Η ξεκάθαρη νίκη της Μαρίν Λεπεν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στέλνει ένα μήνυμα που ασφαλώς ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας.
Διότι η ίδια και το κόμμα της η Εθνική Συσπείρωση επιβραβεύτηκε, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό που ξεπερνά το 33%, ακολουθώντας μια σκληρή ρητορική σε πολλά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχε για παράδειγμα ψηλά στη ατζέντα της θέμα περιορισμού των εξουσιών του προέδρου σε άμυνα και εξωτερική πολιτική στα οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επένδυσε πολύ.
Η Λεπέν διαφωνούσε με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Εθνικός Συναγερμός είχε υποστηρίξει την απομάκρυνση από την Ουάσιγκτον, ενώ ήταν φιλικά διακείμενη σε προσέγγιση προς τη Μόσχα.
Στο προεκλογικό άλλωστε πρόγραμμα της υπήρχε αναφορά ότι η Ουάσιγκτον δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας, και πρότεινε να επιδιώξει «μια συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα θέματα», όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Πρότεινε επίσης να τεθεί τέλος στα σχέδια συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα, δεδομένης μιας βαθιάς και ασυμβίβαστης δογματικής, επιχειρησιακής και βιομηχανικής απόκλισης με το Βερολίνο.
Βέβαια, παράγοντες των Βρυξελλών έσπευσαν να υποβαθμίσουν τη νίκη της Λεπέν λέγοντας ότι οι εξωτερικές υποθέσεις και η άμυνα αποτελούν μέρος της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και ότι μόνο αυτός συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Όμως πόσο ισχυρός είναι πια ο Μακρόν; Οι Γάλλοι ήταν δυσαρεστημένοι ακόμη σε θέματα που διαχειρίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας στην οικονομία. Όλες οι έρευνες έδειχναν ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι εμπιστεύονταν το κόμμα της Λεπέν για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη μείωση των φόρων περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παράταξη.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμά της η Λεπέν δεν είχε κοστολογήσει τις εκτιμήσεις της ενώ την κατηγορούσαν για έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας. Η Λεπεν όμως στόχευσε ευθέως στον Μακρόν στους χειρισμούς του για την οικονομία, και ενώ η Γαλλία αντιπροσωπεύει το 17,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Για αυτό και στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι μπορεί εύκολα να απειλήσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ηδη έχει αμφισβητήσει την επιλογή του Τιερί Μπρετόν ως επιτρόπου, λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα για τέτοιες αποφάσεις.
Στις Βρυξέλλες παρ’όλα αυτά δεν πιστεύουν ότι η Λεπέν θα επιλέξει έναν δρόμο ευθείας αντιπαράθεσης, δεδομένης της επιθυμίας της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027 και ότι θα λειάνει από εδώ και στο εξής τη ρητορική της. Όμως ο λαός της Γαλλίας μίλησε. Και έδειξε την κατεύθυνση.