Τη θετική του στάση για τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, με προτάσεις για αλλαγές και παρατηρήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων, εξέφρασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων το βράδυ της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2021, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι πρόκειται για έναν νόμο που κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην επίλυση προβλημάτων κυβερνησιμότητας, καθώς πολλοί Δήμοι (το 2/3, όπως τόνισε χαρακτηριστικά), αν δεν είχε ληφθεί μέριμνα, δεν θα μπορούσαν να πάρουν στοιχειώδεις αποφάσεις, ενώ και σήμερα πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να ψηφίσουν προϋπολογισμού, να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους σε αναπτυξιακά σχήματα κ.α.
Ετσι, η εισαγωγή του 43% για εκλογή δημοτικών αρχών, δε βάζει σε περιπέτειες τη δημοκρατία και την κοινωνία, ενώ με την πενταετία της θητείας, δίνεται χρόνος για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση σε θέματα, όπως η ωρίμανση μελετών.
Εν όψει της διαβούλευσης και αναμενόμενων αλλαγών του σχεδίου νόμου ο κ. Παπαστεργίου, κατέθεσε την προσωπική του άποψη – που δε δεσμεύει την ΚΕΔΕ – σε συγκεκριμένα σημεία:
- Μείωση αριθμού δημοτικών συμβούλων
Τόνισε ότι η μεγάλη μείωση δημοτικών συμβούλων, που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και στο 36% (όπως στον Δήμο Τρικκαίων), θα λειτουργεί σε βάρος της δημοκρατίας και του διαλόγου, της εκπροσώπησης και αντιπροσώπευσης όλων των δημοτικών ενοτήτων και όλων των τάσεων που υπάρχουν σε μία κοινωνία. Και αντιπρότεινε τροποποίηση της πιθανολογούμενης διάταξης, με μια μείωση συμβούλων της τάξης του 10%.
Ταυτοχρόνως, λύση θα έδινε και η υπάρχουσα διάταξη, οι Δήμοι που προήλθαν από συνενώσεις άνω των 6 Δημοτικών Ενοτήτων, αυτομάτως να μεταβαίνουν στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία ως προς τον αριθμό των συμβούλων.
- Πρόεδροι κοινοτήτων κάτω των 500 κατοίκων
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι θα πρέπει να παραμείνει στους 300 κατοίκους το όριο πάνω από το οποίο εκλέγονται πολυμελή τοπικά συμβούλια και να μην αυξηθεί αυτό το όριο στους 500 κατοίκους. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι, μετά και την απογραφή εντός του έτους, λίγα χωριά θα μείνουν με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.
- Ψηφοδέλτια
Χαρακτήρισε επίσης ως αναγκαία για αλλαγή, τη διάταξη για ενιαία λίστα εκλογής προέδρων σε χωριά με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων. Αντιπρότεινε παραταξιακό ψηφοδέλτιο, σε όλες τις κοινότητες, για να γνωρίζει καθένας τι εκπροσωπεί και με ποιου υποψήφιου τις απόψεις είναι σύμφωνος.
- Εκλογή Προέδρου χωριών
Επίσης, χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα την εκλογή προέδρου στα χωριά με βάση τον σεβασμό της επιθυμίας των κατοίκων κατά την ψηφοφορία. Δηλαδή την εκλογή του πρώτου σε σταυρούς από την πλειοψηφούσα παράταξη στο χωριό.
- Εκλογή δήμαρχων χωρίς σταυρό
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να εκλέγεται πρώην Δήμαρχος χωρίς σταυρό, ειδικά από τη στιγμή που γίνεται συζήτηση για την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού.
- Για το όριο του 3%
Ως προς το όριο του 3% για την είσοδο συνδυασμού στα Δημοτικά Συμβούλια, το χαρακτήρισε μεν θετικό, με μία διόρθωση. Οτι, δηλαδή, σε Δήμους με αριθμό συμβούλων κάτω των 33, δεν έχει νόημα αυτή η διάταξη, αφού έτσι κι αλλιώς το μέτρο εκλογής είναι μεγαλύτερο από το όριο του 3%.
- Συμβούλια Κοινοτήτων σε έδρες Δήμων
Αναφορά με τα Συμβούλια κοινοτήτων στις έδρες των Δήμων, ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε ότι η έλλειψη αρμοδιοτήτων δε θα πρέπει να οδηγήσει σε κατάργησή τους, αλλά σε αναβάθμιση. Στόχος, τόνισε, το να είναι τα συμβούλια αυτά, «φυτώρια» στελεχών που θα μεταπηδήσουν στο κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο. Εξάλλου, σημείωσε ότι σε περιπτώσεις ύπαρξης συνοικισμών και χωριών προσαρτημένων στις έδρες των Δήμων όπως στα Τρίκαλα (Πυργετός, Φλαμούλι, Καρυές, Αγ. Απόστολοι κ.λπ.), τα μέλη των Συμβουλίων αυτών των Κοινοτήτων έχουν και τον ρόλο της εκπροσώπησης των κατοίκων των συνοικισμών.
- Παράβολα
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι χρειάζεται επανεξέταση της αύξησης των παραβόλων για συμμετοχή κάποιου/ας πολίτη στις δημοτικές εκλογές.
- Ποσόστωση γυναικών
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέφερε ότι η ποσόστωση συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια θα πρέπει να μείνει στο 40% και να μη μειωθεί στο 33%. Τόνισε, όμως, ότι το κυρίαρχο είναι να δοθούν κίνητρα στις γυναίκες για ενασχόληση με τα κοινά και όχι η μείωση της ποσόστωσης.