Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε στο προσχέδιο δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μια γλώσσα εξεταζόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Ο Καλίν μίλησε σε ημερίδα με θέμα «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» που διοργάνωσε διαδικτυακά το German Marshall Fund, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Η παγκόσμια τάξη και ειδικά μετά την επιδημία COVID-19, άρχισε να αλλάζει, αλλά η Τουρκία παραμένει μέρος της συμμαχίας της Δύσης είπε ο Καλίν, αναφέροντας το εξής.
«Το ότι είμαστε ακόμα κομμάτι του ΝΑΤΟ και επιθυμούμε να ενταχθούμε πλήρως στην ΕΕ και να παραμείνουμε ισχυρός εταίρος και σύμμαχος της δυτικής συμμαχίας, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε καλές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής ή με την Ρωσία».
Υπενθύμισε ότι η Τουρκία πέρα από τα βήματα που κάνει σε θέματα όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική στην οποία έχουν προτεραιότητα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή.
Ερωτηθείς για το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία που θα τεθεί στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε τα παρακάτω:
«Διάβασα το προσχέδιο δήλωσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία. Ήταν απογοητευτικό που είδα μια γλώσσα να εξετάζονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ελπίζω ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα το αποφύγουν. Η γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών κατά της Τουρκίας, δεν λειτούργησε ποτέ».
«Εμείς θέλουμε να έχουμε θετική ατζέντα. Επιθυμούμε να ανοίξουμε πάλι μια σελίδα με την ΕΕ και να προχωρήσουμε στην ενταξιακή διαδικασία».
Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν προσέγγισε τον διάλογο με την Τουρκία μέχρι να τελειώσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, λέγοντας το εξής:
«Αυτή η κατάσταση με κάνει να σκέφτομαι ότι η Ελλάδα ελπίζει να βγουν κυρώσεις από αυτή τη σύνοδο κορυφής.
Να είστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο όχι μόνο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ αλλά και για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας».