Μετά τους τίτλους τέλους που έπεσαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή με την ολοκλήρωση και του έβδομου κύκλου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τον Οικονομικό Εισαγγελέα , παίρνουν «φωτιά». «Τρέχουν» ελέγχους και διασταυρώσεις με στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν καταστρατηγήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις εκταμίευσης των κρατικών ενισχύσεων. Ο ελεγκτικός μηχανισμός εστιάζεται στα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport και στα αντίστοιχα στοιχεία που αναγράφονται στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Οι έλεγχοι θα αφορούν θα επικεντρωθούν στα εξής «κόλπα»:
- Πλασματικοί τζίροι. Οι επιχειρήσεις που δήλωναν τζίρους «ψίχουλα» ακόμα και μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ και έσπευσαν πριν ανοίξουν οι κύκλοι των επιστρεπτέων προκαταβολών να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν μεγαλύτερους τζίρους και κέρδη το 2019 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 βρίσκονται στον ραντάρ των ελεγκτών. Οι πρώτοι έλεγχοι έφεραν στην επιφάνεια φυτώρια και κρεοπωλεία που ενώ είχαν δηλώσει στην Εφορία τζίρο 3.000-7.000 ευρώ έτρεξαν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις εκτοξεύοντας τους τζίρους τζίρου στα 2 και τα 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να πάρουν μεγάλα κομμάτια από την πίτα των επιστρεπτέων προκαταβολών.
- Πλασματικές μειώσεις τζίρου με μεταφορές τιμολογίων. Το κριτήριο της πτώσης τζίρου που άνοιγε τις πύλες των ενισχύσεων, πολλοί επιχείρησαν να το καλύψουν με τιμολόγια εκ των υστέρων. Ο έλεγχος επικεντρώνεται τώρα στο χρόνο έκδοσης των τιμολογίων και την χρονική απόκλισή τους από φορτωτικές και δελτία αποστολής .
- Ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ. Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι αιτούντες ενίσχυσης άλλα είχαν δηλώσει με τις περιοδικές ΦΠΑ και άλλα στην πλατφόρμα MyBusinesSupport , εικάζοντας ενδεχομένως πως κανείς δεν θα μπει στον κόπο της διασταύρωσης. Οι διασταυρώσεις των στοιχείων θεωρείται απλή διαδικασία.
- Προσλήψεις «μαϊμού» εργαζομένων. Η περίπτωση με το καφέ των 25 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλία και τους 150 εργαζόμενους σε αναστολή, είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική. Τέτοιες περιπτώσεις θα ξεσκονίσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναζητώντας όσους προχώρησαν σε εικονικές προσλήψεις εργαζομένων για να βάλουν στην τσέπη τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
Οσοι βρεθούν να έχουν «πειράξει» τζίρους και δηλώσεις όχι μόνο θα κληθούν να επιστρέψουν τις ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος αλλά ο φάκελος τους θα βρεθεί στα χέρια του εισαγγελέα.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει ήδη εγγράφως, από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, να εξετάσουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων , ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες και να αποκαλυφθούν τυχόν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, και οι οποίες καταβλήθηκαν μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα κλιμάκια του ΣΕΠΕ ελέγχουν επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες ροές μισθωτής απασχόλησης, οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Παράλληλα με τους φυσικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, πραγματοποιούνται και ψηφιακοί έλεγχοι των στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως π.χ. η πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.
Πηγή: ΟΤ