Τη φιέστα που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση στην πολύπαθη Θεσσαλία χάλασαν οι πλημμυροπαθείς, οι Επιτροπές τους, σωματεία και φορείς της περιοχής.
Στη Φαρκαδόνα, ο πρωθυπουργός και η υπόλοιπη κυβερνητική κουστωδία επιχείρησαν να αποφύγουν την οργή των κατοίκων διοργανώνοντας μια «κλειστή σύσκεψη» με την συμμετοχή παραγόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση.
Έξω από την αίθουσα βρίσκονταν οι πλημμυροπαθείς, «περιορισμένοι» από τις αστυνομικές δυνάμεις, να διεκδικούν τα αυτονόητα απέναντι σε ένα επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πλημμυροπαθων Φαρκαδόνας επέδωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη ψήφισμα με τα αιτήματα τους.
Παραθέτουμε το ψήφισμα της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας:
Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταστροφική πλημμύρα και οι πληγέντες της Φαρκαδόνας όπως και όλων των περιοχών που κατακλύστηκαν απ’ τα νερά, έχουμε αφεθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς της σε επίπεδο περιφερειακό και τοπικό, να καλύψουμε μόνοι μας τις ζημιές που έχουμε υποστεί, τη στιγμή που οι ανάγκες βρίσκονται πέρα και πάνω από τη δική μας δυνατότητα και ευθύνη.
Η κατάσταση στη Φαρκαδόνα είναι τραγική. Πολλά σπίτια παραμένουν καταστραμμένα απ’ την πλημμύρα και κλειστά καθώς οι ιδιοκτήτες τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος αποκατάστασης. Αρκετές οικογένειες πληγέντων έχουν φύγει μετά τις καταστροφές σε σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι σχολικές μονάδες της περιοχής μας έχουν σοβαρά προβλήματα, με κορυφαίο την μη επάρκεια στατικότητας που οι παρεμβάσεις αποκατάστασης αποκάλυψαν. Τα έργα, ως απόρροια ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα θωρακίσουν μόνιμα την ζωή και την περιουσία μας απορρίπτονται από την κυβέρνηση με το πρόσχημα του κόστους αλλά σαν πυροτεχνήματα παρουσιάζονται από την περιφέρεια, αποσπασματικά μικρά έργα και αυτά ως υποσχέσεις με πορεία υλοποίησης εξαρτώμενη την όποτε και όποια χρηματοδότηση. Στο μεταξύ η περιοχή μας το μόνο που διαθέτει είναι δύο πρόχειρα αποκαταστημένα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας αναχώματα και άλλα δύο σπασμένα με συνεχείς προειδοποιήσεις από επιστήμονες για μελλοντικές πλημμύρες. Τα χαράτσια και οι φόροι που εξακολουθούν να έρχονται, η απειλή επικείμενων πλειστηριασμών και κατασχέσεων, η ακρίβεια, οι ελλιπείς υπηρεσίες υγείας, η ανεργία, η φτώχεια, μαστίζουν τους πληγέντες.
Είμαστε σήμερα εδώ εκπρόσωποι της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, αγρότες, εργάτες, συνταξιούχοι, προκειμένου να λάβουμε απάντηση από τον πρωθυπουργό αναφορικά με την ιεράρχηση, τον σχεδιασμό, τη δρομολόγηση ενεργειών, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρακάτω ζητημάτων:
- Απόδοση αποζημιώσεων για το 100% της ζημιάς σε σπίτια, βοηθητικούς χώρους, αποθήκες, επιχειρήσεις (πρώτη και δεύτερη δραστηριότητα που διαθέτει ο κάθε πλημμυροπαθής), υλικά μέσα, μηχανολογικός εξοπλισμός, σε πλημμυροπαθείς των περιοχών μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Έκδοση αδειών αποκατάστασης κτηρίων ή ανέγερσης νέων στη θέση των γκρεμισμένων με κρατική ευθύνη.
- Απαλλαγή των πλημμυρισμένων σπιτιών (πράσινα, κίτρινα, κόκκινα) και των επιχειρήσεων από φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε ΔΕΗ, κράτος – τράπεζες -εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν.
- Κρατική μέριμνα και ευθύνη, σχεδιασμός και μέτρα ως προς την κάλυψη των αναγκών για μόνιμη στέγαση, φροντίδα, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πλημμυροπαθών που έχει καταστραφεί το σπίτι τους και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ανέργων, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, ατόμων με σοβαρές ασθένειες.
- Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών υποβολής των απαραίτητων εγγράφων και δικαιολογητικών αναφορικά με αιτήσεις απόδοσης αποζημιώσεων. Απευθείας καταγραφή των στοιχείων με ψηφιακά μέσα και μη επαναληπτική κατάθεση των σχετικών εγγράφων σε δεύτερο επίπεδο.
- Στελέχωση του συνόλου των επιτροπών που ασχολούνται με τις διαδικασίες αυτοψίας και ελέγχου των φακέλων που υποβάλλονται από τους πλημμυροπαθείς καθώς εκκρεμούν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι σε χαρακτηρισμένα «κόκκινα» σπίτια.
- Αποκατάσταση υποδομών (γέφυρες, οδοποιία, κ.α.), έλεγχος, καθαρισμός, αναβάθμιση καναλιών, ρεμάτων.
- Αποκατάσταση, αναβάθμιση των αναχωμάτων των περιοχών μας με μόνιμο χαρακτήρα καθώς οι ως τώρα παρεμβάσεις είναι πρόχειρες και με αμφίβολη δυνατότητα μπροστά σε μελλοντικές ισχυρές βροχοπτώσεις.
- Υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων που θα θωρακίζουν ουσιαστικά και οριστικά τη ζωή και περιουσία των κατοίκων των περιοχών μας από το φόβο νέας πλημμύρας.
- Διαμόρφωση οργανωμένου και επιστημονικά καταρτισμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση αντίστοιχων καιρικών φαινομένων. Ενίσχυση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό, χώρους ασφαλούς συγκέντρωσης του πληθυσμού, συνεχής επιστημονική παρακολούθηση των δεδομένων κινδύνου, έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού, λήψη και υλοποίηση μέτρων προετοιμασίας για τον πληθυσμό σε τόπους κατοικίας, χώρους δουλειάς (σχέδια έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση, μέσα κλπ).
- Δωρεάν κάλυψη αυξημένων αναγκών υγείας (εξετάσεις, φάρμακα) του πληθυσμού των πλημμυρισμένων περιοχών. Άρση της πορείας αποδόμησης του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας αφού δεν διαθέτει παιδίατρο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, και μια σειρά άλλων σημαντικών ειδικοτήτων, το μικροβιολογικό εργαστήριο έχει κλείσει, δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο για όλο το 24ωρο. Τη στιγμή που επιστήμονες σημαίνουν συναγερμό για επικείμενες επιπτώσεις τέτοιων φαινομένων και καταστροφών, όπως αυτών που ζήσαμε, σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, εμφάνιση ιογενών ασθενειών, σοβαρές συνέπειες για τους χρόνια πάσχοντες.
- Διενέργεια δευτεροβάθμιων ελέγχων στατικότητας του συνόλου των σχολικών μονάδων της Φαρκαδόνας από ειδικά κλιμάκια και δημοσιοποίηση των ευρημάτων. Άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια ώστε να διαθέτουν στατιστική επάρκεια.
- Αποκατάσταση σχολικών μονάδων καθώς ξεκινά και δεύτερη σχολική χρονιά με τους μαθητές του παιδικού σταθμού ως Γυμνασίου μετακινούμενους σε σχολεία γειτονικών χωριών. Οι σχολικές μονάδες μετά τις αποκαταστάσεις να διαθέτουν την υποδομή που απαιτούν οι σύγχρονες παιδαγωγικές – επιστημονικές εξελίξεις (αίθουσα τμήματος ένταξης, εργαστήρια, τεχνολογικός εξοπλισμός, παιδαγωγικά υλικά και μέσα, κ.α.) και να μην μετακυλίσει το υπουργείο παιδείας την ευθύνη τους στις πλάτες εκπαιδευτικών και γονέων.
-
Αποκατάσταση των χώρων άθλησης, έργα που να καλύπτουν τις ανάγκες άθλησης των κατοίκων των περιοχών μας.