«Αυτοδιοικητική φτώχεια»

Ένα χρόνο νομίζω πριν το κλείσιμο των συνδυασμών και την κατάθεση των ψηφοδελτίων…
Μικρή αποτύπωση του προεκλογικού στάτους στο πολύπαθο Δήμο μας…
Οι “εκλογομάγειρες” και “οι πατριάρχες της τοπικής αυτοδιοίκησης” του Δήμου μας έχουν πιάσει δουλειά…
Πυρετωδεις οι προετοιμασίες, τα εκλογικά σενάρια πάνε και έρχονται, οι υποψήφιοι σύμβουλοι αρχίζουν και μπαινοβγαίνουν στα ψηφοδέλτια, οι μεταγραφές οργιάζουν…
Οι αρχηγοί εμφανίζονται σίγουροι για την εκλογική τους επιτυχία, χωρίς όμως να έχει σιγουρέψει κανένας τους, προς το παρόν, την υποψηφιότητά του.
Ο νικητής των τελευταίων δημοτικών εκλογών δεν υπάρχει πλέον. Η απουσία του άφησε ένα τεράστιο κενό, που οι συνοδοιπόροι του δύσκολα θα το καλύψουν, αφού δεν υπάρχει πρόσωπο με το ανάλογο πολιτικό βάρος.
Οι απελπιδες προσπάθειες των επιτήδειων δεν οδηγούν πουθενά. Ούτε το όνομα του δημαρχευοντα, ούτε το όνομα του περιφερομενου τον τελευταίο καιρό συνταξιούχου δασκάλου, ούτε το όνομα του “γόνου” από τους Πελλιναιους μπορεί να δώσει λύση.
Η κυβερνώσα παράταξη φαίνεται να εκπροσωπείται με δύο υποψήφιους, τους ίδιους των προηγούμενων εκλογών. Μάταια προσπαθούν και οι δύο, να φανούν ως ανεξάρτητοι, ελπίζοντας πως θα συσπειρωσουν άτομα από άλλους πολιτικούς χώρους.
Είναι μεγάλη η “αυτοδιοικητική” φτώχεια στο Δήμο μας που αναγκάζονται να περιφέρονται γύρω από τα ίδια άτομα.
Να πούμε και το σωστό, για την αυτοδιοικητική φτώχεια και για την απαξίωση προς τα αυτοδιοικητικά των νέων προσώπων μεγάλη ευθύνη έχουν οι μόνιμοι, εδώ και πολλά χρόνια σύμβουλοι και δήμαρχοι. Και όσο υπάρχει διαρχία της κυβερνώσας στο Δήμο, περιορίζονται οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του ενός εκ των δύο υποψηφίων.
Ο χώρος της κεντροαριστερας χαμένος μέσα στην απώλεια της πολιτικής του ταυτότητας προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει θέση και να την παγιώσει σαν τρίτο πόλο στο Δήμο. Αρχίζει δειλά – δειλά να επαναλάμβανει τις ίδιες κινήσεις και ίσως “τα ίδια λάθη” της προηγούμενης φοράς….
Οι επιτήδειοι που “προσπάθησαν” την προηγούμενη φορά με την πολιτική συνεργασία των εκπροσώπων της κεντροαριστερας στο Δήμο μας να φανούν μετεκλογικοι ρυθμιστές, γνωρίζοντας την “αυτοδιοικητική ένδεια” επιδιώκουν ξανά το ίδιο πράγμα… Ίσως ο ρόλος του “Δούρειου Ίππου” να είναι το καλύτερό τους…
Και μένει η Αριστερά, η οποία για ακόμη μια φορά θα διεκδικήσει για τον αρχηγό της την μία έδρα από τις 25 του δημοτικού συμβουλίου…
Αυτά προς το παρόν…
Εν αναμονή του τέλους Αυγούστου του 2023…

Ηλίας Καραμάνος