμή ένας ολόκληρος λαός ορθόδοξος σταυρωνεται, του οποίου το αίμα κυλάει άφθονο και η οσμή του φθάνει μέχρι την πατρίδα μας”.

Εν κατακλείδι ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος ευχήθηκε σε όλους η ειρήνη του Θεού να βασιλέψει σε τούτον τον αιματοβαμμένο κόσμο.