Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2026
Farkadonaday.gr
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Farkadonaday.gr
No Result
View All Result

Έκθεση κόλαφος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή – “Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα”

9 Αυγούστου 2021
in Διεθνή
Έκθεση κόλαφος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή – “Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα”
Share on FacebookShare on Twitter

Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι πιστεύαμε και επιδεινώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι φοβόμασταν, υπογραμμίζει στη νέα έκθεσή της η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, απειλώντας με νέες «πρωτοφανείς» καταστροφές την ανθρωπότητα, που ήδη πλήττεται από διαδοχικούς καύσωνες και πλημμύρες.

Κύματα ακραίου καύσωνα, που έπλητταν παλιότερα μία φορά κάθε 50 χρόνια, αναμένεται τώρα να συμβαίνουν μία φορά τη δεκαετία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ οι νεροποντές και οι ξηρασίες έχουν ήδη γίνει συχνότερες.

Ήδη τα επίπεδα των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι αρκετά υψηλά στην ατμόσφαιρα ώστε να θεωρείται σίγουρο πως θα επιφέρουν διαταραχές του κλίματος για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, προειδοποιούν οι επιστήμονες στην έκθεση της Διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC, GIEC) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την διάσκεψη GOP26 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, αυτή η διαπίστωση σοκ των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ηχεί σαν κάλεσμα για να λάβουμε θέσεις μάχης: οι άνθρωποι είναι «ασυζητητί» υπεύθυνοι για την κλιματική απορρύθμιση και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν θέλουν να περιορίσουν τις ζημιές.

Αυτή η πρώτη έπειτα από επτά χρόνια έκθεση, που υιοθετήθηκε την Παρασκευή από 195 χώρες και αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες, εξετάζει πέντε σενάρια για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από το πιο αισιόδοξο –ορισμένοι το θεωρούν ουτοπικό– μέχρι το χειρότερο.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο πλανήτης αναμένεται να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή γύρω στο 2030. Δέκα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν στην προηγούμενη εκτίμηση της Διακυβερνητικής, το 2018.

Στη συνέχεια, μέχρι το 2050, η αύξηση προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί πολύ πέραν του ορίου αυτού –που είναι ένα από τα όρια-κλειδιά της Συμφωνίας του Παρισιού– ακόμη κι αν ο κόσμος καταφέρει να μειώσει κατά πολύ τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Και αν οι εκπομπές αυτές δεν μειωθούν δραστικά, θα ξεπεράσουμε τους +2 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του αιώνα. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την αποτυχία της Συμφωνίας του Παρισιού και του στόχου της να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους +2 βαθμούς Κελσίου, ει δυνατόν στον +1,5 βαθμό Κελσίου.

«Δεν είναι παρά η πρώτη ομοβροντία»

Παρόλο που η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί προς το παρόν μόνο κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, ο κόσμος βλέπει με τα μάτια του τις συνέπειες που ήδη εκδηλώνονται. Ακόμη περισσότερο το φετινό καλοκαίρι, με τις εικόνες από τις πυρκαγιές που πλήττουν τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα ή την Τουρκία, τις πλημμύρες σε περιφέρειες της Γερμανίας και της Κίνας ή το θερμόμετρο που αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου στον Καναδά.

«Αν νομίζετε ότι αυτό είναι σοβαρό, θυμηθείτε πως αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι παρά η πρώτη ομοβροντία», σχολιάζει η Κριστίνα Νταλ, της οργάνωσης Union for Concerned Scientists.

Ακόμη και με τον +1,5 βαθμό Κελσίου, οι καύσωνες, οι πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα θα αυξηθούν με «άνευ προηγουμένου» τρόπο σε όρους έκτασης, συχνότητας, εποχών του έτους και πληττόμενων ζωνών, προειδοποιεί η Διακυβερνητική.

«Κρύος ιδρώτας θα πρέπει να λούσει όποιον διαβάζει την έκθεση αυτή (…) Δείχνει πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε με την κλιματική αλλαγή: βρισκόμαστε μέσα σε μια τρύπα, την οποία εξακολουθούμε να σκάβουμε», σχολίασε ο κλιματολόγος Ντέιβ Ριέι.Μπροστά σ’ αυτό το μέλλον που μοιάζει με Ημέρα της Κρίσης, οι εκκλήσεις για δράση πολλαπλασιάζονται.

«Η σταθεροποίηση του κλίματος θα απαιτήσει μια ισχυρή, ταχεία και με διάρκεια μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να φθάσουμε στην ουδετερότητα άνθρακα», επιμένει ο Πανμάο Ζάι, συμπρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που επεξεργάστηκε αυτή την πρώτη πτυχή της έκθεσης της Διακυβερνητικής.

Η δεύτερη πτυχή της σχετικά με τις επιπτώσεις, η οποία προβλέπεται για τον Φεβρουάριο του 2022, δείχνει λεπτομερώς πώς η ζωή στη Γη θα αλλάξει αναπόδραστα μέσα σε 30 χρόνια, ακόμη και νωρίτερα, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκδοχή της που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τρίτη πτυχή σχετικά με τις λύσεις αναμένεται τον Μάρτιο. Όμως η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι ήδη ευρέως γνωστή για να γίνει η μετάβαση προς μια οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα.

«Η έκθεση αυτή οφείλει να σημάνει το τέλος του άνθρακα και των ορυκτών καυσίμων πριν καταστρέψουν τον πλανήτη μας», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγορώντας τα καύσιμα αυτά και την καταστροφή των δασών ότι «κάνουν τον πλανήτη να ασφυκτιά».

Προς τους +4 ή τους +5 βαθμούς, με τον σημερινό ρυθμό

Ενώ θα πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές του CO2 κατά το ήμισυ μέχρι το 2030 για να παραμείνουμε στον +1,5 βαθμό Κελσίου, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς τη Γλασκώβη, όπου θα συνεδριάσουν τον Νοέμβριο οι ηγέτες ολόκληρου του κόσμου.

«Δεν υπάρχει χρόνος για να περιμένουμε και δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας «να επιτύχει» η GOP, έπειτα απ’ αυτό τον «κόκκινο συναγερμό» για την ανθρωπότητα που σήμανε η Διακυβερνητική.

Όμως στο στάδιο αυτό, μόνον οι μισές από τις κυβερνήσεις έχουν αναθεωρήσει τις δεσμεύσεις τους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η προηγούμενη σειρά δεσμεύσεων, που είχαν αναληφθεί μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, θα οδηγούσαν σ’ έναν κόσμο με +3 βαθμούς Κελσίου, εφόσον γίνονταν σεβαστές, όμως με τον σημερινό ρυθμό ο κόσμος οδεύει μάλλον προς τους +4 ή τους +5 βαθμούς Κελσίου.

Μέσα σ’ αυτές τις ζοφερές προβολές, η Διακυβερνητική δίνει και μια ελπίδα για να κρατηθούμε απ’ αυτή.

Στο καλύτερο σενάριο, η θερμοκρασία θα μπορούσε να πέσει κάτω από το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, με τη δραστική μείωση των εκπομπών και με την απορρόφηση περισσότερου CO2 απ’ όσο εκπέμπουμε. Όμως οι τεχνικές που επιτρέπουν τη δέσμευση σε μεγάλη κλίμακα του CO2 από την ατμόσφαιρα εξακολουθούν να βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας, επισημαίνει η Διακυβερνητική.

Μη αναστρέψιμες συνέπειες

Ορισμένες συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας είναι σε κάθε περίπτωση «μη αναστρέψιμες», επιμένουν οι συντάκτες της έκθεσης. Με το λιώσιμο των πάγων των πόλων, η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει για «αιώνες, ακόμη και χιλιετίες». Η θάλασσα, η στάθμη της οποίας έχει ήδη αυξηθεί κατά 20 εκατοστά από το 1900, θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω κατά περίπου 50 εκατοστά μέχρι το 2100, ακόμη και με +2 βαθμούς Κελσίου.

«Μοιάζει μακρινό, όμως εκατομμύρια παιδιά, που έχουν ήδη γεννηθεί, θα ζουν ακόμη τον 22ο αιώνα», υπογραμμίζει ο Τζόναθαν Μπάμπερ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Για πρώτη φορά, η Διακυβερνητική του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή υπογραμμίζει επίσης πως «δεν μπορεί να αποκλείσει» το ενδεχόμενο να υπάρξουν «σημεία καμπής», όπως το λιώσιμο των πάγων που καλύπτουν την Ανταρκτική ή ο θάνατος δασών, τα οποία θα οδηγούσαν το κλιματικό σύστημα προς μια δραματική και αμετάκλητη αλλαγή.Όμως αυτός δεν είναι λόγος για να εγκαταλείψουμε τη μάχη, το αντίθετο, επιμένουν επιστήμονες και οικολόγοι. Διότι η κλιματική αλλαγή δεν αποχαλινώνεται μαγικά πέρα από ένα ορισμένο όριο: κάθε κλάσμα του βαθμού έχει σημασία και ενισχύει τον αντίκτυπο.

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε», διαβεβαιώνει η Φριντερίκε Ότο, μία από τις συντάκτες της έκθεσης.

«Δεν θα επιτρέψουμε η έκθεση αυτή να μπει στο συρτάρι», επιμένει από την πλευρά της η Κάισα Κοσόνεν της Greenpeace. «Θα την έχουμε μαζί μας στα δικαστήρια».

Πώς αντέδρασε η Ε.Ε.

Η έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC, GIEC) καταδεικνύει «την άκρως επείγουσα ανάγκη να δράσουμε τώρα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς εκτιμώντας πως «δεν είναι πολύ αργά» για να «εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση».

«Δεν είναι πολύ αργά για να τιθασεύσουμε την τάση και να εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση της κλιματικής αλλαγής, με την προϋπόθεση ότι θα δράσουμε αποφασιστικά τώρα και όλοι μαζί», επέμεινε στο Twitter ο Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η διάσκεψη για το κλίμα COP26, που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από τρεις μήνες στη Γλασκώβη, «πρέπει να είναι η στιγμή που ο κόσμος θα πει ‘αρκετά!’», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Όμως πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση: η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου απαιτεί την ουδετερότητα άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα και μια πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη πολιτικών για να την επιτύχουμε», επέμεινε ο Φρανς Τίμερμανς.

Βερολίνο: «Ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη»

«Ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη» από την απειλή της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας, προειδοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διακυβερνητικής.

«Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα, που παρουσιάσθηκε σήμερα, μας θυμίζει άλλη μια φορά πως ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Έγκειται σ’ εμάς να κάνουμε τα χρόνια του 2020 μια δεκαετία αφιερωμένη στην προστασία του κλίματος», πρόσθεσε καλώντας να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον «1,5 βαθμό Κελσίου», τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015.

Η υπουργός παραδέχθηκε πως «δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καθώς η έκθεση επισημαίνει ήδη τις αμετάκλητες συνέπειες του φαινομένου.

«Το ζήσαμε ήδη στη Γερμανία», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τον Ιούλιο και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 190 ανθρώπους.

Όμως «δεν μπορούμε παρά να προετοιμαστούμε γι’ αυτό και να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, ως διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε προσθέτοντας πως η προστασία του κλίματος είναι «ένα καθήκον ουσιώδες για την επιβίωσή μας».

«Με τον ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία του κλίματος, η Γερμανία προσέφερε μια σημαντική συμβολή», υπογράμμισε η υπουργός.

Η χώρα ενέκρινε το Μάιο ένα νέο, περισσότερο φιλόδοξο «σχέδιο για το κλίμα», αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τους αρχικούς στόχους της, τους οποίους θεώρησε υπερβολικά χαμηλούς συγκριτικά με τις ανάγκες.

Η Γερμανία προβλέπει πλέον να μειώσει μέχρι το 2030 κατά 65% σε σχέση με το 1990, τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έναντι 55% προηγουμένως, και μετά κατά 88% μέχρι το 2040, θέλοντας να φθάσει στην ουδετερότητα άνθρακα το 2045, πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε αρχικά.

Παρίσι: Τεράστια η «πρόκληση» της εξόδου από τον πολιτισμό των ορυκτών καυσίμων

Η μείωση των εκπομπών του αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μία «τεράστια πρόκληση» που σημαίνει ότι θα βγούμε «μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο στα ορυκτά καύσιμα», αντέδρασε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Μπροστά στην απειλή της ανόδου της θερμοκρασίας, «η γραμμή είναι ξεκάθαρη: να εφαρμόσουμε πλήρως και παντού τη Συμφωνία του Παρισιού. Τόσο για να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο και για να προσαρμοστούμε στα όλο και πιο ακραία κλιματικά φαινόμενα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μπαρμπαρά Πομπιλί.

Η πρόκληση είναι τεράστια, επειδή σημαίνει έξοδο μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο εδώ και αιώνες στα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τις εργασίες των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «επιστημονικό ακρογωνιαίο λίθο στον οποίο βασίζονται οι κλιματικές πολιτικές μας.Αυτή η έκθεση της Διακυβερνητικής «δικαίως υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά την πραγματική επείγουσα ανάγκη να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θέσουμε πλήρως σε εφαρμογή τη συμφωνία του Παρισιού που είναι η πυξίδα όλων μας, κρατών, συλλογικοτήτων, κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας και τις συνέπειές της», επαύξησε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος κάλεσε «όλα τα κράτη, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να αυξήσουν» τις κλιματικές δεσμεύσεις τους.

Λονδίνο: Για «αυστηρή προειδοποίηση» έκανε λόγο ο Μπόρις Τζόνσον

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οικοδεσπότης της διάσκεψης COP26 για το κλίμα, δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ συνιστά μια «αυστηρή προειδοποίηση» για τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη και μια έκκληση για δράση.

Η έκθεση αυτή συνιστά μια «αυστηρή προειδοποίηση εκ μέρους των επιστημόνων ολόκληρου του κόσμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο «η ανθρώπινη δραστηριότητα καταστρέφει τον πλανήτη».

«Ελπίζω πως η έκθεση της Διακυβερνητικής (…) θα αποτελέσει σήμα συναγερμού για να λάβει από τώρα μέτρα ο κόσμος, πριν συναντηθούμε τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της COP26», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον συντηρητικό ηγέτη, «η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη μας». «Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη: να ξεχάσουμε τον άνθρακα και να περάσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να προστατεύσουμε τη φύση και να χρηματοδοτήσουμε το κλίμα», πρόσθεσε.Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να φθάσει στην ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050 και θέλει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 78% μέχρι το 2035. Ωστόσο εξακολουθεί να επικρίνεται από οικολογικές οργανώσεις επειδή διατηρεί ορισμένα νέα προγράμματα τα οποία συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ – Τι δηλώνει ο Άντονι Μπλίνκεν

«Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί την υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων για το κλίμα», μετά τη δημοσίευση της νέας έκθεσης-σοκ των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Η στιγμή αυτή απαιτεί από τους παγκόσμιους ηγέτες, τον ιδιωτικό τομέα και τα άτομα να δράσουν κατεπειγόντως από κοινού και να κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας και το μέλλον μας στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και πέραν αυτής», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα, που παρουσιάσθηκε σήμερα, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν, ενώ οι άνθρωποι είναι «ασυζητητί» υπεύθυνοι για τις κλιματικές διαταραχές και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν θέλουν να περιορίσουν τις καταστροφές.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό όλες οι χώρες και κυρίως οι μεγάλες οικονομίες να κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη διάρκεια αυτής της κρίσιμης δεκαετίας των χρόνων του 2020 για να βάλουν τον κόσμο σε μια πορεία που να καθιστά εφικτό το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί σε μια μείωση κατά 50-52% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 2030 σε σχέση με το επίπεδο του 2005 και έδωσαν εντολή σε όλη την ομοσπονδιακή διοίκηση να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντενεπέστρεψε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει την Ουάσινγκτον, και εξέφρασε την πρόθεσή του να τεθεί επικεφαλής της μάχης κατά της ανόδου της θερμοκρασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

👁️ Το άρθρο αυτό προβλήθηκε 806 φορές.

Source: enikos.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Το σακάκι έγινε… φουστανέλα και βγήκαν τα γιαταγάνια!
Παραπολιτικά

Το σακάκι έγινε… φουστανέλα και βγήκαν τα γιαταγάνια!

21 Ιουλίου 2026
0

Τελικά εκεί που κάποιοι περίμεναν ότι το «κοστούμι» θα μείνει στη ντουλάπα να το φάει ο σκόρος, φαίνεται πως… βγήκε!...

Read more
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στη δράση του ΟΟΣΑ & της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Talent Booster Mechanism»
Παραπολιτικά

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση βάζει «ψαλίδι» σε απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

21 Ιουλίου 2026
0

Η απόφαση πέρασε αλλά όχι όπως σχεδιάστηκε... από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας έβαλε «ψαλίδι»...

Read more
Νέα παιδική χαρά στην πλατεία Φαρκαδόνας
Τοπικά

Νέα παιδική χαρά στην πλατεία Φαρκαδόνας

21 Ιουλίου 2026
0

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Φαρκαδόνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη χωροθέτηση νέας παιδικής χαράς επιφάνειας 107 τ.μ. στην κεντρική πλατεία...

Read more
Συνελήφθη φυγόποινος για ενδοοικογενειακή βία στα Τρίκαλα
Τοπικά

Συνελήφθη στα Τρίκαλα 26χρονος καταζητούμενος για κλοπή

21 Ιουλίου 2026
0

Συνελήφθη, χθες (20-07-2026) το πρωί στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Τρικάλων, 26χρονος ημεδαπός, διότι σε...

Read more
Συνελήφθη φυγόποινος στη Φαρκαδόνα
Τοπικά

Χειροπέδες σε 27χρονο στην Καλαμπάκα για κατοχή αναδιπλούμενου σουγιά

21 Ιουλίου 2026
0

Συνελήφθη, σήμερα (21-07-2026) τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην Καλαμπάκα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Τρικάλων, 27χρονος ημεδαπός, διότι...

Read more
Σύλληψη δύο ατόμων στα Τρίκαλα για κατοχή ναρκωτικών
Τοπικά

Στη σύλληψη 27χρονου για κατοχή κοκαΐνης προχώρησε η Δίωξη Ναρκωτικών Τρικάλων

21 Ιουλίου 2026
0

Συνελήφθη, σήμερα (21-07-2026) τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην Καλαμπάκα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων...

Read more
Η διαδρομή του Ε-65: Πολιτικές μάχες, καθυστερήσεις και τελική δικαίωση
Τοπικά

Η διαδρομή του Ε-65: Πολιτικές μάχες, καθυστερήσεις και τελική δικαίωση

21 Ιουλίου 2026
0

Για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65, υπήρχαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι σχετικές ζυμώσεις, συζητήσεις και αρχικοί σχεδιασμοί....

Read more
Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι αλλαγές που έρχονται στο Gov.gr και οι νέες ψηφιακές υποδομές της χώρας
Τοπικά

Παπαστεργίου: Στο 99% η κτηματογράφηση – Στόχος η πλήρης λειτουργία του Κτηματολογίου έως το τέλος του 2026

21 Ιουλίου 2026
0

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης στους «Αταίριαστους», στον ΣΚΑΪ Περίπου 4.000 κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις ήδη έχουν βεβαιωθεί...

Read more
Συνάντηση  Λιούτα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια
Τοπικά

Συνάντηση Λιούτα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια

21 Ιουλίου 2026
0

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια πραγματοποίησε ο Βουλευτής Τρικάλων, Θανάσης Λιούτας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,...

Read more
Σύλληψη Τρικαλινού για διατάραξη κοινής ησυχίας
Ελλάδα

Μαχαίρωσαν 16χρονο στον Πλαταμώνα – Δημόσια έκκληση του πατέρα του για μάρτυρες

21 Ιουλίου 2026
0

Έντονο προβληματισμό προκαλεί νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων που σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον Πλαταμώνα. Κατά τη διάρκεια...

Read more
Παραδόθηκε ενοποιημένο το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65
Τοπικά

Σε κυκλοφορία ολόκληρος ο Ε65 από τις 23 Ιουλίου

21 Ιουλίου 2026
0

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Ιουλίου το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, μήκους 46 χιλιομέτρων, που...

Read more
Απεβίωσε ο Δημήτριος Αργύρης από το Γριζάνο
Κοινωνικά

Απεβίωσε ο Δημήτριος Αργύρης από το Γριζάνο

21 Ιουλίου 2026
0

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΡΓΥΡΗ ΕΤΩΝ 84 Θανόντα, κηδεύουμε την Τρίτη 21 Ιουλίου 2026 και ώρα 19:30μ.μ.,  εκ...

Read more
«Έσβησε» στο δρόμο από Τρίκαλα για Λάρισα
Τοπικά

Νεκρή 67χρονη εντοπίστηκε δίπλα στο αυτοκίνητό της στον Ε65

20 Ιουλίου 2026
0

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Δευτέρας στις αρχές, μετά τον εντοπισμό μιας 67χρονης γυναίκας χωρίς τις αισθήσεις της δίπλα στο...

Read more
Θα προλάβει να φορεθεί το «κοστούμι» ή θα το φάει ο… σκόρος;
Παραπολιτικά

Θα προλάβει να φορεθεί το «κοστούμι» ή θα το φάει ο… σκόρος;

21 Ιουλίου 2026
0

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπως όλα δείχνουν, η Ντιντή θα συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της Αντιπεριφέρειας μέχρι και την...

Read more
Σε ηλικία 55 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Αλεξίου από τη Φαρκαδόνα
Κοινωνικά

Σε ηλικία 55 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Αλεξίου από τη Φαρκαδόνα

20 Ιουλίου 2026
0

Τoν πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό, θείο, υιό και φίλο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ( BRAVE BOY ) ΕΤΩΝ 55 Θανόντα, κηδεύουμε την Τρίτη 21...

Read more
Next Post
Χωρίς βάρκες στον Ληθαίο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Χωρίς βάρκες στον Ληθαίο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι (εξοπλισμός διευκόλυνσης μετακινήσεων) και (οικονομική στήριξη νομαδικής μελισσοκομίας)

Πάρκο σκύλων με ανακυκλωμένα υλικά στα Τρίκαλα

Πάρκο σκύλων με ανακυκλωμένα υλικά στα Τρίκαλα

-60% για οκτώ μέρες όλα τα DSQUARED2 & GUESS στο KARAKIKES shopping center

-60% για οκτώ μέρες όλα τα DSQUARED2 & GUESS στο KARAKIKES shopping center

«Πηγαδάκι» με άρωμα… εκλογών στη Φαρκαδόνα!

«Πηγαδάκι» με άρωμα… εκλογών στη Φαρκαδόνα!

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - Αρ. Μητρώου: 14251

Ο παρών ιστότοπος Farkadonaday.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένος με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
© 2020 farkadonaday.gr

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία