Για να μην ξεχνιόμαστε…. με αφορμή το σεισμό

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα, που εξελίσσεται στην περιοχή μας, ξανάφερε στην επικαιρότητα τις μεγάλες ανάγκες , αλλά και τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας. Αυτή η διαπίστωση ενισχύεται ακόμη πιο πολύ από το γεγονός ότι στη χώρα μας εκλύεται πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και ως συνέπεια  η αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων , με πρώτα από όλα των σχολικών ,  είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας.

Άλλωστε  δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς αναφορές των σεισμολόγων  που επισημαίνουν ότι τα «πρώτα κτήρια», που εμφανίζουν προβλήματα λόγω παλαιότητας μετά από σεισμούς, είναι τα σχολεία. Και αυτό αποδείχθηκε φυσικά και τούτες τις ημέρες.

Η «Λαϊκή  Συσπείρωση» με επιμονή τις τελευταίες δεκαετίες αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία τις επικίνδυνες ανεπάρκειες που σημειώνονται στις ανάγκες αντισεισμικών ελέγχων των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων ,γεφυρών και ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Δήμου Τρικκαίων.

Και για να γινόμαστε πιο αποδεικτικοί  , παρουσιάζουμε ενδεικτικά μερικές από τις  παρεμβάσεις της τελευταίας διετίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων:

          «Στο πλαίσιο των πολιτικών υπέρ του κεφαλαίου, της γραμμής της ΕΕ περί «κόστους – οφέλους» και των δημοσιονομικών στόχων, οδήγησαν σε ανυπαρξία την κρατική μέριμνα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δε λαμβάνεται,  ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να έχουμε ασφαλείς υποδομές για τους μαθητές, ενώ, λόγω έλλειψης προσωπικού στον πρώην ΟΣΚ (νυν ΚΤΥΠ ΑΕ) και στις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, η ευθύνη για ενδελεχή αυτοψία μετακυλίεται στους εκπαιδευτικούς!!! Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς επίσης και της δημοτικής αρχής του δήμου Τρικκαίων, οι οποίες έχουν σημαντικό μερίδιο στην προώθηση  της πολιτικής ΕΕ και εκάστοτε κυβέρνησης στις τοπική διοίκηση.

 Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ», εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουν δρομολογήσει κανένα πρόγραμμα και δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για την αντισεισμική θωράκιση. Δεν έχει παρθεί απολύτως κανένα μέτρο προστασίας σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα, όπου φοιτούν χιλιάδες μαθητές και που έχουν χτιστεί, κυρίως, πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και του 1984. Συγκεκριμένα στο δήμο Τρικκαίων υπάρχουν 38 σχολικές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί πολύ πριν το 1985, φτάνοντας ακόμα και στο 1874, και αποτελούν το 35% του συνόλου των σχολικών μονάδων του δήμου. Εκτός από την παλαιότητα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ανεπαρκή συντήρηση, τις διαβρώσεις και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις των φερόντων οργανισμών, που κάνουν αυτά τα κτίρια περισσότερο τρωτά σε περίπτωση σεισμού.

Η παραπάνω κατάσταση, η έλλειψη σχεδιασμού και προγράμματος, δεν οφείλεται απλά στην αδιαφορία τους. Είναι πολιτική τους επιλογή! Πολιτική επιλογή που είναι σύμφωνη με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δε θεωρούν τον αντισεισμικό έλεγχο και γενικότερα τα μέτρα πολιτικής προστασίας, «επιλέξιμα» έργα. Επιλέξιμα θεωρούν μόνο αυτά που προωθούν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

    «Ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, σχολικών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων απουσιάζουν από το τεχνικό πρόγραμμα, την ώρα που τα περισσότερα απ’ αυτά είναι κατασκευασμένα με παλαιότερους αντισεισμικούς νόμους.

    «…ότι για όλους αυτούς τους σχεδιασμούς – αναπλάσεις δίνονται τεράστια ποσά, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι για έργα που επιλέγονται να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη με όρους αγοράς υπάρχουν χρήματα, ενώ τα  έργα ζωτικής σημασίας για το Δήμο και το λαό της, περνάνε στα «αζήτητα», όπως π.χ. τα τεράστια προβλήματα με τη σχολική στέγη και την αντισεισμική τους προστασία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Νηπιαγωγεία και Παιδικοί Σταθμοί).»

      «Είναι θετικό που για πρώτη φορά επιδιώκεται η χρηματοδότηση 640 χιλιάδων ευρώ για την αντισεισμική θωράκιση σχολείων και συγκεκριμένα για το 2ο Λύκειο, ποσό που δείχνει αν μη τι άλλο και το μέγεθος του προβλήματος του σχολικού συγκροτήματος…..

       ….Απλά σας ταρακούνησε ο Ιανός και ο σεισμός στη  Σάμο, καθώς και η
πίεση που δέχεστε από τη Λαϊκή Συσπείρωση, μόνο που και πάλι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στη συνολική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων».

Αντί, όμως, ουσιαστικών απαντήσεων στις τοποθετήσεις μας γίναμε από πλευράς του κ. Δημάρχου  & προέδρου της ΚΕΔΕ  αντικείμενο  ειρωνείας, χλευασμού και φθάνοντας σε επικίνδυνους αστεϊσμούς απευθύνθηκε σε μας  λέγοντας: «Κύριοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ,κρίμα για σας που δεν έχετε προβλέψει ακόμη …το σεισμό» ή «…δεν τον πετύχατε ακόμη το σεισμό» ή ότι «…σας διακατέχει συνεχώς  ένα «αντί» , υπονοώντας την επιμονή της Λαϊκής Συσπείρωσης για έργα και παρεμβάσεις αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

 Και μέσα σε όλα αυτά δε μπορούμε να ξεχάσουμε και την ιδιαίτερη προφητεία του παλιότερου Δημάρχου Τρικκαίων και μετέπειτα βουλευτή Τρικάλων με τη ΝΔ  κ. Ταμήλου ,ο οποίος επί  της 8ετούς θητείας του (2002-2010 ) είχε πει ότι σεισμός στα Τρίκαλα θα γίνει μετά από 50 χρόνια!

Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους και ας απαιτήσουν με τον οργανωμένο τους αγώνα μια ζωή με σιγουριά και όχι… στην τύχη.

 Σίγουρα οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών οφείλονται στην τρωτότητα των κτιρίων. Η μεγάλη ανάπτυξη, όμως, της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στη ζωή και την περιουσία του λαού και γενικότερα οι επιπτώσεις που προκαλούν οι σεισμοί και οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές. Η τεράστια αντίφαση που εκδηλώνεται ανάμεσα σε αυτήν τη δυνατότητα και τη σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύει την επόμενη μέρα των φυσικών καταστροφών, και ιδιαίτερα των σεισμών, υπογραμμίζει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών ,που αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες ανάγκες με τη λογική κόστους – οφέλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τρικάλων προτείνει και διεκδικεί:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ