Η υπόθεση των παρακολουθήσεων, που λαμβάνει συνεχώς νέες διαστάσεις. Το σκάνδαλο Πάτση, Και κυρίως τα κύματα ακρίβειας στην αγορά έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό πολλαπλών κρίσεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Την ίδια στιγμή η αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα ύψη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αυξάνει τις επιθέσεις εναντίον του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσο η χώρα μπορεί να αντέξει μια παρατεταμένη πορεία μέχρι τις πρώτες κάλπες του 2023 μέσα σε κλίμα διχασμού, σκανδαλολογίας και ακραίας σύγκρουσης και πόλωσης.
Η σεναριολογία για το ενδεχόμενο οι εκλογές να έρθουν νωρίτερα από την άνοιξη της ερχόμενης χρονιάς ανάβει και πάλι και πολλά πολιτικά κέντρα και όχι μόνο μιλούν για εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Μητσοτάκη.
Εξάλλου υπήρξαν εισηγήσεις από «γαλάζια» στελέχη προς τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές μετά τις αποκαλύψεις και όσα ακολούθησαν από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” του προηγούμενου Σαββάτου. Το κυριότερο επιχείρημα όσων εισηγούνταν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης είναι το κλίμα της τοξικότητας που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης, προσπάθησε να κλείσει κάθε συζήτηση. «Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές, οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν. Η χώρα έχει Σύνταγμα, η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Ο Τσίπρας δεν αποκλείει εκλογικό αιφνιδιασμό
Την ίδια πάντως σε κόκκινο συναγερμό έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Σχεδιασμού το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτίμησε ως πιθανές τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις, μην αποκλείοντας κάλπες ακόμα και τον Ιανουάριο, λόγω και των αποκαλύψεων στο θέμα των υποκλοπών.
Το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να θέσει σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα το κόμμα. Εντός του Νοεμβρίου, το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου, θα δοθεί στη δημοσιότητα το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ – σε ορισμένες περιοχές έως και το 80%.
Ανάμεσα στις πολλές υποψηφιότητες δύο ισχυρές γυναικείες παρουσίες – η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου- πρόκειται να δώσουν την μάχη στον Δυτικό τομέα. Στην Α Αθηνών αναμένεται να είναι υποψήφιος ο Νάσος Ηλιόπουλος, στο Βόρειο τομέα της Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο Πάνος Σκουρλέτης (ήταν στο Επικρατείας στις προηγούμενες εκλογές), ενώ στην Ανατολική Αττική θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος.
Στα ψηφοδέλτια θα είναι επίσης πρόσωπα από την νεότερη γενιά, όπως ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Στέργιος Καλπάκης. Στόχος επίσης της Κουμουνδούρου είναι να υπάρξει δυναμικό άνοιγμα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας και δυνατά παίζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Πετρόπουλος (ΑΔΕΔΥ) στη Μεσσηνία.
Ταυτόχρονα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν και τις δημοσκοπήσεις καθώς, σύμφωνα με τις δικές τους αναλύσεις, η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία έχει πέσει κάτω από τις τέσσερις μονάδες.
Ψηφοδέλτια ετοιμάζει και η ΝΔ
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία δουλεύουν στο φουλ για να καταρτιστούν τα εκλογικά ψηφοδέλτια και ήδη γνωστά ονόματα έχουν «κλειδώσει».
Όχι όμως μόνο στην αντιπολίτευση. Και στην Πειραιώς γίνονται συζητήσεις για υποψηφιότητες και «κλειδώνουν» ονόματα. Ανοιχτό βέβαια παραμένει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο είναι και το τελευταίο που θα οριστικοποιηθεί. Για παράδειγμα αν ο Γιάννης Οικονόμου είναι εκπρόσωπος κατά την προεκλογική περίοδο τότε θα «μετακομίσει» στο Επικρατείας από την Φθιώτιδα (περιφέρεια στην οποία εκλέγεται επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας). Από την άλλη ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μένει τελικά εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας, με τη θέλησή του, όπως ο ίδιος λέει.
Στο Νότιο τομέα της Αθήνας έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ αναμένεται να είναι επίσης υποψήφιος ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης. Στον δυτικό τομέα θα είναι υποψήφιοι ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Επίσης στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής θα είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αλλά και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια στην Α Πειραιώς, και η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου στην Εύβοια. Πληροφορίες ακόμα αναφέρουν πως η Μαρία Σπυράκη θα κατέβει στην Α Θεσσαλονίκης.
Η κατανομή των εδρών
Κρίσιμο βέβαια ζητούμενο είναι το πότε τελικά θα γίνουν εκλογές, καθώς αυτό θα επηρεάσει και την κατανομή των εδρών στις περιφέρειες. Ειδικότερα σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν από τον Μάρτιο και μετά θα ληφθεί υπόψη η πρόσφατη απογραφή και έτσι αναμένεται περίπου 8 με 10 έδρες να «μεταφερθούν» από την περιφέρεια σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο αν τελικά επιλεγεί μια ταχύτερη προσφυγή στις κάλπες – δηλαδή μέσα στο χειμώνα – δεν θα υπάρξει αλλαγή στον αριθμό των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.