Η καρδιά στην κατεχόμενη Μόρφου και ο νους στη σύσφιγξη των σχέσεων, μέσω του πολιτισμού, σε εξαιρετικό διήμερο εκδηλώσεων από τον Δήμο Τρικκαίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μόρφου Κύπρου.
Με την πλήρη συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων Ράξας και Πρίνους, καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων των δύο χωριών του Δήμου Τρικκαίων, δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου 2022, εκδηλώσεις που ενίσχυσαν το πνεύμα φιλίας ανάμεσα σε τρικαλινούς/ες και Κύπριους/ες.
Μια φιλία που ξεκίνησε ήδη από το 2018, με την αδελφοποίηση των Δήμων Τρικκαίων και Υψωνα, συνεχίστηκε με εκδήλωση σε συνεργασία με τον επανασυσταθέντα Σύλλογο Κυπρίων Τρικάλων στα μέσα Ιουλίου για τα γεγονότα του 1974, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις του Αυγούστου να αποτελούν μια ουσιαστικότερη συμβολή στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα σε Ελλαδίτες και Κύπριους.
Δεν είναι τυχαίο που οι χαιρετισμοί των αντιδημάρχων Μιχ. Λάππα και Απ. Παππά, καθώς και του προέδρου της ΔΕΥΑΤ, Α. Αναστασίου, τόνισαν τη σημασία της σύσφιγξης των δεσμών των δύο όμαιμων λαών, ενώ στις εκδηλώσεις παρέστη και ο τ. αντιδήμαρχος, Β. Κρανιάς.
Στη διατήρηση της μνήμης της κυπριακής κωμόπολης, μέσω παρόμοιων εκδηλώσεων, αναφέρθηκε εύστοχα η αντιπρόεδρος του Συλλόγου της κατεχόμενης κυπριακής κωμόπολης κ. Νίκη Χατζηλύρα, υπενθυμίζοντας τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής, τονίζοντας, ταυτοχρόνως, τη σημασία της προβολής αυτών των αποτελεσμάτων. Συγκινητικότερη και άκρως φορτισμένη στιγμή ήταν, όταν τα μέλη του συλλόγου με τις φωτογραφίες αγνοουμένων ανά χείρας, τραγουδούσαν αντικατοχικά τραγούδια.
Και τις δύο ημέρες, τόσο η κυπριακή πλευρά, όσο και η τρικαλινή, αντήλλαξαν δώρα και αναμνηστικά, με τους προέδρους των συμβουλίων των δύο κοινοτήτων κ. Γ. Παπαχρήστου (Ράξας) και Κ. Βαΐου (Πρίνους) να αναλαμβάνουν τη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Η δε συμβολή των δύο τοπικών συλλόγων (Μορφωτικός Σύλλογος Ράξας και Πολιτιστικός Σύλλογος Πρίνου) με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων διά των προέδρων (κ.κ. Βάσως Γεωργολοπούλου και Νίκου Αθανασάκη αντιστοίχως) ήταν σημαντική σε όλους τους τομείς: παρουσίαση στοιχείων των χωριών, χορευτικά με έμφαση στους χορούς της περιοχής των Τρικάλων, εστίαση μέσω προμήθειας και δημιουργίας εξαιρετικών τοπικών εδεσμάτων, μουσική και όλα, όσα αφορούσαν στη φιλοξενία των αδελφών Κυπρίων.
Ο κυπριακός σύλλογος, παρουσιάζοντας τον πολιτισμό της περιοχής, έδωσε έμφαση σε αντικατοχικά τραγούδια με δημιουργίες του Μάριου Τόκα και του Δημήτρη Λάγιου, σε ποίηση Κώστα Μόντη και Δημήτρη Λιπέρτη, αλλά και σε παραδοσιακά τραγούδια, με ένα εξ αυτών να χρονολογείται στα 1203 και να μετεγγράφεται από τη μαέστρο του συλλόγου κ. Εφη Ιωαννίδου.
Στο Πρίνος οι ιερείς του Ι.Ν. Αγίων Πάντων επέδωσαν εικόνα, ενώ στη συνέχεια μέλη του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων (Ιωάννης ο Δαμασκηνός) έψαλλαν ύμνους προς τιμήν της Παναγίας και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Επίσης στο Πρίνος, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Τρικάλων η ταμίας κ. Αργυρώ Κρασέ.
Την ευθύνη της εκδήλωσης είχαν μέλη των Εθελοντών Τρικάλων με επικεφαλής τον κ. Β. Αδάμο. Η παρουσία κατοίκων της Ράξας και του Πρίνους, που κατέκλυσαν τους χώρους πραγματοποίησης των εκδηλώσεων, συνετέλεσε καίρια στο να αποκτήσουν οι εκδηλώσεις αυτές ουσία, διαδίδοντας το μήνυμα της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης.