Έκτακτο κυβερνητικό σχέδιο: Ρεβεγιόν μόνο με rapid test για κλειστούς χώρους

Ο κύβος ερρίφθη και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εορτή των Χριστουγέννων η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκτακτες ανακοινώσεις για περαιτέρω μέτρα. Μέτρα που θα έχουν ως στόχο την καθυστέρηση της διάδοσης του νέου στελέχους “Όμικρον” και την…περιχαράκωση μίας περιόδου, με έντονα τα σημάδια του συγχρωτισμού και κοινωνικών συναναστροφών.

Μέσα στις επόμενες ώρες, λοιπόν, αναμένεται να…πυροδοτηθεί το σενάριο του υποχρεωτικού rapid test, προκειμένου οι εμβολιασμένοι πολίτες ή όσοι φέρουν πιστοποιητικό νόσησης να έχουν τη δυνατότητα εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. Τα μόνα ερωτήματα που αναμένεται να διευκρινιστούν με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη παρέμβαση θα αφορά μόνο στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή και στο διήμερο των Χριστουγέννων και κατά πόσο η υποχρέωση του αρνητικού τεστ θα ισχύσει και για άλλους εσωτερικούς χώρους πλην της εστίασης και της διασκέδασης. Όπως, για παράδειγμα, τα θέατρα, όπου, εκτός από το γεγονός ότι απευθύνονται μόνο στους εμβολιασμένους υπάρχει μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας. Αυτή της χρήσης μάσκας.

“Εξετάζουμε μέτρα μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, θα δούμε τι θα πει η Επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά, εκτός από το ότι μόνο εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, αν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Εκείνη την ημέρα ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι ένας παραπάνω κίνδυνος για να νοσήσει κάποιος ή αν νοσεί να τον διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα. Δε θα είναι ένα μέτρο γενικό, αλλά προσωρινό, έκτακτο”, σημείωσε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο…τραπέζι των συζητήσεων εξετάστηκε το ενδεχόμενο η είσοδος στους εμβολιασμένους ή σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης να πραγματοποιείται μέσω αρνητικού μοριακού ελέγχου. Ωστόσο, οι δυσκολίες εφαρμογής μίας τέτοιας παρέμβασης και, μάλιστα, λίγες ημέρες πριν την επίσημη εορταστική περίοδο έθεσε εκτός πλάνου ένα τέτοιο σενάριο.

“Εμείς αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα. Ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing. Οπότε, υπό αυτήν την έννοια, το να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μία συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους, είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε”, σημείωσε (Σκάι) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Τα βλέμματα, πάντως, εστιάζουν στα μηνύματα που αναμένεται να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη στιγμή που οι εξελίξεις στο μέτωπο της Covid-19 και της μετάλλαξης “Όμικρον” του πανδημικού ιού κρατούν κυβέρνηση και ειδικούς σε κατάσταση…συναγερμού. Αυτό που εξακολουθούν, πάντως, να αποκλείουν σε όλους τους τόνους στελέχη είναι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στη χώρα που θα έθετε σε…μέγγενη την κοινωνία και την πορεία της οικονομίας. “Δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση και δεν υπάρχει και καμία σκέψη αυτή τη στιγμή για μέτρα καθολικού περιορισμού. Οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει με σημειακές παρεμβάσεις ή με άλλα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, όχι όμως καθολικών περιορισμών, είναι κάτι που θα αξιολογηθεί ανάλογα με την δυναμική εξέλιξης της “Όμικρον”, πλέον, στη χώρα μας”, ανέφερε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Οικονόμου.

Προς το παρόν, αποφάσεις για νέα δέσμη μέτρων (πέραν των σημερινών ανακοινώσεων) δεν υπάρχει. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει η…φαρέτρα των παρεμβάσεων να γεμίσει αμέσως μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου και με έτερες κινήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις στην “Όμικρον”. Και στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει συζήτηση για καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και επιβολή ωραρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση. Έτσι κι αλλιώς, οι όποιοι σχεδιασμοί εξαρτώνται από το εύρος του κύκλου της νέας μετάλλαξης, η οποία…χτυπάει ήδη την Ευρώπη, δοκιμάζοντας τις αντοχές των συστημάτων υγείας.