Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
Farkadonaday.gr
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Farkadonaday.gr
No Result
View All Result

Τί θέση έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας

26 Ιανουαρίου 2024
in Διάφορα
Τί θέση έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας
Share on FacebookShare on Twitter

Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφάνιση αδενώματος ωοθηκών, προστάτη, νεφρών και στομάχου, καθώς και με κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη.

Πώς παρουσιάζεται το κόκκινο κρέας στη μεσογειακή διατροφή;

«Όπως είναι γνωστό η μεσογειακή διατροφή θεωρείται σήμερα ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία καταναλώνονται με μέτρο.

Τυπικά, η μεσογειακή διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και ζωικές πρωτεΐνες, υψηλή σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά και εμφανίζει επαρκή ισορροπία ωμέγα-6/ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής έχει συσχετιστεί με μεγάλη ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού που την ακολουθεί.

Αρκετές μελέτες έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την αιτιολογική σχέση και τη βαρύτητα αυτής ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και στην εμφάνιση των χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», αναφέρουν ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης Συντονιστής Δ/ντης Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital – Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν. και η  κ. Αναστασία Ταμπάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις» συνεχίζουν, «είναι η πιο κοινή αιτία θνησιμότητας. Τα αίτια της πρόκλησης αυτών είναι οι διαταραχές λιπιδίων, η ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση LDL-χοληστερόλης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το ανδρικό φύλο και η σωματική αδράνεια.

Στο φάσμα των χρόνιων νοσημάτων που έχουν μελετηθεί σε σύγκριση με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών έρχεται να προστεθεί και ο σακχαρώδης διαβήτης, του οποίου τα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται εκθετικά. Ο διαβήτης τύπου 2 και οι επιπλοκές του αποτελούν μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους πληθυσμούς τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας».

Σύμφωνα με μελέτες τα διαιτητικά κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA), τα οποία βρίσκονται στο γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το βόειο κρέας, το αρνί, το χοιρινό, τα πουλερικά, το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και κυρίως την (κακή) LDL- χοληστερόλη. Τα τρανς λιπαρά οξέα (TFA), τα οποία απαντώνται φυσικά στο κρέας έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα και την αναζήτηση μιας τεκμηριωμένης απάντησης, πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση, ανατρέχοντας σε όλη τη βιβλιογραφία που έχει δημοσιευτεί μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Η μετανάλυση περιελάμβανε 43 μελέτες, 17 μελέτες οι οποίες αφορούσαν στην επίδραση σε καρδιαγγειακά νοσήματα, 16 μελέτες για τη συσχέτιση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, 6 μελέτες για την καρδιακή ανεπάρκεια και 23 μελέτες οι οποίες αφορούσαν το σακχαρώδη διαβήτη.

Τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έδειξαν θετική συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη.

Το επεξεργασμένο, ειδικά, κρέας (και επεξεργασμένο κρέας θεωρείται κάθε κρέας που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση του, είτε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του). Μέθοδοι επεξεργασίας κρέατος είναι το αλάτισμα, η ξήρανση, η ζύμωση, η προσθήκη συντηρητικών κ.α.. Έτσι επεξεργασμένα κρέατα -είναι το μπέικον, το ζαμπόν, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, το κονσερβοποιημένο κρέας κ.λπ.- φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Τα αποτελέσματα της μετανάλυσης δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.

Ειδικότερα, η στατιστική ανάλυση έδειξε πως για κάθε 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αυξάνεται ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 11%, ενώ για κάθε 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο, στο 26%.

Επιπλέον, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για τη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Αντιθέτως, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας φαίνεται να επηρεάζει την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ποσοστό 16% μεγαλύτερο, ενώ το μη επεξεργασμένο κρέας δεν φάνηκε να ενοχοποιείται για τη συγκεκριμένη δράση.

Την ίδια ακριβώς σχέση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αλλά όχι του μη επεξεργασμένου ανέδειξαν οι μελέτες όσον αφορά και την καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατά 16%.

Το μη επεξεργασμένο κρέας, παρόλα αυτά, συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη κύησης, απ’ ότι το επεξεργασμένο κρέας, σε ποσοστό 100% ανά 100g κόκκινου κρέατος. Παράλληλα, ο κίνδυνος για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να αυξάνεται κατά 16% ανά 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και 44% ανά 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

«Οι οδοί μέσω των οποίων μπορεί να οδηγήσει η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων ποικίλουν. Η εμφάνιση υπέρτασης, ινσουλινοαντίστασης, τα υψηλότερα επίπεδα του ινσολινόφορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1) και η αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, είναι μερικές περιπτώσεις όπου το κόκκινο κρέας έχει άμεση σχέση», επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Αξίζει, επίσης, να τονίσουμε ότι η αρνητική επίδραση του κόκκινου κρέατος παρουσιάζεται πιο έντονη στον δυτικό πολιτισμό, όπου η κατανάλωσή του είναι μεγαλύτερη.

Συμπερασματικά το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα το επεξεργασμένο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών και αυτό πλέον τεκμηριώνεται από πλειάδα μελετών και μεταναλύσεων. Η Μεσογειακή διατροφή και οι συστάσεις της όσον αφορά το κρέας είναι η αναμφισβήτητη υγιής διατροφική απάντηση και στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος», καταλήγουν ο κ. Μελιδώνης και η κ. Ταμπάκου.

Source: newsit.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Τα πρώτα σιαμαία καρπούζια του καλοκαιριού εμφανίστηκαν στη Λάρισα!
Διάφορα

Τα πρώτα σιαμαία καρπούζια του καλοκαιριού εμφανίστηκαν στη Λάρισα!

4 Ιουλίου 2025
0

Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά, και μαζί του έφερε όχι μόνο καύσωνες και παγωτά, αλλά και… σιαμαία καρπούζια! Ναι,...

Read more
Έφυγαν από τη ζωή δύο Τρικαλινοί
Κοινωνικά

Απεβίωσε ο Βασίλειος Νταμάγκας

4 Ιουλίου 2025
0

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο ΒΑΣΙΛΕΙΟ  ΑΠ.  ΝΤΑΜΑΓΚΑ ΕΤΩΝ 87 Θανόντα κηδεύουμε το Σάββατο 5 – 7 – 2025...

Read more
Ευχαριστήριο μήνυμα του Συλλόγου “Ο Βλύζας”
Τοπικά

Ευχαριστήριο μήνυμα του Συλλόγου “Ο Βλύζας”

4 Ιουλίου 2025
0

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι, Αρχικά θα μας επιτρέψετε να ξεκινήσουμε… από το τέλος! Το μεγαλύτερο βραβείο για εμάς ήταν η...

Read more
Μια οφειλόμενη απάντηση στον Κ. Αγοραστό για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου
Featured

Μια οφειλόμενη απάντηση στον Κ. Αγοραστό για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

3 Ιουλίου 2025
0

Με αφορμή τα όσα ανυπόστατα ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Αγοραστός, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας...

Read more
Στις κάλπες αύριο οι Τρικαλινοί για τη  νέα περιφερειακή αρχή
Παραπολιτικά

Vincit omnia veritas… Η αλήθεια υπερισχύει όλων.

3 Ιουλίου 2025
0

Δήλωση του πρ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού. Διαβάζοντας τη δήλωση του κ. Κουρέτα, καταλαβαίνω πως η αλήθεια δεν είναι απλώς...

Read more
Συμφωνία συμμετοχής της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της Κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας «Κουρούσιης»
Επιχειρείν

Ανακοίνωση οριστικής συμφωνίας εξαγοράς της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη

3 Ιουλίου 2025
0

Η NUTRICO ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΟΝ. Α.Ε. (θυγατρική της VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ) και η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. ανακοινώνουν την υπογραφή Σύμβασης...

Read more
Οι Δήμοι σε πρωταγωνιστικό ρόλο  για την ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων
Ελλάδα

Οι Δήμοι σε πρωταγωνιστικό ρόλο για την ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων

4 Ιουλίου 2025
0

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Βασίλης Σπανάκης, ξεκινά...

Read more
Το Επιμελητήριο Τρικάλων πρωτοπορεί ψηφιακά
Επιχειρείν

Το Επιμελητήριο Τρικάλων πρωτοπορεί ψηφιακά

3 Ιουλίου 2025
0

Το Επιμελητήριο Τρικάλων πραγματοποίησε στις 02/07/2025 συνέντευξη τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου «Δημιουργία υποδομής παροχής δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών...

Read more
Διαμαρτυρία Συνεργείων, Φανοποιών και Βουλκανιζατέρ στη Νομαρχία
Τοπικά

Διαμαρτυρία Συνεργείων, Φανοποιών και Βουλκανιζατέρ στη Νομαρχία

2 Ιουλίου 2025
0

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτων Μηχανημάτων Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Τρικάλων (ΣΙΣΕΑΜΗ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φανοποιών και τον Σύλλογο Βουλκανιζατέρ, προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη...

Read more
Η Παναγία «Η Ελπίς των Χριστιανών» εορτάστηκε στο Γριζάνο
Τοπικά

Η Παναγία «Η Ελπίς των Χριστιανών» εορτάστηκε στο Γριζάνο

2 Ιουλίου 2025
0

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή εορτάστηκε η Εφέστια Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Η Ελπίς των Χριστιανών» της «Γριζανιώτισσας», στον...

Read more
Έφυγαν από τη ζωή δύο Τρικαλινοί
Κοινωνικά

Έφυγαν από τη ζωή δύο Τρικαλινοί

2 Ιουλίου 2025
0

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό, θείο και φίλο  ΑΘΑΝΑΣΙΟ  ΒΑΣ.  ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ ΕΤΩΝ 75 Θανόντα κηδεύουμε την Τετάρτη 2 – 7 – 2025...

Read more
Σοκ στη Νέα Αγχίαλο: Νεκρός 30χρονος που έπεσε από τρακτέρ
Ελλάδα

Τραγωδία στην Πιερία: Νεκρή 14χρονη που έπεσε από γέφυρα

2 Ιουλίου 2025
0

Τη ζωή της έχασε ένα κορίτσι 14 ετών που τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ της Κυριακής (29/6) όταν έπεσε από γέφυρα,...

Read more
Απαλλάσσονται οι  αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος και φέτος
Ελλάδα

Τίτλοι τέλους στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών

2 Ιουλίου 2025
0

H ολοκλήρωση της υλοποίησης του γνωστού σε όλους ως πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών αποφάσισε η Διαχειριστική Αρχή των ευρωπαϊκών...

Read more
Το Γριζάνο έχει τους ανθρώπους του…
Παραπολιτικά

Το Γριζάνο έχει τους ανθρώπους του…

4 Ιουλίου 2025
0

Βλέποντας τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας Σπύρο Αγναντή, τους αντιδημάρχους  Τσάτσο και  Καραμάνο, αλλά και τον πρόεδρο του συλλόγου Βλύζας να δίνουν...

Read more
Μεγαλοπρεπής εορτασμός της Παναγίας «Η Ελπίς των Χριστιανών» στο Γριζάνο
Τοπικά

Μεγαλοπρεπής εορτασμός της Παναγίας «Η Ελπίς των Χριστιανών» στο Γριζάνο

3 Ιουλίου 2025
0

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η Εφέστιος Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Η Ελπίς των Χριστιανών», γνωστή ως «Γριζανιώτισσα». Το...

Read more
Next Post
YouGov Profiles – Focus Bari: Πάνω από ένας στους δύο Έλληνες τρώνε συστηματικά έξω

YouGov Profiles – Focus Bari: Πάνω από ένας στους δύο Έλληνες τρώνε συστηματικά έξω

Τα μηνύματα που έστειλε ο Μητσοτάκης για τις εκλογές: Αυτοδυναμία, προειδοποιήσεις και καρφιά

Καμπανάκι των πολιτών σε 4 δημοσκοπήσεις – «Ναι» με αστερίσκους για τα ομόφυλα ζευγάρια

Συνάντηση Χρ. Ντιντή με τον Chris Spirou

Συνάντηση Χρ. Ντιντή με τον Chris Spirou

Η περιοχή των Τρικάλων επιστρέφει δυναμικά στον αθλητικό χάρτη

Η περιοχή των Τρικάλων επιστρέφει δυναμικά στον αθλητικό χάρτη

Λιούτας: Στόχος μας πάντοτε η στήριξη και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υδάτινων Πόρων ο Θανάσης Λιούτας

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - Αρ. Μητρώου: 14251

Ο παρών ιστότοπος Farkadonaday.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένος με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
© 2020 farkadonaday.gr

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία