Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, τονίζει ότι δεν αντέχεται «μείωση» της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα. Προσθέτει ακόμη ότι έλεγχοι πρέπει να γίνονται συνέχεια και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της φέτας συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
«Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο και το Υπουργείο ότι ξεκίνησαν άμεσα έλεγχοι στο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας. Ήταν κυρίαρχο θέμα κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στην Ελασσόνα με τον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη και την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Επιμείναμε προς την κατεύθυνση της κατεπείγουσας ανάπτυξης δράσεων για την προστασία της φέτας του εμβληματικού προιόντος που μας κρατάει στο επάγγελμα.
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και δηλώνουμε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας και του ίδιου του υπουργού προσωπικά να γίνουν εντατικοί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια. Πρέπει να προστατεύσουμε την φέτα από τους επιτήδειους που στον βωμό του χρήματος δεν λογαριάζουν τίποτα. Η προσπάθεια αυτή του Υπουργείου θα αξίζει ιδιαίτερων εγκωμίων όταν θα έχουμε αποτελέσματα.
Υπάρχουν κάποιοι σε όλο τον κύκλο της φέτας που δεν θέλουν ελέγχους; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν. Γιατί διαφορετικά θα μας βρουν απέναντι. Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλη την Ευρώπη στα ΠΟΠ προιόντα γίνονται συνέχεια έλεγχοι για την διασφάλιση αυτών των προιόντων.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται συνέχεια και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της φέτας συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους. Όποιος παρανομεί να διώκεται γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την Φέτα ΠΟΠ.
Τέλος επειδή υπήρξαν και κάποιοι που έσπευσαν να βγάλουν μέχρι και κοστολόγια για τους κτηνοτρόφους υποστηρίζοντας ότι «αντέχεται» η μείωση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα τους καλούμε να έρθουν και τις επόμενες 365 ημέρες να αναλάβουν τα κοπάδια μας για να δουν αν βγαίνουν κερδισμένοι οι κτηνοτρόφοι. Είναι εύκολο από ένα γραφείο να υπολογίζεις. Είναι δύσκολο να βοσκάς το κοπάδι έξω στις δύσκολες καιρικές συνθήκες 365 μέρες τον χρόνο».