Σοκαρισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το MEGA, τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της νεαρής, ότι κάτι της έριξαν στο ποτό της προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις της.
Συγκεκριμένα, οι τοξικολογικές έδειξαν ότι εκτός από αλκοόλ στο αίμα της εντοπίστηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νάρκωση ιδίως αν συνδυαστούν με ποτό.
Στο περιθώριο αυτό έχει ανοίξει μία συζήτηση για το «χάπι βιασμού».
Τι είναι και πώς το προμηθεύονται;
Στη χώρα έχουν καταγραφεί άλλες έξι περιπτώσεις γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Μιλώντας στο Star, o αναπληρωτής ταμίας της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Σφεληνιώτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν τέσσερα – πέντε φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται με φαρμακευτική συνταγή κυρίως σε τοξικομανείς. Δυστυχώς χρησιμοποιούνται από μέλη κυκλωμάτων προκειμένου οι κοπέλες που πάνε μαζί τους να είναι άβουλα όντα στις ορέξεις του καθενός».
Ο αγγλικός όρος για το «χάπι βιασμού» είναι ο «date rape drugs». Χαρακτηρίστηκε έτσι τη δεκαετία του ’90.
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες ουσίες, που δρουν συνήθως πιο εύκολα μαζί με το αλκοόλ.
Τα πιο δημοφιλή χάπια είναι το GHB και αυτά που περιέχουν την ουσία φλουνιτραζεπάμη (Vulbegal, Rohypnol, Hipnosedon).
Χορηγούνται αυστηρά μόνο με συνταγή γιατρού και μάλιστα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν απαγορευθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2016 είχαν αποσυρθεί από τις αγορές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.
Ωστόσο, τα κυκλώματα μπορούν και τα προμηθεύονται εύκολα από το Διαδίκτυο και σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή (5 ως 10 ευρώ).
Ποια η επίδραση αυτών των ουσιών;
Τα χάπια αυτά δεν έχουν χρώμα, οσμή ή γεύση και η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί ότι έχει πάρει κάτι τέτοιο.
Η χρήση τους γίνεται για την υποβοήθηση σεξουαλικών επιθέσεων. Οι ουσίες «βοηθούν» τα θύματα να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον τους και ουσιαστικά να αδυνατούν να αρνηθούν σεξουαλική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, η φλουνιτραζεπάμη προκαλεί προδρομική αμνησία. Τα άτομα δεν μπορούν να θυμηθούν ορισμένα γεγονότα που βίωσαν υπό την επήρεια του φαρμάκου, γεγονός που περιπλέκει τις έρευνες.
Έχουν δηλαδή κενά μνήμης. Δεν μπορούν να θυμούνται ξεκάθαρα την επίθεση, τον επιτιθέμενο ή τα γεγονότα που περιβάλλουν την επίθεση.
Όπως ισχυρίζεται και η 24χρονη, το τελευταίο που θυμάται από εκείνο το βράδυ είναι η συνάντηση και η συνομιλία που είχε με τρεις άνδρες. Το επόμενο πρωί ξύπνησε γυμνή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου χωρίς να θυμάται τι προηγήθηκε τις προηγούμενες ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επήρεια των ουσιών διαρκεί για κάποιες ώρες. Γι’ αυτό έχει λοιπόν, μεγάλη σημασία το πότε γίνεται η δειγματοληψία και όχι πότε διεξήχθησαν οι τοξικολογικές εξετάσεις αφού κάποιες ημέρες μετά το χάπι δεν ανιχνεύεται εύκολα.