Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αρνητές και γρίπη τρομάζουν τους ειδικούς

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, τη στιγμή που οι αρνητές των εμβολίων και των μέτρων δεν φαίνεται να πείθονται να αλλάξουν τις απόψεις και τη στάση τους και ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αρχίσει να εκφράζεται ανοικτά η ανησυχία για ενδεχόμενο μαζικό ξέσπασμα της γρίπης αυτό τον χειμώνα, λόγω και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ” τους επόμενους μήνες, φοβούνται οι ειδικοί. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η σημερινή παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα και το ξέσπασμά του κατά όσων “διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες”, ενώ αυστηρό μήνυμα έστειλε χθες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε κληρικούς και μητροπολίτες, που δεν τηρούν τα μέτρα κατά του Covid-19 ή εμφανίζονται ελαστικοί ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, έχουν γίνει περισσότεροι από 12.420.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν εμβολιαστεί περίπου 6,5 εκατομμύρια πολίτες (αντιστοιχεί σε ποσοστό 62% του γενικού πληθυσμού και 71,3% του ενήλικου πληθυσμού). Τα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού με μία δόση, στην ΕΕ είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού. Τον εμβολιασμό τους έχουν ολοκληρώσει στη χώρα μας περίπου 6.250.000 πολίτες (αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 59,5% του γενικού πληθυσμού και 69% του ενήλικου). Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,3% του ενήλικου πληθυσμού.