Περισσότεροι από 57.000 φορολογούμενοι οφείλουν στο δημόσιο περισσότερα από 100.000 ευρώ ο καθένας! Καθένας εξ αυτών, ακόμα και αν κάνει ρύθμιση οφειλών βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις στην πενταετία, καθώς υπό τον κίνδυνο παραγραφής το δημόσιο ασκεί διώξεις!
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα διάταξη μέσα από την οποία βάζει stop στις ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες με ρυθμισμένα χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Η νέα ρύθμιση προβλέπει την αναστολή των ποινικών διώξεων για όσο διάστημα οι οφειλέτες εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση τους ενώ σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης της οφειλής η ποινική δίωξη εξαλείφεται οριστικά. Με τη νέα ρύθμιση, οι διώξεις σταματούν καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης «με διάταξη που καταθέτουμε στο σ/ν που είναι τώρα στη Βουλή για την Κεφαλαιαγορά εάν κάποιος ρυθμίσει και εξυπηρετεί τις οφειλές του, η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση και όταν εξοφλήσει το αξιόποινο θα εξαλείφεται. Εάν κάποιος, βέβαια, σταματήσει να πληρώνει, τότε θα κινείται η δικαστική διαδικασία, ανάποδα. Δεν μπορεί να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, αυτό είναι κάτι που δεν κοστίζει στο κράτος, αλλά διευκολύνει πολύ τους πολίτες και αυτή θα είναι και η δική μας δουλειά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με καθημερινές αλλαγές τη ζωή των πολιτών, τη ζωή των επιχειρήσεων ευκολότερη. Θα προσπαθήσουμε να λύνουμε από ένα πρόβλημα κάθε μέρα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 57.531 φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας και βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών. Ειδικότερα 47.701 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλέτες από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ και χρωστάνε συνολικά 12,79 δισ. ευρώ ενώ 9.830 έχουν χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, συνολικού ύψους 84,2 δισ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές αυτών των 57.531 προσώπων ανέρχονται σε 97,1 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 88% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους που διαμορφώθηκε στα 110,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2025.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο 4 μηνών τιμωρείται με ποινές φυλάκισης:
α) Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ
β) Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α’, υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ
Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή των Ελεγκτικών Κέντρων ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Στην αίτηση και στον πίνακα χρεών που υποβάλλονται δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν υπολογίζονται για τον προσδιορισμό της ευθύνης του προσώπου τα χρέη από τα αδικήματα που τυποποιούνται στο άρθρο 66 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας μαζί με τις σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις. Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.