Σημαντική ανταπόκριση στην εξόφληση και μάλιστα πρόωρα, των φόρων δείχνουν οι φορολογούμενοι εκπλήσσοντας θετικά την κυβέρνηση, αλλά και παράλληλα λύνοντας τα χέρια για νέες παρεμβάσεις από το Φθινόπωρο και μετά που με βάση τα σημερινά δεδομένα κρίνονται και των ων ουκ άνευ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα, η εισπραξιμότητα φόρων έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφορικά με φόρους και υποχρεώσεις (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα κ.λπ.).
Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή προκαλεί χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που βλέπουν μέσα στην γενικότερη εικόνα της οικονομίας, να δημιουργούνται παράθυρα αισιοδοξίας και κυρίως εργαλεία για νέες παρεμβάσεις.
Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα για την προπαρασκευή του πακέτου ΔΕΘ που θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών έχουν εισπραχθεί πάνω από 250 εκατ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να πληρώνουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας έκπτωση 15% χιλιάδες.
Παράλληλα έχει εισπραχθεί πάνω από τον μισό ΕΝΦΙΑ, ενώ και το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, έχει πληρωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό φέρνουν και οι υψηλές ταχύτητες που καταγράφουν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Νεο πακέτο μέτρων εν’ όψει ΔΕΘ
Όπως είναι φυσικό η καλή αυτή εικόνα των φορολογικών εισπράξεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου τον οποίο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το οικονομικό επιτελείο για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες οι οριστικές αποφάσεις για τις νέες παρεμβάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ας δούμε τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία των εσόδων και τις εισπράξεις:
Φόρος Εισοδήματος: Σχεδόν το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει εισπράξει το κράτος. Από 2,258 δις ευρώ που βεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 1,046 δις. ευρώ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, από το φόρο εισοδήματος ύψους 2,1 δις ευρώ που έχει βεβαιωθεί, έχουν πληρωθεί ήδη τα 450 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΝΦΙΑ: Από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στα κρατικά ταμεία έχουν καταλήξει ήδη 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει εισπράξει ήδη πάνω από τον μισό φόρο ακινήτων στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έληξε στις 29 Ιουλίου, 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να έχουν έκπτωση 15% . Από αυτούς:
156.000 κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ
52.000 πλήρωσαν ποσά 500-1.000 ευρώ
8 εξόφλησαν ποσά από 200.000 – 300.000 ευρώ
Τέλος να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται μήνα με το μήνα και εκτιμάται ότι φέτος θα σπάσουν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 60 δις ευρώ από τα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και τα 44 δισ. ευρώ το 2019.
Μόνο τον Ιούνιο οι συναλλαγές ήταν αυξημένες κατά 36% με την αξία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπερνάει ήδη τα 30 δις. ευρώ. Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30% – 40%. Τον Ιανουάριο οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα διαμορφώθηκαν στο 17,6% τον Ιανουάριο, στο 30% τον Φεβρουάριο, 39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο και 36,5% τον Μάιο.