Μετά από αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και απριλιάτικα χιόνια, ένας Ασπροπάρης έφτασε στα Μετέωρα, μεταφέροντας το μήνυμα της άνοιξης.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει: “Ο πρώτος Ασπροπάρης έφτασε και πάλι στα Μετέωρα. Μετά από ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων από την υποσαχάρια Αφρική, το ένα από τα δύο μέλη του περσινού ζευγαριού της περιοχής επέστρεψε και πάλι στον ίδιο βράχο όπου διατηρεί την επικράτειά του εδώ και 10 και πλέον χρόνια. Στον ίδιο βράχο που πέρσι φιλοξένησε τη φωλιά του ζευγαριού και ανέθρεψε με επιτυχία έναν νεοσσό, τον πρώτο μετά από 6 χρόνια.
Η άφιξη του Ασπροπάρη σηματοδοτεί και την έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης του είδους και της λειτουργίας της ταΐστρας των Μετεώρων, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας.
Η παρακολούθηση του είδους θα συνεχιστεί εντατικά το επόμενο διάστημα εν όψει της πιθανής άφιξης του δεύτερου ατόμου του ζευγαριού ή κάποιου άλλου Ασπροπάρη. Επίσης θα συνεχιστεί η τροφοδοσία της ταΐστρας της περιοχής με ασφαλή τροφή για το είδος, ενώ οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του ΟΦΥΠΕΚΑ θα περιπολούν τακτικά την ύπαιθρο των Μετεώρων”.