Ρεπορτάζ: Νόρα Μολβιάτη
Για ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Η πολύμηνη καραντίνα και ο εγκλεισμός στο σπίτι, δικαιολογούν καθήλωση στο διαδίκτυο κι ευνοούν την εξάρτηση. Παιδιά που υστερούν στα μαθήματα είναι ιδιαίτερα καλοί παίκτες προειδοποιούν οι ειδικοί, εξηγώντας ότι το χειροκρότημα, ακόμη κι αν προέρχεται από εικονικό κοινό, δίνει ευχαρίστηση και είναι πολύ εθιστικό.
Εξαιτίας της ενασχόλησης με το διαδίκτυο το 51,4% των εφήβων παραμένει μόνο με το απολυτήριο Λυκείου και δεν προχωρά σε σπουδές. Το 86,2% είναι άγαμοι και το 47,5% μόλις που καλύπτει τις ανάγκες του με το εισόδημά του.
«Ακούμε συχνά τους γονείς που λένε δεν μπορώ να βάλω όρια. Όχι, πρέπει, είναι ο ρόλος του γονιού να βάζει ότι για το ποια θα είναι η χρήση του διαδικτύου στις μικρές ηλικίες», τονίζουν οι ειδικοί.
«Έχουμε μικρή αύξηση στα αιτήματα τους τελευταίους μήνες από νεαρούς χρήστες του διαδικτύου, αυτό είναι μια πραγματικότητα και θα δούμε και καινούρια πράγματα τους επόμενους μήνες», ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ η Επιστημονική υπεύθυνη τμήματος προβληματικής χρήσης διαδικτύου και Διευθύντρια της δομής απεξάρτησης «18ΑΝΩ», Στέλλα Χρηστίδη.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν την σημασία του ποιοτικού χρόνου που αφιερώνουμε μπροστά στις οθόνες. » Μπορεί να είναι 10 ώρες, όλες παιχνίδι; Τότε σαφώς έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει η κυρία Χρηστίδη.
Πιο ευάλωτοι στην εξάρτηση οι έφηβοι
Τα αγόρια προτιμούν τα on line παιχνίδια, ενώ τα κορίτσια ζητούν την επικρότηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζητούμενο; Η κοινωνικοποίηση, ο ανταγωνισμός, η επιβράβευση του like και η ανταμοιβή της νίκης. Το 57,5% των εξαρτημένων ανδρών, ασχολείται με μαζικά διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων πολλαπλών παικτών.
Τον τελευταίο καιρό στην δομή απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», απευθύνονται και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και 60χρονος που είχε εμμονή με το facebook.
Από τους «απεξαρτημένους», το 89,9% είναι άνδρες.
«Υπάρχουν δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, όπως μαγειρική ή επιτραπέζια», υπενθυμίζει η κλινική ψυχοθεραπεύτρια Γιάννα Βεφάλιου.
Όταν τα επιχειρήματα και οι προσπάθειες των γονιών πέφτουν στο κενό, οι επιστήμονες προτείνουν να απευθυνθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας εξειδικευμένους στον εθισμό στο διαδίκτυο.