80 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ

23 Φλεβάρη  2023  συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ , που συσπείρωσε εκατοντάδες χιλιάδες νέων στον αντιφασιστικό αγώνα στο πλευρό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με ψυχή , οργανωτή και καθοδηγητή το ΚΚΕ. έμελλε να γράψει σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους ναζί κατακτητές. Έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο για την αγωνιστική ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος στη χώρα μας. Στην πορεία του αγώνα συσπείρωσε περισσότερους από 600 χιλιάδες νέων κοριτσιών και αγοριών της πατρίδας μας.

Με το σύνθημα: «πολεμάμε και τραγουδάμε, πολεμάμε και μαθαίνουμε» ο ΕΠΟΝίτης και η ΕΠΟΝίτισσα, έχοντας το βλέμμα καρφωμένο σε ένα καλύτερο αύριο, πάλευαν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, ζώντας ολόπλευρα την ομορφιά του ανυποχώρητου αγώνα, της ανυπότακτης ζωής

Η ΕΠΟΝ έδωσε σωρεία νικηφόρων μαχών κατά των κατακτητών και έδωσε πολλά θύματα στον αγώνα. Μετά την απελευθέρωση χιλιάδες μέλη της ΕΠΟΝ διώχθηκαν και γέμισαν τις φυλακές και την Μακρόνησο. Χιλιάδες εκτελέστηκαν από το μισαλλόδοξο καθεστώς, που έστησαν στην χώρα μας οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες των Γερμανών.

Τιμάμε την πολύπλευρη προσφορά της στην διαπαιδαγώγηση της ελληνικής νεολαίας μας, με ανώτερες αξίες και ιδανικά, ,με  αφοβία απέναντι στον αντίπαλο ,με το παράδειγμα αγώνα, που παρέδωσαν στις επόμενες γενιές, μάς εμπνέει και μας καθοδηγεί μέχρι σήμερα με τις αξίες του αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον. Με τη δράση της άφησε πλούσιες παρακαταθήκες για τις νέες γενιές. Το έργο της ΕΠΟΝ έχει γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στην Ιστορία του λαού και της νεολαίας, για να διδάσκει τα νιάτα της πατρίδας μας πως όταν το αποφασίσουν, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, μπορούν ακόμα και κόντρα στη θύελλα να φέρουν τα κάτω-πάνω, να χτίσουν το δικό τους φωτεινό μέλλον.

Με βαθύ σεβασμό υποκλινόμαστε στους χιλιάδες αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, που πάλεψαν μέσα σε αφόρητες συνθήκες και άντεξαν τις κακουχίες και αντιξοότητες που είχε η επιλογή της στρατευμένης στον αγώνα ζωής.

Παλεύουμε να συμπορευτούν ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ , ακολουθώντας τον δρόμο της ανυποχώρητης σύγκρουσης με την “κανονικότητα” της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που είναι και ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να φέρει νικηφόρους αγώνες στον λαό και τη νεολαία. Το ΚΚΕ είναι ο σίγουρος εγγυητής αυτού του δρόμου, βαδίζοντας στα μονοπάτια της βαριάς κληρονομιάς των αγώνων του λαού μας.

 Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ