Χρήστος Σιμορέλης: Πολιτικό και οικονομικό έγκλημα η εκχώρηση της ΔΕΗ

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστή στα ιδεώδη του νεοφιλελευθερισμού, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο με πρόσφατη απόδειξη  την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης επιχείρηση της χώρας, τη  ΔΕΗ.

Ένα προμελετημένο πολιτικό και οικονομικό έγκλημα που σχεδιάζονταν εδώ και καιρό.  Εξάλλου, από τους πρώτους κιόλας μήνες της Κυβέρνησης,  οι πολίτες είδαν τους λογαριασμούς τους φουσκωμένους 15% – 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, που μεταφράζεται σε 500 εκατ. ευρώ που βγήκαν από τις τσέπες των καταναλωτών. Εξανεμίστηκε με λίγα λόγια η μείωση που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον ΦΠΑ.

Το ξεπούλημα  της  μεγαλύτερης επιχείρηση της χώρας, με το τόσο σπουδαίο κοινωνικό και οικονομικό έργο, θα διαμορφώσει από εδώ και στο εξής, ένα τοπίο παρόμοιο με εκείνο των τραπεζών, και δεν θα διακρίνεται πλέον για τον κοινωνικό και αναπτυξιακό του ρόλο.

Για την πλειονότητα των Ελλήνων το θέμα είναι όχι μόνο οικονομικό, αλλά και εθνικό και κυρίως θέμα επιβίωσης, αφού η ηλεκτρική ενέργεια, ένα τεράστια σημασίας κοινωνικό αγαθό θ’ αφεθεί εξ ολοκλήρου στην κερδοσκοπία.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει το πλειοψηφικό ποσοστό και τον έλεγχο του Δημοσίου στους ενεργειακούς φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών) αλλά και τη διατήρηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη μεσοσταθμική μείωση κατά 12% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αν και οι μετοχές της ΔΕΗ μεταφέρθηκαν στο υπερταμείο, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η… τρόικα εσωτερικού.

Πρέπει  η ΔΕΗ να παραμείνει Δημόσια για να μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική προς όφελος των πολλών, για αναπτυξιακούς εθνικούς λόγους, για λόγους χειραγώγησης της κερδοσκοπίας στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, για την εθνική διαχείριση των δικτύων, αφού με την απώλεια της πλειοψηφίας στη ΔΕΗ χάνεται αυτόματα και η πλειοψηφία στο ΔΕΔΔΗΕ.

Είναι επομένως αναγκαίο, πρώτα από όλα να υπάρξει νέα αρχή πραγματικά. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, όμως, είναι να ξεφύγουμε από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο του ολιγαρχικού καπιταλισμού που επιβάλλει στη χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα  από το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κατεύθυνση των πόρων σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς καμία μέριμνα, ώστε τα έργα να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Είναι επομένως αναγκαίο, πρώτα από όλα, να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή και να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας. Γι’ αυτό και συνδέουμε στο πρόγραμμά μας την πράσινη μετάβαση με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Κεντρικός  στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ   είναι το 50% των νέων αδειών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας να προέρχεται αποκλειστικά από νοικοκυριά και ΜμΕ. Το 50%.

Επίσης, αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ, αναβαθμίζουμε τον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα.

Απέναντι στο αποτυχημένο, αναποτελεσματικό κι αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης του δήθεν επιτελικού κράτους, εμείς λέμε ότι χρειαζόμαστε ένα Δυνατό, αποτελεσματικό και Ανθρώπινο Κράτος.

Ορισμένα ερωτήματα προς τον συντοπίτη και φίλο Υπουργό Κώστα Σκρέκα

ΥΓ1: κ. Υπουργέ γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε το σχέδιο της ΑΜΚ της ΔΕΗ από το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και δεύτερον πως και εάν διέρρευσε η πληροφορία στο Χρηματιστήριο;

ΥΓ2: κ. Υπουργέ γιατί δεν μειώνετε  τον ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Καυσίμων)  σε αγαθά που επιβαρύνουν απευθείας την τσέπη του πολίτη και το κόστος ενός νοικοκυριού;

ΥΓ3:   Τελικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δίκιο ή άδικο, δεδομένου ότι ανέδειξε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου οι δημοτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στα δίκτυα διανομής και παραγωγής ενέργειας και οι ενεργειακές κοινότητες έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο στην ενεργειακή αγορά.  Δεν ξέρουμε αν θα προτιμούσε το μοντέλο των ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας που χρεοκοπούν αυτές τις ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατομμύρια καταναλωτές αλλά του θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ίδιος ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης ΟΤΑ για ενεργειακές κοινότητες για την καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

ΥΓ4:  Ισχύει ότι τα στελέχη της ΝΔ, ακόμα και πριν τις εκλογές του 2019, με τη συμβολή του κ. Χατζηγάκη ακολούθησαν μια στρατηγική που τη γνωρίζουν πολύ καλά καθώς την εφάρμοσαν στο παρελθόν (πχ Ολυμπιακή): τη στρατηγική αρχικά της απαξίωσης και κατόπιν του ξεπουλήματος των πιο κερδοφόρων κομματιών της ΔΕΗ και των ενεργειακών υποδομών της χώρας μας;.

Αν θέλει να συγκριθούμε για το θέμα της ΔΕΗ του προτείνουμε ένα πεδίο που το ξέρουν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρηματίες πολύ καλά : από το 2015 έως το 2019 δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ, από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχουμε μόνο αυξήσεις που δυστυχώς θα συνεχιστούν όσο είναι η ΝΔ κυβέρνηση.

ΥΓ5:  Σε ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προχωρήσει για να σταματήσει ή να περιορίσει το κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να κλιμακώνεται; Γιατί οι υποσχέσεις και τα ευχολόγια δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ