Η Check Point Research (CPR) εντόπισε μια ευπάθεια ασφαλείας στην γκάμα mobile station modem (MSM) της Qualcomm, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης 5G. Το Qualcomm MSM βρίσκεται σχεδόν στο 40% των τηλεφώνων παγκοσμίως και υπάρχει στην πλειονότητα των συσκευών Android, όπως τα τηλέφωνα υψηλών προδιαγραφών που πωλούνται από κατασκευαστές όπως η Google, η Samsung, η LG, η Xiaomi και OnePlus. Το τσιπ είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία με τις κεραίες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας σε αυτά τα τηλέφωνα, καθώς και για προηγμένα χαρακτηριστικά όπως η εγγραφή υψηλής ευκρίνειας.
Εάν αξιοποιούνταν, η ευπάθεια αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν εισβολέα να εισάγει κακόβουλο κώδικα στο Qualcomm MSM από το ίδιο το λειτουργικό σύστημα (OS) Android, παρέχοντας στον εισβολέα πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων και στα μηνύματα SMS ενός χρήστη, καθώς και τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες του χρήστη. Επιπλέον, η ευπάθεια θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέψει σε έναν εισβολέα να ξεκλειδώσει τη SIM μιας συσκευής, ξεπερνώντας έτσι τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι πάροχοι υπηρεσιών σε αυτήν.
Android OS, το σημείο εισόδου
Τα τσιπ MSM της Qualcomm διαθέτουν δύο κύριες διεπαφές:
1) Το τσιπ επικοινωνεί με ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, όπως το 5G
2) Το τσιπ επικοινωνεί με το λειτουργικό σύστημα Android
Οι περισσότερες προσπάθειες τόσο των κυβερνοεγκληματιών όσο και των ερευνητών ασφαλείας επιχειρούν να κάνουν κατάχρηση του τσιπ MSM της Qualcomm από την πλευρά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, η τελευταία έρευνα της CPR επικεντρώθηκε στη δεύτερη διεπαφή, αποδεικνύοντας τελικά ότι ένας εισβολέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό συστήμα Android ως σημείο εισόδου στο MSM.
Οι κακόβουλες εφαρμογές γίνονται αόρατες
Η CPR κοινοποίησε τα ευρήματα της έρευνάς της στην Qualcomm, η οποία επιβεβαίωσε το θέμα αυτό. Η Qualcomm ενημέρωσε τους αρμόδιους προμηθευτές κινητών τηλεφώνων και προέβη στην ακόλουθη ταξινόμηση: CVE-2020-11292.
“Τα μόντεμ τσιπ συχνά θεωρούνται κυριότερα σημεία εισόδου για τους hackers στον κυβερνοχώρο, ειδικά τα τσιπ που κατασκευάζει η Qualcomm. Μια επίθεση στα μόντεμ της Qualcomm μπορεί να επηρεάσει αρνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο. Αποδείξαμε τελικά ότι υπήρχε μια επικίνδυνη ευπάθεια σε αυτά τα τσιπ, αποκαλύπτοντας πώς ένας εισβολέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίδιο το Android OS για να εισάγει κακόβουλο κώδικα σε κινητά τηλέφωνα , χωρίς ανίχνευση.” Δήλωσε ο Yaniv Balmas, Head of Cyber Research at Check Point Software Technologies “Πιστεύω ότι η πρόσφατη έρευνά μας αποτελεί ένα τεράστιο άλμα στον πολύ δημοφιλή τομέα της έρευνας γύρω από τα τσιπ κινητών τηλεφώνων, καθώς οι έρευνες που αφορούσαν τον κώδικα του μόντεμ ήταν ιστορικά δύσκολες για τους ερευνητές ασφαλείας. Προχωρώντας προς τα εμπρός, ελπίζουμε ότι η έρευνα μας αυτή θα ανοίξει την πόρτα σε άλλους ερευνητές ασφαλείας για να βοηθήσουν την Qualcomm και άλλους προμηθευτές να δημιουργήσουν καλύτερα και ασφαλέστερα τσιπ, βοηθώντας μας να προωθήσουμε την καλύτερη προστασία και ασφάλεια στο διαδίκτυο για όλους. Το κύριο μήνυμά μου προς τους χρήστες του Android είναι να ενημερώνουν τις συσκευές τους με το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα.”
Συμβουλές ασφαλείας για χρήστες Android
- Ενημερώστε το κινητό σας με το τελευταίο λειτουργικό σύστημα. Οι φορητές συσκευές θα πρέπει πάντα να ενημερώνονται στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος για να προστατεύονται από την εκμετάλλευση ευπαθειών.
- Κατεβάστε εφαρμογές μόνο από τα επίσημα app stores. Εγκαταστήστε στο κινητό σας εφαρμογές που βρίσκονται στα επίσημα app stores, καθώς έτσι μειώνεται η πιθανότητα λήψης και εγκατάστασης ενός κακόβουλου λογισμικού
- Αξιοποιήστε τη δυνατότητα διαγραφής δεδομένων από απόσταση. Ενεργοποιήστε τη δυνατότητα “απομακρυσμένης διαγραφής” σε όλες τις κινητές συσκευές. Όλες οι συσκευές θα πρέπει να έχουν ενεργοποιημένη την απομακρυσμένη διαγραφή για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απώλειας ευαίσθητων δεδομένων.
- Εγκαταστήστε μια λύση ασφαλείας στη συσκευή σας.