Οι ήρωες όπως τους αποκάλεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγαίνουν στο δρόμο απαιτώντας η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα του ΕΣΥ και των εργαζομένων του.
Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν δεν κατάλαβε τίποτα από την πανδημία. Γιατί είναι ιδεολογικά αντίθετος με το δημόσιο σύστημα υγείας και υπηρετεί τη λογική της συρρίκνωσης των δομών του ΕΣΥ και της ιδιωτικοποίησης των ‘’κερδοφόρων’’ λειτουργιών του. Άφησε το ΕΣΥ να ‘’κατεβάσει ρολά’’ και διευκόλυνε τους επιχειρηματίες υγείας να ‘’βγάλουν λεφτά’’ (ιδιωτικά θεραπευτήρια – εργαστήρια – κέντρα αποκατάστασης). Χαρακτηριστική είναι η εμμονή του με τις ΣΔΙΤ στην ΠΦΥ το σχέδιο είναι η υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας (αστικού και αγροτικού τύπου) και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και ταυτόχρονα, η διεύρυνση της επιρροής των επιχειρηματιών υγείας στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών, με αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και επιπλέον κόστος για τον πολίτη.
Στη χώρα μας οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπερνούν κατά πολύ τις 15000 (15485) και βρίσκετε μεταξύ των ουραγών στη σχετική λίστα της ΕΕ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να ακούσει τις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων του ΕΣΥ, επιλέγει λαϊκιστικά πυροτεχνήματα όπως χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και το να αποκαλεί τους υγειονομικούς ‘’ήρωες’’.
Στα λόγια ανοιχτοχέρης ο κ. Μητσοτάκης, στη πράξη όμως μειώνει κατά 900 εκ. τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ για το 2022, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων στο ΕΣΥ και προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων για αντιστραφεί η σημερινή προβληματική κατάσταση:
1. Αναστολή του νόμου για την υποχρεωτική αργία.
1. Μόνιμη παραμονή στο ΕΣΥ των συμβασιούχων.
2. Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ (λόγω συνταξιοδότησης ή αποχώρησης).
3. 15000 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία-ΚΥ σε βάθος 3ετίας.
4. Ένταξη εργαζομένων στα ΒΑΕ.
5. Αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών του λοιπού προσωπικού.
6. Σοβαρά κίνητρα στελέχωσης με γιατρούς των άγονων-νησιωτικών περιοχών, των άγονων ειδικοτήτων (πχ αναισθησιολογία) και των άγονων τμημάτων (άγονες προκηρύξεις) στις δομές του ΕΣΥ.
7. Ενσωμάτωση στους Οργανισμούς των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νέων τμημάτων και υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν λόγω covid (κλινικές-ΜΕΘ λοιμώξεων, μετανοσοκομειακή φροντίδα, εμβολιαστικά κέντρα, κινητές μονάδες ΠΦΥ κλπ.).
8. Ενίσχυση και αναδιοργάνωση της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης, του ΕΚΑΒ και των ΤΕΠ.
9. Αναστολή λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν στα νοσοκομεία και πλήρης ανάληψη της ευθύνης αυτής από την ΠΦΥ.
10. Ανάπτυξη και ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
11. Σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ).
Μπάμπης Σίμος
Οδοντίατρος
Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων