Έκκληση για τήρηση των περιοριστικών μέτρων απηύθυναν εκ νέου οι ειδικοί, ενόψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, που όπως και τα Χριστούγεννα… μεταφέρεται για το μεσημέρι, διαμηνύοντας ότι μπορεί το εμβόλιο να αποτελεί το μέσο για να “πάρουμε πίσω τη ζωή μας” ωστόσο μέχρι να επιτευχθεί συνολική ανοσία, θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη.
“Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων προσώπων μας”, τόνισε για να υπενθυμίσει ότι ένας ασυμπτωματικός ασθενής μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη μέσα σε λίγες ώρες και ότι βασικής σημασίας παράγοντες είναι τόσο το μέγεθος της παρέας όσο και η διάρκεια της συνάθροισης. “Δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι “στόχος είναι όλοι να φτάσουμε στο ραντεβού με το εμβόλιο”.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε γι’ αυτό και οι γιορτές αυτές “είναι διαφορετικές” για να προσθέσει ότι “οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους χωρίς χρήση μάσκας σε γιορτινές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Ό,τι κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε”. “Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση”, είπε με νόημα ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Παρομοίως και ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην ελπίδα που γεννά η έλευση του εμβολίου, ωστόσο, σημείωσε πως “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του τέλους και ότι μέχρι να εμβολιαστεί ικανό τμήμα του πληθυσμού είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα”. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι “κατανοούμε την κόπωση που υπάρχει και αντιλαμβανόμαστε την αδημονία των συμπολιτών μας να υπάρξει άρση των μέτρων το ταχύτερο δυνατόν, όμως κατέστησε σαφές ότι “δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα”.
Είπε στη συνέχεια ότι “όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει σταδιακά άρση κάποιων μέτρων με συγκεκριμένο σχέδιο και λαμβάνοντας υπόψη τα υγειονομικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να τηρούμε με προσήλωση όλα τα μέτρα”.
Παπαευαγγέλου: Όλα όσα μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα – Τι μας ανησυχεί
Αφού παρουσίασε τα δεδομένα του ΕΟΔΥ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως η σημερινή ήταν η τελευταία ενημέρωση του έτους και έκανε μία επιγραμματική αναφορά στο τι συνέβη, από τη στιγμή εμφάνισης της νόσου στη Γουχάν της Κίνας και μετά τη διάδοσή της στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. “Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσματα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου” επεσήμανε και ανέφερε τους αριθμούς αυτούς τους δέκα μήνες που η χώρα δίνει μάχη με την πανδημία.
“Το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στη συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε όλους μας ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον ιό ανάμεσά μας. Υπήρχε μια ισορροπία με μικρό αριθμό νέων κρουσμάτων καθημερινά και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Δυστυχώς στο τέλος Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορονοϊόςμας έδειξε για τα καλά τα δόντια του” υπογράμμισε η καθηγήτρια που σημείωσε ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία.
“Ήρθε το εμβόλιο που όλοι περιμέναμε και έτσι μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε αλλά και να διασκεδάζουμε ανέμελα με συγγενείς και φίλους. Προσοχή όμως. Ο εμβολιασμός μας δίνει χαρά και ελπίδα, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη. Και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα δείχνουν ότι στην επικράτεια έχουμε ακόμη πολλά ενεργά κρούσματα. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε 8.500 ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της συμπρωτεύουσας γενικότερα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια και ενώ βρισκόμαστε σε μια εποχή που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα έκθεσής μας”, είπε.
Ακολούθως, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε: “Ο δείκτης του κυλιόμενου μέσου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων εφτά ημερών ανά 100.000 πληθυσμού είναι ιδιαίτερα αυξημένος στη Δ. Αττική, στον Έβρο, στο Κιλκίς, στην Κοζάνη και την Πιερία. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα νοσοκομεία μας ακόμη νοσηλεύουν σημαντικό αριθμό ασθενών. Περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλινικές Covid ενώ άλλοι 500 ασθενείς βρέθηκαν στις ΜΕΘ να παλεύουν για τη ζωή τους. Ακόμη και σήμερα η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη παραμένει ιδιαίτερη υψηλή με 91% των κλινών ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες”.
“Αν και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 15 ημερών είναι τα 48 έτη, τουλάχιστον 1 στους 4 νέους ασθενείς είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που υποδηλώνει σαφώς πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο ευαίσθητες εξακολουθούν να είναι οι ισορροπίες ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα και πόσο δεν θα πρέπει να μας παρασύρουν η χαρά και η αισιοδοξία για τη νέα χρονιά που έρχεται. Έχουμε ακόμη δύο μήνες με χειμωνιάτικο καιρό που θα μας αναγκάσει να παραμείνουμε σε κλειστό χώρο διευκολύνοντας τις νέες μολύνσεις κι αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Γνωρίζουμε καλά πως αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της επιτροπής μας για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού θα γεμίσουν και πάλι ξαφνικά και άδικα μετά από τόσους κόπους τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ήρθε η αρχή του τέλους με τον ερχομό του εμβολίου. Ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τόσο τη δική μας όσο και των αγαπημένων μας” , ανέφερε απευθύνοντας και πάλι έκκληση. Και σημείωσε ότι οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και μη καλά αεριζόμενους όπως τα σπίτια μας αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για τον ιό να μεταδοθεί. “Όσο διαρκεί η μεσημεριανή ή βραδινή συνάθροισή μας για φαγητό” τόνισε προσθέτοντας ότι είναι κριτικής σημασίας το μέγεθος της παρέας όπως και η διάρκεια της συνάντησής μας και είναι σαφές πως όσοι περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά είναι συγκεντρωμένοι για περισσότερο χρόνο τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. “Το μήνυμα απ’ όλο τον κόσμο είναι ίδιο και μονότονο. Δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού”, κατέληξε.
Σε παγκόσμια κλίμακα «η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον τις 82 εκατ. διαγνώσεις εκ των οποίων τα 58 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 22 εκατ. Ο ρυθμός των διαγνώσεων διατηρείται σε 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό έχει σταθεροποιηθεί στις 13 χιλιάδες ανά ημέρα» υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού.
«Στην Ευρώπη η επιδημία πλησιάζει τα 23 εκατομμύρια διαγνώσεις και τους 530 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχώρησε τα επίπεδα των 150 χιλιάδων ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε πως βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια». «Η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».
«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο ρυθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων» διευκρίνισε. «Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική 10 ημέρες πριν εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6» σημείωσε.
«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. Ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Με απλά λόγια το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε γι αυτό και οι γιορτές αυτές, όπως έχουμε πει, είναι διαφορετικές» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους χωρίς χρήση μάσκας σε γιορτινές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Ό,τι κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε. Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε τις γιορτές με την οικογένεια μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση με διαφορετικά νοικοκυριά. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι να είναι η ίδια που είδαμε και στις προηγούμενες ημέρες ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική φούσκα σε όλη τη διάρκεια των εορτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι. Εάν έχουμε συμπτώματα δεν συμμετέχουμε και απομονωνόμαστε. Φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά. Διατηρούμε ένα μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις, συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική μας φούσκα. Κρατάμε τους κανόνες υγιεινής, αερίζουμε τους χώρους ή συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπενθυμίζοντας τους κανόνες για όσο το δυνατόν ασφαλείς γιορτές.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
Παράταση της ισχύος των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε δήμους της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Πιο συγκεκριμένα, παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο δήμος Κοζάνης έχει 96 ενεργά κρούσματα, όταν είχε 152 πριν από μία εβδομάδα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η άρση των μέτρων στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.
Όσον αφορά την τοπική ενότητα Θεσπιέων του δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται.
Ενημέρωσε ακόμα πως λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας αποφασίστηκε από αύριο, στις 6 το πρωί, και για 10 ημέρες, θα ισχύσουν τα ίδια πρόσθετα μέτρα που ισχύουν για τις Θεσπιές.
Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, των δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ηλίου και Αχαρνών, της περιοχής Ζεφυρίου του δήμου Φυλής, καθώς και στο νησί της Καλύμνου, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και την Πρωτοχρονιά.
Τι απάντησαν για το άνοιγμα των σχολείων
Στο ερώτημα πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, κλήθηκαν να απαντήσουν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τρίτης για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι τα δεδομένα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων εξετάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των ειδικών με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που έγινε σήμερα.
Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως “καμία απόφαση δεν λαμβάνεται ελαφρά την καρδία, γίνεται με πολύ κόπο από την Επιτροπή, όπου γίνεται ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων καθώς έρχονται απ’ όλες τις περιοχές της χώρας” για να συμπληρώσει ότι “παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όπως το έχουμε ήδη πει, το άνοιγμα των σχολείων, οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουμε”.
Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι “η επαναλειτουργία των σχολείων δεν αποτελεί στόχο μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά γενικότερα για την ψυχολογία και για την υγεία των παιδιών μας”.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπογράμμισε πως “οι εκπαιδευτικοί αποτελούν για εμάς πολύ σημαντικούς λειτουργούς για την κοινωνία μας, φροντίζουν τα παιδιά μας και θα εμβολιαστούν σαφέστατα σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχουμε κάνει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών” για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι “βέβαια πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, δηλαδή τα άτομα άνω των 70 ετών καθώς και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι και οι αιμοκαθαιρόμενοι”.