Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με κοινή πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη και του Τομεάρχη υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, το θέμα την καθιέρωση της 4ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ορθής Στάσης του Σώματος.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν σήμερα 8 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους να απαντήσουν αν σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας να υποστηρίξει την καθιέρωση της 4ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ορθής Στάσης Σώματος, αν προβλέπεται η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για την ορθή στάση σώματος και τέλος αν υπάρχει σχεδιασμός για συνεργασίες με φορείς φυσικοθεραπείας και υγείας για δράσεις πρόληψης σχετικά με τη στάση του σώματος.
Η ορθή στάση του σώματος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς η κακή στάση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά μυοσκελετικά και ψυχολογικά προβλήματα. Η ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού είναι πιο επιτακτική λόγω της αυξημένης καθιστικής ζωής και της χρήσης τεχνολογίας, ιδιαίτερα από τα παιδιά. Ο φυσιοθεραπευτής Γεώργιος Τσέρτος πρότεινε την καθιέρωση της 4ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ορθής Στάσης Σώματος, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από ελληνικούς επιστημονικούς φορείς και πανεπιστήμια και έχει κατατεθεί στον ΠΟΥ από το 2015. Ωστόσο, η πρόταση δεν έχει προωθηθεί επαρκώς από το Υπουργείο Υγείας, παρά τις θετικές αντιδράσεις που έχει λάβει.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση :
Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2024
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Πρόταση καθιέρωσης της 4ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ορθής Στάσης Σώματος»
Η σημασία της ορθής στάσης του σώματος για την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας και ψυχικής ευεξίας αναγνωρίζεται απολύτως από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Βάσει της παγκόσμιας έρευνας η κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την κίνηση και κυκλοφορία τους ανθρώπου, τις αρθρώσεις, τον αυχένα, την πλάτη, την αναπνοή, τους μύες και το σωματικό σχήμα, τους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα, οδηγώντας δυνητικά σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και πόνου, οσφυαλγία, κινητική ακαμψία, κακή ισορροπία και συντονισμό, τραυματισμούς, προβλήματα ύπνου, άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση, κακή διάθεση και αρνητικές σκέψεις, ακόμα και κατάθλιψη.
Επείγουσα, λοιπόν, είναι η ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού, για ενημέρωση και εκπαίδευσή του σε ορθές σωματικές στάσεις, ειδικά καθώς η καθιστική ζωή και η χρήση των μέσων της τεχνολογίας αυξάνονται συνεχώς. Η κακή στάση του σώματος στην ενήλικη ζωή διαμορφώνεται συνήθως στην παιδική ηλικία κι ότι στις ημέρες μας έχει αυξηθεί η ενασχόληση των παιδιών με τη σύγχρονη τεχνολογία (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, video games κ.λπ), επιβάλλοντας έτσι μια καθιστική ζωή που έχει ερευνητικά αποδειχθεί ότι ευνοεί την κακή στάση του σώματος,
Ο κ. Γεώργιος Τσέρτος, διακεκριμένος φυσιοθεραπευτής και ακαδημαϊκός, προτείνει την καθιέρωση της 4ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ορθής Στάσης Σώματος, μια πρωτοβουλία που έχει ήδη λάβει θετική ανταπόκριση από το ελληνικό Υπουργείο Υγείας και ομόφωνη συμφωνία από τον Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), και έχει προωθηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την επίσημη ανακήρυξή της.
Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα το ορθό και δίκαιο αυτό αίτημα δεν έχει προωθηθεί από το εν λόγω Υπουργείο λόγω καταφανούς κωλυσιεργίας και αναποτελεσματικής λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών αυτού, αλλά και, εκ του αποτελέσματος συναγόμενης, ελλιπούς εποπτείας και συντονισμού από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Επειδή η σπουδαιότητα της ορθής στάσης του σώματος για την υγεία και ευεξία του ανθρώπου είναι αποδεδειγμένη, η δε ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι στις μέρες μας πιο αδήριτη από ποτέ
Επειδή η καθιέρωση αυτής της ημέρας θα αποτελέσει μια παγκόσμια ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της ορθής στάσης στην πρόληψη μυοσκελετικών προβλημάτων, στη διατήρηση καλής αναπνευστικής λειτουργίας, καθώς και στην ψυχική υγεία, καθώς επιβεβαιώνουν σύγχρονες έρευνες.
Επειδή η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί στον ΠΟΥ ήδη από το 2015 και έτυχε θετικής ανταπόκρισης, καταδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στον παγκόσμιο υγειονομικό χάρτη.
Επειδή αρμόδιο για κατάθεση πρότασης για καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας είναι το ελληνικό κράτος μέσω του Υπουργείου Υγείας, αλλά δυστυχώς έχει αδιαφορήσει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και δεν έχει επιδείξει την απαραίτητη πρωτοβουλία και αποτελεσματικότητα.
Επειδή η σχετική εν λόγω πρόταση έχει υποστηριχτεί από αναγνωρισμένες Εταιρείες όπως η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, από επώνυμους επιστήμονες της Υγείας και της Εκπαίδευσης και από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπεριέλαβε στο διδακτικό υλικό και στις τελικές εξετάσεις του μαθήματος Ειδικής Αγωγής, τις προτάσεις και τη μέθοδο «Τσέρτος» για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των υποψήφιων εκπαιδευτικών στο θέμα της Ορθής Στάσης του Σώματος (ΟΣΣ), ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υλοποίησε σχετική εισήγηση για έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα σε δείγμα 1.300 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1.) Είναι στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου Υγείας η υποστήριξη της ανακήρυξης της 4ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ορθής Στάσης Σώματος από τον ΠΟΥ;
2.) Προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικού εκπαιδευτικού υλικού και η υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία και κοινότητες σχετικά με τα οφέλη της ορθής στάσης του σώματος;
3.) Υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω συνεργασίες με πανεπιστημιακούς και επαγγελματικούς φορείς στον τομέα της φυσικοθεραπείας και της πληθυσμιακής υγείας για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και φροντίδας της στάσης του σώματος;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κοντοτόλη Μαρίνα
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Ψυχογιός Γεώργιος