ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ.
Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκα τη δημοτική ενότητα Ζάρκου, μια περιοχή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου 2021. Δυστυχώς πέρασαν τέσσερις και πλέον μήνες και η κατάσταση των σεισμοπαθών που αντίκρισα στον πρόχειρο καταυλισμό που στήθηκε είναι αποκαρδιωτική.
Είναι γεγονός πως τις πρώτες μέρες της τραγωδίας όλοι οι φορείς στάθηκαν στο πλευρό τους και πήραν πρωτοβουλίες για να βρεθούν λύσεις. Με τη συνεργασία δημοτικής αρχής περιφερειακής αρχής, πολιτικής προστασίας και υπουργείου εσωτερικών στήθηκε ο καταυλισμός του Ζάρκου αλλά και στην περιοχή του Γριζάνου και της Φαρκαδονας .Από τότε όμως ως τώρα οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Συγκεκριμένα πέραν του βοηθήματος των 600 ευρώ που έλαβαν όλοι οι σεισμοπαθείς τις πρώτες μέρες εκτοτε καμία άλλη ενίσχυση δεν έχει δοθεί ειδικά σε όσους διαμένουν στα κοντεινερ των σεισμόπληκτων καταυλισμών. Επιπλέον στις οικίες και στους επαγγελματικούς χώρους που κρίθηκαν ακατάλληλοι και αναγκαστικά οι ιδιοκτήτες τους τους εγκατέλειψαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να αποστέλλουν κανονικά λογαριασμούς με πάγια και δημοτικά τέλη. Ακόμη με την άνοδο της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες τα κοντέινερ παρ ότι διαθέτουν κλιματισμό μετατρέπονται σε χώρους ανυπόφορους για την ομαλή διαβίωση ειδικά ευπαθών ομάδων, μιας και στον καταυλισμό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για σκίαση.
Τέλος μετά τα όσα διαδικαστικά προβλήματα μου μετέφεραν οι σεισμοπαθείς, μου τόνισαν τη μεγάλη τους αγωνία για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην εξέταση των φακέλων των σπιτιών που επλήγησαν με σκοπό να αποφασιστεί το ύψος των αποζημιώσεων που δικαιούνται.
Με πόνο ψυχής και με την πλήρη απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους ρωτούσαν επίμονα να μάθουν αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πορεία καταβολής των αποζημιώσεων, κάτι που κρίνεται απόλυτα αναγκαίο για την εκκίνηση της διαδικασίας επισκευής των νοικοκυριών τους, ελλείψει άλλων πόρων.
Ένα δεύτερο και βασικό ερώτημα που μου έθεσαν είναι η αγωνία τους για τον τρόπο που θα αιτηθούν από τις τράπεζες την ίδια συμμετοχή για την επισκευή μιας και πολλοί εξ αυτών ήδη λογω παλαιότερων οικονομικών δυσχερειών βρίσκονται στις μαύρες λίστες των τραπεζών που στα δύσκολα χρόνια στηρίχτηκαν με το αίμα των Ελλήνων φορολογημένων.
Επειδή ο θυμόσοφος λαός λέει ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού και επειδή οι εικόνες ‘’των προσωρινών καταυλισμών’’, όπως τους χαρακτήριζαν υπουργοί νομάρχες και δήμαρχοι της τότε εποχής στην Καλαμάτα και την Κοζάνη, μας θυμίζουν ότι έγιναν μόνιμοι χώροι κατοικίας για τους άτυχους πολίτες εδώ και 30 και πλέον έτη, ο κ περιφερειάρχης ερωταται τα κατωθι:
1 α Θα μπορούσε να εξασφαλιστεί κονδύλιο από την περιφερειακή αρχή ώστε να δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση σύντομα τούτη την ώρα που οι ανθρώποι των σεισμόπληκτων περιοχών την έχουν απόλυτη ανάγκη για να συνεχίσουν να επιβιώσουν με σχετική αξιοπρέπεια;
β Μετά τις φωτογραφίες και τις τυμπανοκρουσίες την ώρα που οι γερανοί κατέβαζαν τα κοντέινερ στους καταυλισμούς, τι σκοπεύει η περιφερειακή αρχή να πράξει ώστε να τοποθετηθούν σκίαστρα και να μπορούν οι άνθρωποι να στέκονται έξω από τα κοντέινερ χωρίς να κινδυνεύουν από τον καυτό ήλιο της εποχής ;
2 Τι προτίθεται να πράξει η περιφερειακή αρχή και κατά συνέπεια το περιφερειακό συμβούλιο ως πολιτικό όργανο σχετικά με την απουσία σαφούς και ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος για τους απαιτούμενους χρόνους εξέτασης φακέλων και αποφάσεων εκταμίευσης αποζημιώσεων; Με ποιο τρόπο η περιφερειακή αρχή θα μπορούσε να πιέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, δεδομένων των έκτακτων και κρίσιμων συγκυριών;
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ
Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας