Άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης πλημμύρας σε Φαρκαδόνα, Παλαμά και Λάρισα

Στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας με το σύστημα πρόβλεψης έντονων καιρικών φαινομένων, αξιοποιώντας τους μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν στη Θεσσαλία και δίνουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για την ποσότητα νερού που έπεσε και ταυτόχρονα προβλέπει και το ύψος της βροχής που επίκειται σε μια κακοκαιρία, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, κάνοντας τον απολογισμό της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο κ. Κουρέτας εστίασε την σημαντική συμβολή των αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιεί και δρομολογεί η Περιφέρεια, δίνοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό με το πώς ήταν και είναι σήμερα, ρέματα, ποτάμια και αρδευτικά δίκτυα, μετά τις σχετικές επεμβάσεις.

«Αν και είχαμε έναν μικρό daniel στη Θεσσαλία, αφού έπεσαν σε Ζαγορά, Αγιά και Λάρισα, 212- 194 και 64 χιλιοστά νερού αντίστοιχα, το σύστημα άντεξε. Αν δεχθούμε πως η Θεσσαλία δέχεται περίπου 500 χιλιοστά το χρόνο, αυτό που έπεσε ήταν κοντά στο μισό, δηλαδή πολύ μεγάλη ποσότητα. Ο Πηνειός ποταμός ανέβηκε 1,5 μέτρο (στα 3,5μ η στάθμη του και ο Ενιπέας 1 μέτρο (στο 1,5μ η στάθμη του)» δήλωσε ο κ. Κουρέτας, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει πολλά στην πρόληψη. «Γι΄αυτό και το τριήμερο Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ως Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης πλημμύρας σε Λάρισα, Φαρκαδόνα και Παλαμά, ώστε να ελεγχθεί τι ακριβώς θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αν έχουμε μια πραγματική περίπτωση πλημμύρας. Αυτό θα αποκαλύψει τυχόν κενά που υπάρχουν στη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Κουρέτας και πρόσθεσε: Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το ύψος της βροχής και τη στάθμη του νερού στα ποτάμια. Αυτό το σύστημα, που μας παρέχει το δίκτυο της Πολιτικής Προστασίας το χρησιμοποιούμε και για την καταγραφή της αέριας ρύπανσης. Την ίδια στιγμή προχωράμε και στην αντιπλημμυρική μελέτη, η οποία δεν υπήρχε και είναι απαραίτητη».