Με τη συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων Ελάτης, Λυγαριάς και Παλαιομοναστήρου του Δήμου Πύλης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου και την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 για πρώτη φορά στην περιοχή μας η πολιτισμική/εκπαιδευτική δράση με την ονομασία «Χελιδονίσματα». Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Πύλης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία από την υπεύθυνη περιβαλλοντολόγο κα.Ελένη Μακρυγιάννη.
Τα Χελιδονίσματα γιορτάζονται από την αρχαιότητα. Είναι τραγούδια που λένε τα παιδιά για να αναγγείλουν τον ερχομό των χελιδονιών και της Άνοιξης μαζί με δραστηριότητες και κατασκευές όπως η παραδοσιακή «Χελιδόνα». Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικά τραγούδια και διάφορα σχετικά έθιμα. Σε κάποιες περιοχές τα παιδιά γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι με ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και με καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά αυγά ή άλλα κεράσματα. Τα Χελιδονίσματα είναι κάτι σαν τα «κάλαντα της Άνοιξης».
Αρχικά η κα. Μακρυγιάννη παρουσίασε στα παιδιά πόσα και ποια είδη χελιδονιών υπάρχουν, πόσο επίπονο είναι το μεταναστευτικό τους ταξίδι από και προς την Αφρική, πόσο χρονοβόρο είναι να κάνουν τη φωλιά τους και να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα και πως μπορούμε όλοι να τα προστατέψουμε. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τον σημαντικό ρόλο των αγαπητών αυτών πουλιών στην διατήρηση της φυσικής αλυσίδας πέρα από τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής.
Στη συνέχεια κάθε μαθητής/τρια έκανε και από μία χελιδονοφωλιά με πηλό, η οποία αφού στεγνώσει μπορεί να τοποθετηθεί σε ασφαλές σημείο για να υποδεχτεί μια νέα χελιδονο-οικογένεια. Έτσι βιωματικά δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα πόσο δύσκολο είναι για τα χελιδόνια να χτίσουν τη φωλιά τους. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως για κάθε φωλιά μπορεί να χρειαστούν έως και 1500 σβόλοι και έως 18 ημέρες για να χτιστεί…
Τέλος δόθηκαν συμβουλές για το πώς μπορούμε όλοι και τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατέψουμε, όπως να μη χαλάμε τις φωλιές τους, να κρατάμε τους ανοιχτούς χώρους καθαρούς ώστε να βρίσκουν εύκολα υλικά κατασκευής και φωλιάς καθώς και τροφή, και να χτίσουμε μακροχρόνια φιλία με νέους αγαπημένους συγκάτοικους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα.Βάσω Παλλαντζά, ενώ οφείλονται θερμές ευχαριστίες στο Διδακτικό προσωπικό και τους Συλλόγους Διδασκάλων των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν για την πολύτιμη βοήθειά τους.