Γερμανία: Νέο ρεκόρ πληθωρισμού – Σταϊνμάγερ: «Ερχονται δύσκολα χρόνια»

Νέο ρεκόρ για τη μεταπολεμική περίοδο καταγράφει ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο, με την πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας να κάνει λόγο για 10,4% και να αποδίδει την αύξηση των τιμών στο ενεργειακό κόστος και στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.

Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έφθασε το 10%, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και οι τιμές των τροφίμων κατά 20,3%. Οι τιμές για τον καταναλωτή αναμένεται επίσης να αυξηθούν για τον τρέχοντα μήνα κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναμένει ακόμη αυξήσεις των τιμών από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% θα περιορίσει τελικά τις τιμές. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται περιορισμός της κατανάλωσης λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης και εκτεταμένες ακυρώσεις ανέγερσης ακινήτων. Τα αναλυτικά συμπεράσματα της περιόδου θα ανακοινωθούν στις 11 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικά του κλίματος απαισιοδοξίας που κυριαρχεί, ήταν τα λόγια του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος περιέγραψε μια νέα πραγματικότητα για τη Γερμανία. Σε διάγγελμά του προς τους γερμανούς πολίτες, ο Σταϊνμάγερ τους προειδοποίησε: «Έρχονται δύσκολα, σκληρά χρόνια. Το μερίδιο ειρήνης που μας αντιστοιχούσε έχει εξαντληθεί. Η Γερμανία μπαίνει σε μια εποχή έχοντας τον άνεμο κόντρα».

Όπως επεσήμανε η Deutsche Welle, o σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανέφερε ως σημείο καμπής το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο εκτός των άλλων, εκτίναξε τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, πλήττοντας τα νοικοκυριά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Eχουν παρέλθει οι καιροί που έπνεε μόνο «ούριος άνεμος» για τη Γερμανία, επανέλαβε ο Σταϊνμάγερ, εξηγώντας πως η 24η Φεβρουαρίου σηματοδότησε ένα «τέλος εποχής» ειρήνης, ευμάρειας, σταθερότητας. Πράγματα που για την Γερμανία θεωρούνταν δεδομένα. Πλέον η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «βαθιά κρίση», είπε.