Στη Νέα Υόρκη οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Αυτές δυσκόλεψαν τους τελευταίους δέκα μήνες. Χιλιάδες άνθρωποι νιώθουν μοναξιά. Εκατοντάδες επιχειρήσεις ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν.
Σε αυτό το κομμάτι, η ευρηματικότητα, η πρωτοτυπία και το χιούμορ έχουν ήδη τον πρώτο ρόλο.
ΗΠΑ: Τι έγραφαν πρόσφατα οι «New York Times»
Σε ένα πρόσφατο άρθρο που φιλοξενούν στην ιστοσελίδα τους οι New York Times, ο δημοσιογράφος Pete Wells περιγράφει την πρώτη εμπειρία από το δείπνο του σε εξωτερικό χώρο. Έγινε μέσα σε μία απομονωμένη ξύλινη καμπίνα. Όπως γράφει ο ίδιος, έπρεπε να σκύψει για να εισέλθει στο εσωτερικό της. Σταγόνες βροχής έμπαιναν μέσα από μία μικρή τρύπα στην οροφή. Παρόλα αυτά ο δημοσιογράφος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος. Σε μία πολύπαθη πόλη, χιλιοχτυπημένη από την πανδημία του κοροναϊού, είχε μόλις καταφέρει να βρει ένα σχετικό ζεστό και ασφαλές μέρος για να δειπνήσει εκτός σπιτιού. Έγινε μέσα σε μία εποχή στην οποία οι περισσότερες δραστηριότητες του παρελθόντος φαντάζουν μακρινό όνειρο.
Η ξύλινη καμπίνα στην οποία βρήκε «καταφύγιο» ο Wells βρίσκεται στην πίσω αυλή ενός μικρού εστιατορίου στο Μπρούκλιν. Αυτό ειδικεύεται στο ράμεν (αγαπημένο ασιατικό πιάτο των νεοϋορκέζων). Είναι, ωστόσο, μία από τις εκατοντάδες καμπίνες που έχουν στηθεί σε αυλές και πεζοδρόμια μικρών και μεγάλων εστιατορίων της πόλης. Μίας πόλης στην οποία ο Γενάρης είναι πάντα υπερβολικά παγωμένος. Φυσικά, δεν επιτρέπει στους θαμώνες να απολαύσουν το δείπνο τους σε εξωτερικό, μη προστατευμένο περιβάλλον.
Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή είναι περισσότερο από ποτέ η εποχή της διαστημικής φούσκας. Η εποχή της γιγάντιας θερμάστρας, του ξύλινου καταφυγίου και οποιοδήποτε άλλου μέσου μπορεί να προσφέρει ζεστασιά και θαλπωρή. Όμως, κυρίως μία ελάχιστη γεύση κανονικότητας η οποία να υπόσχεται ότι η ζωή μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία.
ΗΠΑ: Τι συμβαίνει στο Μανχάταν
Την ίδια στιγμή ένα γνωστό γαλλικό εστιατόριο στο Uppe West Side του Μανχάταν, το Café du Soleil, έχει βρει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να φιλοξενεί τους πελάτες του και να αποφύγει το κλείσιμο εξαιτίας της πανδημίας. «Έχουμε στήσει τις ζεστές φούσκες μας και σας περιμένουμε», γράφει χιουμοριστικά η επιγραφή σε ένα πινακάκι έξω από το κατάστημα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του πολυσύχναστου Mπρόντγουεϊ. Εκεί οι περαστικοί κοιτούν απορημένοι τις μεγάλες, λευκές τέντες που στέκουν στην άκρη του δρόμου, η καθεμία από αυτές χωράει μέσα μονάχα ένα τραπέζι για δύο ή τέσσερα άτομα και μία πολύ δυνατή θερμάστρα για την παγωνιά.
Έτσι, οι καταστηματάρχες εξασφαλίζουν ότι κανένας επισκέπτης δεν θα έρθει σε επαφή με κάποιον άγνωστο ακόμα και σε ανοικτό χώρο. Ανάμεσα στις τέντες υπάρχουν μονάχα μερικά ψηλά, σκαμπό μπαρ για όσους περιμένουν να ετοιμαστεί το τραπέζι τους ή, καλύτερα, η φούσκα τους. Η όλη εικόνα θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας γυρισμένη αρκετά χρόνια πριν.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το Μανχάταν:
Σε κάποια πιο ακριβά και φημισμένα στέκια της πόλης, οι λύσεις αντιμετώπισης της πανδημίας φαντάζουν ακόμα πιο εκλεπτυσμένες και πολυτελείς. Όπως γράφει ο Wells, στο Lafayette, ένα σικάτο γαλλικό μπιστρό στο νότιο Μανχατάν των ΗΠΑ, οι θαμώνες παίρνουν το δείπνο τους σε άνετα σπιτάκια που θυμίζουν θερμοκήπια στην εξοχή. H ζεστασία εκεί μέσα είναι τόσο έντονα διάχυτη που αισθάνεσαι πως τρως με τους φίλους σου στην τραπεζαρία του σπιτιού σου. Ενώ σε ένα από τα πιο περιζήτητα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, το Danie της 65ης λεωφόρου, οι θαμώνες τρώνε μέσα σε μίνι, ιδιωτικούς θαλάμους προφυλαγμένους με πολυτελείς κρεμ και κόκκινες ριγέ κουρτίνες για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Ο Wells περιγράφει τη συγκεκριμένη εμπειρία ως «μία διέξοδο στα αποδυτήρια κάποιας όμορφης, μεσογειακής παραλίας, στην καρδιά του χειμώνα». Και στα δύο παραπάνω εστιατόρια το δείπνο κοστίζει 125 δολάρια το άτομο.
Παρόλα αυτά, ο Wells προσθέτει πως όταν μιλάμε για τη πανδημία του κοροναϊού τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει περισσότερο ασφαλές από το αχτύπητο δίδυμο της μάσκας σε συνδυασμό με τον καθαρό αέρα. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά στη νεοϋορκέζικη Chinatown όπου έχουν δημιουργηθεί ολόκληρα υπαίθρια εστιατόρια ασιατικού τύπου με τους πελάτες να απολαμβάνουν τις ζεστές σούπες τους και το ρύζι ατμού σε ανοικτό, θερμαινόμενο χώρο, καθισμένοι στο πάτωμα.