ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ
Σεβασμιότατοι, κυρίες και κύριοι υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, διοικητές, κύριε Πρύτανη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.
Φίλες και φίλοι μου, αγαπημένοι συμπολίτες μου,
Από καρδιάς, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Είναι αλήθεια ότι τα επόμενα χρόνια μας περιμένει μια ενδιαφέρουσα πορεία που είναι βαθύτατα πολιτική, υπερβατική και ταυτόχρονα οραματική και ρεαλιστική. Μια πορεία που σηματοδοτεί το καινούριο, ανοίγει νέους δρόμους, νέες ευκαιρίες και ελπίδες.
Σε αυτό το δύσβατο δρόμο κάποιοι άνοιξαν μαζί μας το μονοπάτι. Άλλοι προστέθηκαν στην πορεία. Ορισμένοι πείσθηκαν πρόσφατα και άλλοι, κριτικοί απέναντί μας, περιμένουν να δουν πώς θα κάνουμε πράξη τα όσα προεκλογικά υποσχεθήκαμε. Με όλους αυτούς τους ελευθερόφρονες πολίτες, από σήμερα κιόλας πορευόμαστε μαζί. Χωρίς περιχαρακώσεις. Χωρίς προφάσεις ή μικροκομματικές αντιλήψεις. Αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη, απόλυτη, προσωπική μου δέσμευση. Και αυτό διότι αφενός μεν, δεν το επιτρέπει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και, αφετέρου διότι, δεν μας δεσμεύει τίποτε άλλο, παρά μόνον η προοπτική ανάπτυξης που θέλουμε να δώσουμε στον τόπο μας, η γρήγορη αποκατάσταση σε όσους έχουν πληγεί, η ευημερία που οφείλουμε όλοι εμείς να εξασφαλίζουμε για τις οικογένειες και τα παιδιά μας.
Κληθήκαμε για να λειτουργήσουμε θεσμικά ως δημόσιοι παραστάτες των συμφερόντων των πολιτών της Θεσσαλίας. Σε εσάς όλους λοιπόν θα λογοδοτούμε διαρκώς, διότι η δημόσια εξουσία πρέπει να υπηρετεί πρωτίστως εσάς. Και αυτή τη δέσμευση θα τηρήσουμε με ευλάβεια.
Όπως αντιλαμβάνεστε μια επιλογή, δεν αρκεί απλά και μόνο να συμφωνεί με τους περισσότερους, για να είναι δημοκρατική. Πρέπει παράλληλα να είναι και δίκαιη, δηλαδή δικαιοκρατική και, κυρίως να είναι πραγματοποιήσιμη. Αυτός είναι ο βασικός μας γνώμονας για να είμαστε πρωτίστως χρήσιμοι για τους πολίτες της Θεσσαλίας, που μας έχουν σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ!
Βέβαια, η Θεσσαλία δεν βρίσκεται σε μια «κανονική» περίοδο. Απαιτούνται εντελώς διαφορετικοί ρυθμοί και πρωτόγνωρες συναινέσεις!
Γι’ αυτό και πρέπει να λειτουργήσουμε με ταχύτητα και διαφάνεια. Σαν ειδικός επιταχυντής, για να στηθεί η Θεσσαλία και πάλι σύντομα στα πόδια της και να αποκτήσει ταυτόχρονα τον βηματισμό που απαιτούν οι νέοι καιροί.
Τούτο δεν αποτελεί αξίωση των πολιτών, αλλά υποχρέωση δική μας απέναντί τους.
Είναι αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσουμε πολλαπλασιαστικά και με σύνθεση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι μου,
Οι περισσότεροι, μάς γνωρίζετε και παρακολουθείτε ότι, αμέσως μετά τις εκλογές και μη χάνοντας χρόνο παρουσιάσαμε τρεις τομείς. Το μοντέλο της Γεωργικής Ανάπτυξης, της Πολιτικής Προστασίας και το μοντέλο του Πολιτισμού.
Αποδίδουμε τη δέουσα σπουδαιότητα ως νέα Περιφερειακή Αρχή στον πρωτογενή τομέα γι’ αυτό και δημοσιοποιήσαμε το «Σχέδιο Γεωργικής Ανάπτυξης», ένα καλομελετημένο κείμενο, επεξεργασμένο από καθηγητές Πανεπιστημίου. Στο μοντέλο της Γεωργικής Ανάπτυξης προτείνουμε λύσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων στο μεγάλο πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία. Η επιστημονική προσέγγιση της μελέτης -με ένα κατάλληλο πλέγμα έργων και δράσεων- δίνει το προσδοκώμενο άθροισμα εξοικονόμησης νερού, το οποίο σαφώς εξισορροπεί το σημερινό τρέχον ετήσιο έλλειμμα. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε σε καμία περίπτωση κατά της ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η ίδια η πραγματικότητα υποχρεώνει την ολοκλήρωσή τους. Έχουμε ωστόσο επίγνωση των νομικών κωλυμάτων του έργου. Όταν και εφόσον αυτά ξεπεραστούν και επιτέλους εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, θα ενσωματώσουμε άμεσα αυτή τη θετική εξέλιξη στον προγραμματισμό, ώστε με τρόπο συμπληρωματικό και ολοκληρωμένο να προστατευτεί το περιβάλλον και οι Θεσσαλοί να αποκτήσουν τις αναγκαίες ποσότητες νερού για κάθε χρήση, με βασικούς στόχους τη σταδιακή αποκατάσταση των υδροφορέων και την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο, οι ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού της Θεσσαλίας αξιώνουν λύσεις από εμάς. Και αυτές επιδιώκουμε να δώσουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας πρέπει να μείνουν στα μέρη τους κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η Θεσσαλία είναι ένας πραγματικός «πνεύμονας», ένας εύφορος κάμπος. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα στη χώρα μας και, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, πρέπει ο κόσμος να βοηθηθεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν τη διάνοιξη σήραγγας στην Κάρλα για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο και αποφυγής στο μέλλον πλημμυρικών φαινομένων. Τη δημιουργία επίσης της «νέας Λίμνης Κάρλας» που μπορεί να αξιοποιείται τόσο ως ταμιευτήρας παροχής αρδευτικού νερού, όσο και ως σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο. Παράλληλα καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στην τοπική κοινωνία για την βιώσιμη προοπτική όλων των παρακάρλιων περιοχών. Γενικότερα όμως, θέλω να θυμίσω ότι οι Θεσσαλοί μέχρι το 2000 έπαιρναν το βαμβάκι, το έκαναν νήμα, το μεταποιούσαν σε ρούχα, εσώρουχα, φανέλες κλπ, τα οποία τροφοδοτούσαν τόσο την αγορά τη δική μας, όσο και την αγορά των Βαλκανίων. Το βαμβάκι, «ο λευκός χρυσός», όπως αλλιώς λέγεται στη Θεσσαλία, αν μεταποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει και πάλι πρόσθετα εισοδήματα. Πρέπει να λυθεί και μια παρεξήγηση: Το βαμβάκι απαιτεί μακράν μικρότερες ποσότητες νερού από τις υπόλοιπες αρδευόμενες καλλιέργειες. Η πρότασή μας, αναφέρεται στην «γεωργία ακριβείας», στη σύνδεση της με τις ενεργειακές καλλιέργειες και σε μια οικολογική προσέγγιση. Εστιάζει σε πολλά προϊόντα, καλλιέργειες και δυνατότητες προώθησής τους στις αγορές. Γι’ αυτό και θα στηρίξουμε με έρευνες, μελέτες και χρήματα όλα τα αγροτικά προϊόντα της Θεσσαλίας, για να τους δοθεί η αναγκαία ώθηση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουμε τις εξειδικευμένες θέσεις μας για την κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με το μείζον ζήτημα των βοσκοτόπων.
Σε ό,τι αφορά τώρα στην ανάγκη δημιουργίας περιφερειακού οργανισμού Πολιτικής Προστασίας. Οι πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, μας αναγκάζουν να επισπεύσουμε τη δημιουργία του. Πρόσφατα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης θέσαμε τις σχετικές προτεραιότητες αυτού του οργανισμού. Θέλουμε να σχεδιαστούν όλα σωστά, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος. Η Πολιτική Προστασία είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Στοίχημα όχι για μέτρα καταστολής όταν έχει ήδη συμβεί η ζημιά, αλλά για τα μέτρα πρόληψης, που δεν αφορούν μόνο στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές αλλά το σύνολο. Από την ποιότητα του νερού, του αέρα, την ποιότητα της ζωής μας. Φτιάχνουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την Πολιτική Προστασία του τόπου.
Το Όραμά μας αποβλέπει στη δημιουργία ενός κορυφαίου περιφερειακού οργανισμού πολιτικής προστασίας, με στόχο τη διασφάλιση της ζωής, των περιουσιών, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών μας. Σκοπεύει στο να δημιουργήσει μια ανθεκτική και καλά προετοιμασμένη Περιφέρεια, όπου κάθε άτομο θα αισθάνεται ασφαλές και θα υποστηρίζεται σε περιόδους κρίσης.
Οι πολλαπλοί κίνδυνοι είναι εδώ και είναι μια νέα πραγματικότητα. Για την αντιμετώπισή τους απαιτείται να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης που θα στηρίζεται στην αρχή της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ και όχι απλά της συνεργασίας των πολιτών, των υπηρεσιών, των οργανώσεων και των αρμόδιων φορέων.
Ο άλλος τομέας που παρουσιάσαμε ήδη στους πολίτες της Θεσσαλίας και αποτελεί αιχμή για μας, είναι ο πολιτισμός για την «πληγωμένη» Θεσσαλία.
Στόχος μας είναι, οι δράσεις του πολιτισμού να συνδεθούν με κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων, με τα τοπικά έθιμα και τους καταξιωμένους καλλιτέχνες της Θεσσαλίας.
Στηρίζουμε οικονομικά την πραγμάτωση θεατρικών περιοδειών σε κωμοπόλεις και χωριά με σκοπό τη δημιουργία ενός Θεσσαλικού δικτύου θεατρικών περιοδειών, ιδιαίτερα σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις πρόσφατες πλημμύρες. Προτρέπουμε και συμβάλουμε στη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και στη διαμόρφωση λαογραφικών μουσείων-ιδρυμάτων μικρής κλίμακας και συνδυαστικής δράσης, ώστε κάθε περιοχή να έχει το δικό της «μουσείο-σπίτι πολιτισμού» με τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά εντοπιότητας.
Ταυτόχρονα ξεκινάμε το πρόγραμμα για αθλητισμό στην τρίτη ηλικία που θα έχει πολλές και δομημένες παρεμβάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις αρχικά.
Στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση των Θεσσαλικών εκδοτικών οίκων για την έκδοση βιβλίων με επιστημονικό αντικείμενο τις φυσικές καταστροφές. Η δωρεάν διανομή βιβλίων σε συλλόγους, σχολεία, πολιτιστικούς φορείς. Η οργάνωση και στελέχωση κέντρου δράσεων που θα αφορά τα Ιδρύματα Σωφρονισμού και Επανένταξης. Η καθιέρωση ετήσιου διεθνούς συνεδρίου Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στη Σκιάθο με τη Θεσμοθέτηση ετήσιου βραβείου “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ”. Η θέσπιση ετήσιου Πανελλήνιου διαγωνισμού Φωτογραφίας “ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ” και η απονομή ομώνυμου βραβείου.
Τέλος, στοχεύουμε στη σύνδεση του πολιτιστικού κινήματος της Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο, εκεί όπου υπάρχει επιστημονική συνάφεια με τις δράσεις του πολιτισμού.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι μου,
Όπως γνωρίζετε γενικότερα, η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί μια πολυπρισματική προσέγγιση και λειτουργία. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να αναφερθώ -έστω επιγραμματικά- σε περισσότερες της μιας πρωτοβουλίας μας, που πρέπει να γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα, για να δώσω κι ένα δείγμα γραφής των προθέσεών μας. Συγκεκριμένα: Δημιουργούμε το Συμβούλιο Καινοτομίας της Περιφέρειας (ΠΣΕΚ) τον Γενάρη και διοργανώνουμε ημερίδες μέχρι τέλη Φλεβάρη για να φτιαχτεί το εργαλείο της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια που είχε μείνει πίσω. Ξεκινάμε μια βαθιά διαβούλευση με δήμους και παραγωγικούς φορείς για την ετοιμασία των φορέων και τη συμμετοχή τους με έργα και δράσεις στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ). Προκηρύσσουμε τις πρώτες συνεργασίες Πανεπιστημίου με επιχειρήσεις (στόχος Ι-3 του ΠΕΠ) που είχαμε την χειρότερη επίδοση στη χώρα ως Περιφέρεια. Γίνονται οι πρώτες προσκλήσεις σε όλους τους στόχους του ΠΕΠ 2021-2027 και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει το πρόγραμμα της αστικής ανάπτυξης των 4 πρωτευουσών των νομών. Και φυσικά, επειδή υπάρχει η συνέχεια στο κράτος, θα συνεχίσουμε με όλα τα άλλα έργα και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια.
Μας ενδιαφέρει η δημιουργία. Η πραγματική ανάπτυξη. Η διαδικασία που αυξάνει το τοπικά παραγόμενο προϊόν και μειώνει την ανεργία. Μας ενδιαφέρει σε μια εποχή ανασφάλειας να οδηγήσουμε με ασφάλεια τους θεσσαλούς πολίτες σε μια νέα απαιτητική εποχή.
Κυρίες και Κύριοι, συνάδελφοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κύριοι αντιπεριφερειάρχες,
Εύχομαι να έχουμε μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο. Η δημοκρατία δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Απαιτεί πολύ κόπο, ψυχικό σθένος, γνώσεις, επισταμένη εργασία και συνεχή επαγρύπνηση. Συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, απορρίπτουμε τις ιδιοτελείς προσεγγίσεις και τις ρητορείες που τόσο ζημίωσαν τον τόπο μας και υπονόμευσαν το μέλλον των παιδιών μας. Με την ακλόνητη θέλησή μας και την προσπάθεια όλων μας, η πληγωμένη Θεσσαλία θα ορθοποδήσει και πάλι. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η Θεσσαλία, με τον κόσμο της, τους πόρους, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και με την ακάματη προσπάθεια όλων μας, σύντομα πρέπει να είναι και, πράγματι θα καταστεί θετική πρωταγωνίστρια στη νέα ανταγωνιστική εποχή.
Στην πορεία για το αύριο, συναντώνται οι δρόμοι όλων μας. Συναινετικά, συνεργατικά, χωρίς αποκλεισμούς. Με όλες και όλους τους θεσσαλούς για μια Θεσσαλία που μας ταιριάζει. Για ένα απαιτητικό αύριο που μας ενώνει.
Επιτρέψτε μου, μια τελευταία προσθήκη.
Έγραφα πριν λίγες μέρες ότι ο κορωνοϊός και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνουν ή αν θέλετε βάζουν σε μεγεθυντικό φακό το πρόβλημα της τροφής του ανθρώπου στη γη. Το πρόβλημα της τροφής έρχεται να ρίξει νερό στο μύλο της ισορροπίας της ζωής στον πλανήτη. Αρκεί να πάρουμε τα σωστά μηνύματα. Έγραφα πριν δέκα μέρες ότι αυτή τη στιγμή τέσσερα αγροτικά προϊόντα (ρύζι, σόγια, σιτάρι, καλαμπόκι) καλύπτουν το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης τροφίμων. Είναι αυτό λογικό; Είναι λογικό αυτά να κατευθύνονται από ελάχιστες εταιρείες κολοσσούς που ελέγχουν σπόρους και λιπάσματα; Όχι δεν είναι; Τότε κανείς απορεί. Δηλαδή όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης δεν έχει πόρο, δηλαδή διέξοδο. Τότε λοιπόν πρέπει να πηγαίνουμε λίγο πίσω να κοντοστεκόμαστε και να σκεφτόμαστε τι κάνουμε.
Πρέπει να σκεφτούμε ξανά αρχικά.
Όταν ανακαλύφθηκαν οι Πυγμαίοι χιμπατζήδες αργοπέθαιναν στα δάση του Ζαΐρ. Αργοπέθαιναν λόγω της εξυπνάδας τους. Μεγάλωναν τα παιδιά τους αργά γιατί έπρεπε να τους μάθουν ένα σωρό πράγματα. Αυτό όμως ήταν πολύ αργή διαδικασία και έτσι η ταχύτητα αλλαγής του περιβάλλοντος τους, τούς εξαφάνισε. Ο άνθρωπος ξεχώρισε από τα άλλα ζώα και από τον πίθηκο γιατί ανέπτυξε την γλώσσα. Όχι ως όργανο επικοινωνίας αλλά ως όργανο κατηγοριοποίησης του κόσμου. Απόδοσης νοήματος. Ένας εσωτερικός λόγος που γίνεται εξωτερικός για τις ανάγκες της επικοινωνίας. Εδώ βρισκόμαστε ξανά σήμερα. Και για να ερμηνεύσουμε τις αλλαγές που γίνονται στην τροφή μας πρέπει να σταθούμε λίγο πιο μακριά. Πιο μακριά από γεγονότα που γίνονται κυρίαρχα στα ΜΜΕ (βραβεύονται άτομα από την θεσμούς που ποτέ δεν θα τα θέλαμε για φίλους και όμως γίνεται). Και να προβληματιστούμε για το τι έρχεται . Και με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερη κοινωνία. Γιατί δεν είναι αυτονόητο.
Ο Βιτγκενστάιν στα χρόνια που έζησε στη Νορβηγία (1936-1937) ήρθε πολύ κοντά στον Χριστιανισμό αλλά δεν έγινε πιστός. Όχι ακόμα έλεγε. Κατάλαβε ότι η βάση της πίστης είναι η σχέση αγάπης με τον «τέλειο» όπως παρατηρεί, τον Ιησού Χριστό.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Καλή χρονιά σε όλους.