Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή τέλους 2 ευρώ σε κάθε μικροδέμα που εισάγεται από την Κίνα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούν τα τεχνητά χαμηλά κόστη των κινεζικών προϊόντων. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη τη στήριξη της Ελλάδας.
Ο λόγος πίσω από τη χαμηλή τιμολόγηση των κινεζικών αγαθών εντοπίζεται στις γενναίες κρατικές επιδοτήσεις που παρέχει το κράτος στις εξαγωγικές του επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι η μαζική εξαγωγή φθηνών προϊόντων, τα οποία συχνά εκτοπίζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από την αγορά.
Ποια πακέτα αφορά το τέλος
Το προτεινόμενο τέλος 2 ευρώ ανά αποστολή θα αφορά μικροπαραγγελίες αξίας έως και 150 ευρώ δηλαδή τα λεγόμενα «μικροδέματα». Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., 4,6 δισεκατομμύρια τέτοιες παραγγελίες καταγράφονται ετησίως, πολλές από τις οποίες φτάνουν απαρατήρητες στις ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ελλάδα μόνο, εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται περίπου 100.000 τέτοιες παραγγελίες την ημέρα, κυρίως μέσω μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι εισαγωγές από την Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν τα 169 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λεπτό, η Ευρώπη πληρώνει κατά μέσο όρο 1,3 εκατομμύρια ευρώ για κινεζικά προϊόντα.
Διπλός στόχος για την Ευρώπη
Η Ε.Ε. υπολογίζει ότι το μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα έως και 10 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκές επενδύσεις ή ψηφιακά έργα.
Ωστόσο, ο πραγματικός στόχος είναι πιο στρατηγικός: να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στο Πεκίνο ώστε να σταματήσει την κρατική επιδότηση των επιχειρήσεών του, πρακτική που προκαλεί στρεβλώσεις στην παγκόσμια αγορά και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.