13 περίεργα κόλπα να κρατήσετε υγιή τον εγκέφαλό σας και να ενισχύσετε τη μνήμη

Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν μερικές ιδιόμορφες θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά μια κακή μνήμη. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να εκπαιδεύσετε ξανά τον εγκέφαλό σας;

1. Μην πάτε αμέσως στην τουαλέτα όταν νιώθετε την ανάγκη
Δεν σας αρέσει το πράσινο τσάι; Προσπαθήστε να περιμένετε για λίγο από την στιγμή που θα νιώσετε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, για να ενεργοποιήσετε ένα μέρος του εγκεφάλου που σας βοηθά να αντισταθείτε σε ξαφνικές παρορμήσεις. Λέγεται ότι βελτιώνει τη δύναμη της θέλησης και βοηθά στη συγκέντρωση -και τα δύο πιστεύεται ότι ενισχύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ερευνητές στην Ολλανδία ανακάλυψαν ότι τα άτομα που μπορούσαν να αντισταθούν στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία από αυτά που δεν το κατάφερναν σε δύσκολα ψυχικά τεστ.

2. Ξεκουραστείτε
Το να αφιερώνετε 15 λεπτά χωρίς να σκέφτεστε τίποτα βοηθά στον καθαρισμό του εγκεφάλου και βοηθά στη μακροπρόθεσμη ανάκληση, σύμφωνα με μελέτες.

Η ιδέα τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό ψυχολόγο Georg Elias Muller το 1900, αλλά μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου τη δεκαετία του 2000 έδειξε ότι η τεχνική βελτίωσε δραματικά τη μνήμη ασθενών με νευρολογικές κακώσεις. Μια σύντομη περίοδος ήρεμης περισυλλογής βοήθησε να στερεοποιηθούν οι πληροφορίες κατά 11 φορές.

3. Χρησιμοποιήστε ασυνήθιστες γραμματοσειρές
Η αλλαγή μιας τυπικής γραμματοσειράς για κάτι πιο δυσανάγνωστο αυξάνει την απαιτούμενη συγκέντρωση. Ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και της Ιντιάνα διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που μελετούσαν κείμενα με άγνωστες γραμματοσειρές ξεπέρασαν εκείνους που διάβαζαν σε γραμματοσειρά Arial, καθώς ήταν πιο δύσκολο για τον εγκέφαλο να το επεξεργαστεί.

4. Σφίξτε τις γροθιές σας
Οι άνθρωποι που σφίγγουν τα χέρια τους ενώ προσπαθούν να μάθουν κάτι νέο είναι καλύτεροι στο να ανακαλούν πληροφορίες από εκείνους που δεν το κάνουν, προτείνει μια μελέτη στο PLOS One. Ερευνητές στο κρατικό πανεπιστήμιο Montclair στο New Jersey συνιστούν να σφίγγετε το δεξί σας χέρι όταν απομνημονεύετε αριθμούς τηλεφώνου και λίστες αγορών και μετά το αριστερό όταν θέλετε να τους ανακαλέσετε.

5. Φορέστε κόκκινο
Το κόκκινο χρώμα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη συγκέντρωση, την προσοχή και την ακρίβεια. Το 2015, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι θυμούνται τα κόκκινα αντικείμενα πολύ καλύτερα από τα μπλε ή πράσινα.

Οι συγγραφείς είπαν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το κόκκινο συνδέεται με κίνδυνο και ισχυρότερα συναισθήματα, όπως ο θυμός και η αγάπη, γεγονός που κάνει πιο πιθανό να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.

6. Κουνήστε τα μάτια σας
Μετακινώντας τα μάτια σας από τη μία μεριά στην άλλη για 30 δευτερόλεπτα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλέσετε περισσότερες πληροφορίες και να βελτιώσετε την ακρίβεια της μνήμης σας. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ψυχολόγους Andrew Parker και Neil Dagnall, η κίνηση αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που ενισχύει τη μνήμη.

Το 2007, ζήτησαν από τους ανθρώπους να ακούσουν 150 λέξεις, οργανωμένες σε 10 θέματα, στη συνέχεια να μετακινήσουν τα μάτια τους είτε αριστερά και δεξιά είτε πάνω και κάτω για 30 δευτερόλεπτα ή να κοιτούν ευθεία μπροστά. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν κατόπιν να ακούσουν ένα μείγμα λέξεων -40 που είχαν ειπωθεί πριν, 40 άσχετες και 10 νέες, αλλά ταίριαζαν με ένα από τα αρχικά θέματα.

Εκείνοι στην ομάδα κίνησης των ματιών απέδωσαν καλύτερα όταν τους ζητήθηκε να πουν ποιες λέξεις είχαν ακούσει πριν -και το σημαντικότερο ήταν ότι ξεγελάστηκαν λιγότερο συχνά από τις άγνωστες λέξεις.

7. Γελάστε
Λένε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και υπάρχουν στοιχεία που το υποστηρίζουν. Ένα καλό γέλιο μειώνει την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, η οποία βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, λένε επιστήμονες στην Καλιφόρνια.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Adv Mind Body Med, είπαν: «Το χιούμορ μπορεί να έχει κλινικά οφέλη και οι ιατροί μπορούν να προσφέρουν θετικές, ευχάριστες και ευεργετικές θεραπείες με χιούμορ για τη βελτίωση των ελλείψεων μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία».

8. Κοιτάξτε τα δέντρα
Πηγαίνετε μια βόλτα στην ύπαιθρο. Ακόμα και να κοιτάξετε μια φωτογραφία φυσικού περιβάλλοντος αρκεί. Ο Δρ. Marc Berman και συνεργάτες ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν λένε ότι το να περνάτε χρόνο σε φυσικά περιβάλλοντα ή ακόμα και να βλέπετε φωτογραφίες της φύσης σε ένα ήσυχο δωμάτιο, θα μπορούσε να κάνει θαύματα για τη μνήμη σας. Βρήκε ότι η απόδοση στα τεστ μνήμης και προσοχής βελτιώθηκε κατά 20% αφού οι συμμετέχοντες πήγαν μια βόλτα σε ένα δάσος.

9. Προσπαθήστε να θυμηθείτε πριν απευθυνθείτε στο Google
Οι μηχανές αναζήτησης τροφοδοτούν μια σύγχρονη κατάσταση που ονομάζεται ψηφιακή αμνησία – ένας όρος που επινοήθηκε από το Kaspersky Lab. Αδυνατούμε να θυμόμαστε πληροφορίες επειδή βασιζόμαστε στα τηλέφωνά μας για να μας τις παραδώσουν αμέσως, λένε οι ειδικοί -γι’ αυτό δοκιμάστε τον εγκέφαλό σας πριν απευθυνθείτε στην Google.

10. Σταματήστε να κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα
Το multitasking -δηλαδή η εκτέλεση πολλών εργασιών ταυτόχρονα- φέρεται να δημιουργεί υπερένταση στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να μας κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς και περισσότερο ξεχασιάρηδες.

Ο Δρ. Gary Small, συγγραφέας του «2 Weeks to a Younger Brain», λέει ότι μια γρήγορη ματιά στο τηλέφωνό σας ενώ πρόκειται να κάνετε κάτι άλλο μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητες να κάνετε ένα λάθος και να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

11. Χρησιμοποιήστε τεχνικές μνήμης
Οι συσχετισμοί, η ομοιοκαταληξία, η αλλοίωση, τα ακρωνύμια και η ομαδοποίηση πληροφοριών μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση των πληροφοριών που είναι δύσκολο να θυμάστε.

Η τεχνική είναι αγαπημένη του ανθρώπου της μνήμης, Dominic O’Brien, ο οποίος λατρεύει να αποδίδει αριθμούς σε εικόνες ή γράμματα, καθώς και τα φανταστικά ταξίδια σε μια σειρά από μέρη. Λέει ότι το σύστημα σάς επιτρέπει να απομνημονεύσετε εύκολα έως και 4.000 ψηφία.

12. Ανάψτε ένα κερί
Έχει αποδειχθεί ότι οι μυρωδιές ενεργοποιούν τις αναμνήσεις καλύτερα από τον ήχο. Το να μυρίζετε ένα άρωμα κατά τη διάρκεια της μάθησης και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλέσετε καλύτερα τις πληροφορίες, σύμφωνα με έρευνα.

Οι Γερμανοί μαθητές που κρατούσαν κοντά τους στικς με άρωμα τριαντάφυλλου ενώ μάθαιναν αγγλικά και ενώ κοιμόντουσαν, είχαν 30% καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης από εκείνους που δεν το έκαναν.

13. Μάθετε σάλσα
Οι περίπλοκες ρουτίνες χορού σε μουσική με δυνατούς ρυθμούς μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων του εγκεφάλου και να δώσουν ώθηση στη μνήμη, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι βρήκε ότι ο χορός σάλσα βελτίωσε την οπτική χωρική μνήμη εργασίας των ανθρώπων κατά μέσο όρο 18%.