Ο δρόμος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως ανάγκη συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών και της ανάπτυξης εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων ξεκίνησε με το όραμα της οικονομικής και στη συνέχεια της πολιτικής ένωσης των κρατών μελών.
Η οικονομική ένωση των κρατών μελών προϋποθέτει βέβαια πολλά, μεταξύ άλλων μια παράλληλη ανάπτυξη των κρατών μελών με ενίσχυση των χωρών που υστερούν σε υποδομές έναντι πολλών άλλων, με υποδομές που σχετίζονται με περιβαλλοντικά έργα και με οδικούς άξονες.
Στην οικονομική ένωση των κρατών μελών καθοριστικό ρόλο έπαιξε η απόφαση μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση κι εγκατάσταση των πολιτών στις χώρες της Ε.Ε. που το επιθυμούν.
Ένα από τα μεγαλύτερα βήματα βέβαια στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε σχέση με την οικονομική ένωση, ήταν και ή ίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη των κρατών -μελών της ένωσης.
Η ζώνη του ευρώ, αναμφίβολα μια σκληρή και ανταγωνιστική οικονομική ζώνη, δημιούργησε προσδοκίες σε πολλές χώρες του νότου χωρίς όμως αυτές να έχουν προετοιμαστεί έγκαιρα για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνταν.
Η λειτουργία του κράτους και ο υπέρογκος δανεισμός δημιούργησαν ένα δυσβάσταχτο χρέος για τους Έλληνες πολίτες που κλήθηκαν να πληρώσουν το μάρμαρο.
Η οικονομική ένωση όμως πρέπει να αφορά όλα τα κράτη μέλη και για το λόγο αυτό η ισότιμη ανάπτυξη και η οικονομική σύγκλιση πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Είναι σαφές πως ο δρόμος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι πολύ δύσκολος καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών και η δυσκολία αναζήτησης κοινών λύσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της κρίσης χρέους, της ανάγκης έκδοσης του ευρωομόλογου κ.λ.π. είναι υπαρκτή.
Ζητούμενο η υπέρβαση και η αναζήτηση χρυσής τομής! Είδομεν.