Η ασυνήθιστη συμπεριφορά που έχουν οι φάλαινες όρκες, οι οποίες συγκρούονται με σκάφη, έχει προκαλέσει δημόσιο ενδιαφέρον και έχει δημιουργήσει πολλά διαδικτυακά memes.
Μια θεωρία που εμφανίστηκε μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου υποστηρίζει ότι τα ζώα αυτά αναζητούν «εκδίκηση» κατά της ανθρώπινης παρουσίας στα νερά τους. Αυτό συνέβη ύστερα από μια σειρά περιστατικών, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνέβη τον Ιούλιο, όταν μια ομάδα από όρκες αναποδογύρισε ένα σκάφος 39 ποδιών.
Τότε, ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι η πράξη ήταν σκόπιμη, δηλώνοντας ότι οι φάλαινες δολοφόνοι “ήξεραν ακριβώς τι έκαναν”.
Νέα θεωρία για τις φάλαινες όρκες που συγκρούονται με σκάφη
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ocean and Coastal Management παρέχει στοιχεία ότι οι όρκες χρησιμοποιούν τα σκάφη για «προπόνηση στόχου» καθώς μαθαίνουν να κυνηγούν.
Ερευνητές από το Bottlenose Dolphin Research Institute στην Ισπανία παρατήρησαν μια αύξηση στις αναφορές «αλληλεπιδραστικής συμπεριφοράς» με σκάφη γύρω από την Ιβηρική Χερσόνησο από το 2020.
Οι όρκες κάνουν εξάσκηση στο… κυνήγι
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νεαρές όρκες μπορεί να εστιάζουν στις προπέλες των σκαφών καθώς εξασκούνται στο κυνήγι του τόνου του Ατλαντικού. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα κατανομής του πληθυσμού και διαπίστωσαν ότι το 47% των 597 αναφορών για εμφανίσεις ορκών περιλάμβαναν ένα σκάφος.
Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιούργησαν υπολογιστικά μοντέλα της κίνησης των ορκών για να απεικονίσουν τις εποχικές τους κινήσεις.
Τα μοντέλα έδειξαν ότι οι όρκες και η λεία τους – ο τόνος, όχι τα σκάφη – καθοδηγούνταν από τους ίδιους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ιδιαίτερα, οι εποχικές αλλαγές στις προτιμήσεις των όρκων ευθυγραμμίζονται με τη μετανάστευση του τόνου.
Σκάφη όπως τόνοι;
Οι όρκες είναι κορυφαίοι θηρευτές, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας χωρίς φυσικούς θηρευτές. Έχουν ποικιλία στη διατροφή τους, που περιλαμβάνει από μεγαλύτερα θηλαστικά όπως φώκιες έως ψάρια, καλαμάρια και θαλασσοπούλια.
Διαφορετικές κοινότητες ορκών προτιμούν διαφορετικές πηγές τροφής, με τον Ιβηρικό πληθυσμό να προτιμά τον τόνο.
Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα που συνεργάζονται στενά σε ομάδες για να πιάσουν τη λεία τους. Για να απομονώσουν ένα μεμονωμένο τόνο από ένα κοπάδι, τον χτυπούν. Μόλις τα καταφέρουν, εξαντλούν το ψάρι και το κυνηγούν προς τα πιο ρηχά νερά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι όρκες κάνουν παρόμοιες ενέργειες με τα σκάφη. Όπως χτυπούν τον τόνο για να τον κουράσουν, έτσι και χτυπούν επανειλημμένα το τιμόνι του σκάφους για να το κάνουν πιο δύσκολο να κινηθεί. Δεν θέλουν να φάνε το σκάφος, αλλά θέλουν να το σταματήσουν για κάποιο λόγο. Ίσως γιατί το βρίσκουν περίεργο ή γιατί τους ενοχλεί ο θόρυβος.
Αυτή η καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των ορκών θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της δημόσιας αντίληψης και στη μείωση των συγκρούσεων με σκάφη, προάγοντας τη διατήρηση του είδους και προστατεύοντας τα σκάφη από ζημιές.