Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από τον Δήμο Τρικκαίων θα μπορούν να μετάσχουν στο μεγάλο ταξίδι της διάσημης πλέον κούκλας Αμάλ. Η κούκλα – μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων με τη μορφή μίας νεαρής προσφυγοπούλας, δημιουργία της διακεκριμένης ομάδας Handspring Puppet Company, αντιπροσωπεύει όλα τα εκτοπισμένα παιδιά του κόσμου, πολλά από τα οποία ζουν μακριά από τις οικογένειες τους.
Η Αμάλ θα ταξιδέψει περισσότερα από 8.000 χλμ., μεταφέροντας το κατεπείγον μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε». Θα βρίσκεται στα Τρίκαλα τον ερχόμενο Αύγουστο κατά το ταξίδι της από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη διάρκεια του ταξιδιού της με τον τίτλο «The Walk» υλοποιείται πλήθος πολιτιστικών προγραμμάτων: ένα κινητό – περιπατητικό φεστιβάλ τέχνης στο οποίο συμμετέχει μια πληθώρα κρατικών, ανθρωπιστικών και καλλιτεχνικών φορέων και θεσμών, τόσο από χώρες της Ευρώπης όσο και της Ασίας κάτω από την ομπρέλα και τον συντονισμό της οργάνωσης Good Chance από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ταξιδιού, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».
Το «Ταξίδι» είναι μία τεράστια καλλιτεχνική απάντηση: μία πολιτιστική οδύσσεια που υπερβαίνει γεωγραφικές, πολιτικές και γλωσσικές διαφορές για να αφηγηθεί μία νέα ιστορία για την ανθρώπινη φύση που μας ενώνει – και για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος δε θα ξεχάσει τα εκατομμύρια εκτοπισμένων παιδιών, το καθένα με τη δική του ιστορία, που είναι πιο ευάλωτα από ποτέ εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα και στα Τρίκαλα, μέσω του δικτύου των συνεργατών του, η πρωτοβουλία του Ταξιδιού σχεδιάζει να υλοποιήσει επιπλέον τρία διαφορετικά είδη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και νέους και θα πραγματοποιηθούν σε σχολεία, προσφυγικές δομές φιλοξενίας και σε αυτόνομους χώρους.
Αναλυτική περιγραφή σεμιναρίων
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ A:
«Μια Κάμερα για την Αμάλ» – Διαδραστική φωτογραφία, αφήγηση, και οπτικός αλφαβητισμός
23 & 26 & 30 Ιανουαρίου 2021 / (3 δίωρα). Διάρκεια: 6 ώρες
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Εμψυχωτής: Δάφνη Καλαφάτη από την www.amaka.gr
Απαιτούμενος εξοπλισμός: Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ή κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτής, χαρτιά, στυλό, ξυλομπογιές, ψαλίδια και κόλλες
Σύντομη περιγραφή: Χρησιμοποιώντας στοιχεία της θεραπείας μέσω της τέχνης, της μεθόδου Photo Voice, της ψηφιακής αφήγησης, και της φωτογραφίας, το εργαστήριο καλλιεργεί τους νέους πολύτιμες δεξιότητες για τις εικαστικές τέχνες ενώ ενθαρρύνει τη δημιουργικότητά τους και τους ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων. Οι μαθητές θα τραβήξουν δικές τους φωτογραφίες, θα δημιουργήσουν κολάζ, θα συνδυάσουν εικόνες με λέξεις, θα γράψουν γράμματα στην Αμάλ και θα εκφράσουν τους σκέψεις, τα όνειρα και τους φόβους τους, χρησιμοποιώντας ως μέσο την εικόνα.
Δημιουργήματα: φωτογραφίες, το αλφάβητο της Aμάλ, γραπτές επιστολές
Παραγωγή the WALK: Good Chance Theatre
Παραγωγή για στην Ελλάδα: Γιολάντα Μαρκοπούλου / Polyplanity Productions
Πληροφορίες & Αιτήσεις συμμετοχής www.TheatroEdu.gr
https://www.walkwithamal.org/el/
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Β:
«Ποια είναι αυτή η κούκλα;» – Εργαστήριο κουκλοθέατρου και αφήγησης
16 & 17 & 22 Ιανουαρίου 2021 / (3 δίωρα). Διάρκεια: 6 ώρες
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Εμψύχωση εργαστηρίου: Unima Hellas https://www.unimahellas.org/
Απαιτούμενος εξοπλισμός: Υλικά χειροτεχνίας, ανακυκλώσιμα, υφάσματα, κόλλες, ψαλίδια
Σύντομη περιγραφή: Στόχος του εργαστηρίου είναι να διδάξει στα παιδιά πώς να δημιουργούν εύκολα δικές τους κούκλες με πρακτικές τεχνικές και απλά υλικά. Μετά την παρουσίαση της ιστορίας της Αμάλ στην ομάδα, κάθε παιδί θα δημιουργήσει έναν χαρακτήρα – με τη μορφή κούκλας – για να συντροφεύει την Αμάλ στο μακρύ ταξίδι της. Φτιαγμένοι από ανακυκλώσιμα υλικά, αυτοί οι χαρακτήρες θα ζωντανέψουν μέσα από μερικές απλές ασκήσεις αφήγησης.
Δημιουργήματα: Σημαίες, κούκλα, πρωτότυπες ιστορίες
Παραγωγή the WALK: Good Chance Theatre
Παραγωγή για στην Ελλάδα: Γιολάντα Μαρκοπούλου / Polyplanity Productions
Πληροφορίες & Αιτήσεις συμμετοχής www.TheatroEdu.gr
https://www.walkwithamal.org/el/
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Γ:
«Η ιστορία σας σε κόμικς» – Εργαστήριο κόμικς και αφήγησης
23 & 24 Ιανουαρίου 2021 / (2 τρίωρα). Διάρκεια: 6 ώρες
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Εμψύχωση / Εκπαιδευτική ομάδα: Λήδα Τσενέ, Βασιλεία Βαξεβάνη από την athenscomicslibrary.gr/
Απαιτούμενος εξοπλισμός: μολύβια, μαρκαδόροι, λευκά χαρτιά A4 και A3
Σύντομη περιγραφή: Το εργαστήριο διδάσκει στα παιδιά πώς να δημιουργούν εύκολα δικές τους ιστορίες με τη μορφή κόμικς. Με πηγή έμπνευσης την ιστορία και το ταξίδι της Αμάλ, καθοδηγούμε τα παιδιά να αποτυπώσουν τη δική τους ιστορία σε κόμικς, γνωρίζοντάς τους τις βασικές τεχνικές της αφήγησης, τις μεθοδολογίες της έρευνας, τον σχεδιασμό χαρακτήρων και τελικά τη διαδικασία δημιουργίας των κόμικς. Στο τέλος, τα παιδιά συνεργάζονται στην παραγωγή μίας μικρής συλλογής με όλες τις ιστορίες που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Δημιουργήματα: Σύνταξη, συλλογή και έκθεση ιστοριών-κόμικς
Παραγωγή the WALK: Good Chance Theatre
Παραγωγή για στην Ελλάδα: Γιολάντα Μαρκοπούλου / Polyplanity Productions
Πληροφορίες & Αιτήσεις συμμετοχής www.TheatroEdu.gr
https://www.walkwithamal.org/el/
Οργάνωση Σεμιναρίων: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;»
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Ημερομηνίες Διεξαγωγής online εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές:
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α – «Μια Κάμερα για την Αμάλ» 23 & 26 & 30 Ιανουαρίου 2021 / (3 δίωρα)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Β – «Ποια είναι αυτή η κούκλα;»: 16 & 17 & 22 Ιανουαρίου 2021 / (3 δίωρα)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Γ – «Η ιστορία σας σε κόμικς»: 23 & 24 Ιανουαρίου 2021 / (2 τρίωρα)
- Στους συμμετέχοντες θα δοθούν αναλυτικά σχέδια μαθημάτων, χρονοδιάγραμμα και λεπτομερής περιγραφή των δραστηριοτήτων.
- Η ομάδα υλοποίησης θα παρέχει υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος με τους μαθητές
(Φεβρουάριος – Απρίλιος 2020)
- Σε όλα τα σεμινάρια η ιστορία της Αμάλ χρησιμοποιείται ως πηγή έμπνευσης, προσκαλώντας τους νέους σε ένα δημιουργικό ταξίδι και καθοδηγώντας τους στην παραγωγή πρωτότυπων έργων τέχνης. Η παραγωγή των έργων των εργαστηρίων θα προβληθεί με πολυποίκιλους τρόπους διαδικτυακά ή / και σε φυσικό χώρο όταν η μικρή Αμάλ επισκεφθεί την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ταξιδιού.