Εκλογές: «Σιωπητήριο» αλλά και… “planC”-Οι νέες ημερομηνίες στο «τραπέζι»

Εκλογές: Παρά το «σιωπητήριο» που σήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τους στενούς συνεργάτες του να ευθυγραμμιστούν με τα αισθήματα της πλειονότητας των πολιτών και να μην ασχολούνται με κανένα άλλο θέμα πέραν αυτών που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών, στο πολιτικό παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

 Όπως έγραψε τις προηγούμενες ημέρες η aftodioikisi.gr, o Κυρ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να οδηγηθεί στο plan B που είχε εξαρχής στο μυαλό του (σ.σ. δηλαδή εκλογές Μάιο και Ιούνιο) ή ακόμη και στο plan C (εκλογές Ιούλιο και Αύγουστο -Σεπτέμβριο), καθώς:

-Πρώτον, οι εκλογές της 9η Απριλίου (όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί) θα συμπέσουν με τα 40ημερο μνημόσυνο των νεκρών από την Τραγωδία στα Τέμπη.

-Δεύτερον, καθώς η Βουλή ανέβαλε τις εργασίες της , που έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, νομοσχέδια που η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικά όπως αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης για την  αναδιάταξη περιφερειών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, του υπουργείου Παιδείας για το μπούλινγκ στα σχολεία που βρίσκονται υπό επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ΡΑΕ που έχει κατατεθεί, του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις και ένα ερανιστικό, πιθανότατα του υπουργείου Οικονομικών με πλήθος διατάξεων για παρατάσεις και προεκλογικά “ρουσφέτια”, δεν θα προλάβουν να ψηφιστούν.

-Τρίτον και κυριότερο για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ειδικά μετά τις καταγγελίες των εργαζόμενων, το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί, το οποίο, όπως έλεγε κυβερνητικός βουλευτής στην aftodioikisi.gr, «μπορεί κατ’ αναλογία να συγκριθεί με αυτό του Ερντογάν με τους σεισμούς στην Τουρκία και του Τσίπρα με το Μάτι».

Σύμφωνα με όσα συζητούν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου, οι πιθανότερες ημερομηνίες –πλέον -για να στηθούν οι κάλπες είναι:

Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, καθώς μετά την 9η Απριλίου ακολουθούν τρεις μάλλον «απαγορευτικές Κυριακές» (Πάσχα -16/4, Κυριακή του Θωμά 23/4 και Πρωτομαγιά -30/4) οι νέες ημερομηνίες για τις εκλογές θα μπορούσαν να είναι είτε η 7η Μαΐου, που όμως οδηγεί τις επαναληπτικές (οριακά) πάνω στις Πανελλαδικές (2 έως 16 Ιουνίου) είτε (το πιθανότερο) η 14η Μαΐου, που ήταν έτσι κι αλλιώς το plan B του κ. Μητσοτάκη, με τις δεύτερες να διεξάγονται στις 18/6. Ένα ακόμη σενάριο μιλάει για κάλπες στις 21/5.

Υπάρχει όμως και το plan C, η διεξαγωγή δηλαδή των εκλογών στην λήξη της τετραετίας, την Κυριακή 9 Ιουλίου με τις δεύτερες κάλπες να στήνονται λόγω Δεκαπεντάυγουστου είτε στις 27/8 είτε στις 3/9.