Όλοι θέλουν να απαλλαγούν από το στρες που τους πνίγει και δυσκολεύει τη ζωή τους. Ας ξεκινήσουμε προσέχοντας τι βάζουμε στο πιάτο μας.
Το στρες δεν μας είναι άγνωστο. Από τη μία μεριά μας κινητοποιεί και μας προειδοποιεί για τους κινδύνους γύρω μας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αλλά όταν ξεπερνά τα όρια ανοχής του οργανισμού, με αποτέλεσμα να απορυθμίζεται το νευρικό σύστημα, τότε συνιστά απειλή για τη σωματική και την ψυχική υγεία. Καιρός λοιπόν να θέσουμε το στρες υπό έλεγχο. Η προσεγμένη διατροφή αποτελεί απαραίτητο στάδιο σε αυτή τη διαδικασία.
Σε περιόδους στρες είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με τις ουσίες που έχει ανάγκη ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην ένταση που υφίσταται.
Πείτε «ναι» στα εσπεριδοειδή
Αποτελούν πηγές της πολύτιμης βιταμίνης C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Oι ντομάτες, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης C.
Επιλέγετε πουλερικά
Ο λόγος; Περιέχουν τρυπτοφάνη ένα αμινοξύ που οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, του «φυσικού ηρεμιστικού» του εγκεφάλου. Το άπαχο κρέας και τα ψάρια περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη.
Προτιμήστε καρύδια και λιναρόσπορο
Ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, αλλά και το χορταρικό αντράκλα (ή γλιστρίδα), καθώς και τα λιπαρά ψάρια είναι πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ω-3 λιπαρά οξέα πέραν της αντιφλεγμονώδους δράσης τους έχει φανεί ότι προστατεύουν και την καρδιά από τις βλαβερές επιπτώσεις του στρες.
Μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά
Το μαγνήσιο είναι σύμμαχος του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Το χρειαζόμαστε για να μας ηρεμεί και να μας χαλαρώνει. Θα το βρούμε στις μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Όσο για τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες εκτός από την C δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Ε πηγές της οποίας είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Στα συστατικά με αντιοξειδωτική δράση ανήκει και το σελήνιο (τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και δημητριακά), αλλά και τα καροτενοειδή και φλαβονοειδή (καρότα, σταφύλια, μάνγκο, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, σταφύλια).