Δεν μπορεί να περιμένεις φθηνά τρόφιμα με 2 ευρώ αγροτικό πετρέλαιο

Πριν από 1 χρόνο το τριφύλλι μας κόστιζε 17 λεπτά και τώρα κοστίζει 30, το καλαμπόκι από 25 λεπτά πήγε τα 40 και το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί ο πρωτογενής τομέας πήγε στα 2 ευρώ το λίτρο.
Με την παραπάνω φράση οριοθέτησε την κατάσταση με το κόστος παραγωγής ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Δυτ. Θεσσαλίας, Γ. Βαϊόπουλος, μιλώντας στο KarditsaLive.Net.

Ταυτόχρονα η άνοδος των ζωοτροφών και των άλλων παραγόντων (ενέργεια, καύσιμα κ.λπ.) έχει εκτινάξει το κόστος στην παραγωγή γάλακτος. Και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σήμερα το πρόβειο γάλα έχει κόστος παραγωγής από 1,55 έως 1,65 ευρώ το λίτρο ανάλογα την περιοχή. Και κάναμε αγώνα συνεχίζει για να εξασφαλίσουμε μία τιμή πώλησης γύρω στο 1,70.

Στην τιμή του πρόβειου γάλακτος οφείλεται τονίζει και η άνοδο της τιμής της φέτας.

Για την τιμή του αγελαδινού γάλακτος μας λέει ότι βρίσκεται κοντά στο 0,60 το λίτρο κι αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη γάλακτος. Πολλοί κτηνοτρόφοι υποχρεώθηκαν να καταστρέψουν τα κοπάδια τους γιατί καθυστέρησαν οι εταιρείες να δώσουν την τιμή στο γάλα και προτίμησαν να τα πουλήσουν για κρέας.

Καταλήγοντας ο κ. Βαϊόπουλος έβαλε στο τραπέζι δύο προτάσεις για να μπορέσει να πάρει ανάσα ο πρωτογενής τομέας. Η πρώτη είναι φθηνό πετρέλαιο γιατί, δεν μπορεί σημείωσε να περιμένεις φθηνά τρόφιμα όταν το αγροτικό πετρέλαιο είναι στα 2 ευρώ το λίτρο. Η δεύτερη η ύπαρξη μιας κρατικής τράπεζας που θα δίνει την δυνατότητα φθηνού δανεισμού στον πρωτογενή τομέα.

Π.Κ.